search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 02:30
MENU CLOSE

Η υγεία δεν βρίσκει… κρεβάτι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1876
06-08-2015
09.08.2015 03:00
pod_0608_010_cmyk.jpg

Υπό κατάρρευση το ΕΣΥ, τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο προσωπικού

 

Σε… κώμα βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την ώρα που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης παλεύουν με τα… θηρία στο ξενοδοχείο «Χίλτον» σε καθημερινή βάση, δημιουργούνται νέοι πονοκέφαλοι για τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος καλείται να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα της 5ετούς μνημονιακής λαίλαπας. 
 
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι υπό κατάρρευση τόσο σε επίπεδο χρηματοδότησης όσο και σε επίπεδο προσωπικού και υπηρεσιών. Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται στο «Ποντίκι» από αρκετούς γιατρούς και μέλη προσωπικού νοσοκομείων, τα νοσοκομεία είναι ένα βήμα πριν από το οριστικό… black out.
 
Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα, τα οποία οδηγούν σε διαρκή… αιμορραγία, είναι η συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών (άνω του 60%) και η μειωμένη χρηματοδότηση σε σχέση με το έτος 2014 κατά 230 εκατ. ευρώ κατά το οποίο εξοφλήθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εξαιτίας των ασφυκτικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τους τελευταίους μήνες από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, τα νοσοκομεία δεν επιχορηγήθηκαν με τα αντίστοιχα δωδεκατημόρια των μηνών που παρήλθαν (οκτώ δωδεκατημόρια) της προβλεπόμενης στον Προϋπολογισμό κρατικής χρηματοδότησης.
 
Αναβολές χειρουργείων 
 
«Τα νοσοκομεία έλαβαν έως τώρα το 18% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης (230 εκατ. ευρώ), αν και παρήλθαν οι επτά πρώτοι μήνες του έτους. Τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες η μία μετά την άλλη διακόπτουν την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού και υλικών διατροφής, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς επίσης η ποιότητα του φαγητού των ασθενών. Αναβάλλουν χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών» δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.
 
«Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, σύριγγες, βαμβάκι). Απευθύνονται σε άλλα νοσοκομεία για χορήγηση δανεικών υλικών. Εργαζόμενοι για να προστατευτούν αγοράζουν γάντια και άλλα υλικά από την τσέπη τους. Οφείλουν χρήματα στους αεριτζήδες εργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους. Δεν φθάνει που προσφέρουν φτηνή και ανασφάλιστη εργασία, οφείλουν μισθούς άνω των πέντε μηνών» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
 
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στο 3ο μνημόνιο, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία… συρραφής, προβλέπεται η λειτουργία «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», έργο του οποίου θα είναι η περικοπή δαπανών σε περίπτωση απόκλισης του προϋπολογισμού.
 
«Είναι δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης και πρωτογενών ελλειμμάτων. Με δεδομένες λοιπόν τις μνημονιακές δεσμεύσεις, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, όπως δεσμευόταν προεκλογικά και μετεκλογικά, αλλά θα κουτσουρέψει περαιτέρω το προβλεπόμενο κονδύλι, για να καλύψει τις τρύπες των ελλειμμάτων. Ίδιες πολιτικές προς υλοποίηση και στον ΕΟΠΥΥ. Η προϋπολογισθείσα χρηματοδότηση είναι 500 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προβλεπόμενη στον συστατικό νόμο (0,6% του ΑΕΠ) και η τρόικα (Quartetto) πιέζει για περαιτέρω συρρίκνωση» σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Ποντίκι», ο Μιχάλης Γιαννάκος.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ως κράτος δαπανούμε 3,1% του ΑΕΠ για τα δημόσια νοσοκομεία, με τον Μ.Ο. στην Ευρώπη να είναι 2,9% του ΑΕΠ. Επίσης ισχυρίζονται ότι από το σύνολο των δημοσίων δαπανών για την υγεία το 54,8% κατευθύνεται στο ΕΣΥ, με τον Μ.Ο. στην Ευρώπη να είναι στο 46,2%. Αυτά, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, είναι «παραπλανητικά και στρεβλά στοιχεία για να αιτιολογήσουν νέες καταργήσεις κλινών, κλινικών, οργανικών θέσεων και νέα λουκέτα νοσοκομείων (ειδικά των διασυνδεόμενων). 
 
Ακραία κατάσταση
 
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η απαξίωση των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας (είναι σε ισχύ το Σύμφωνο για κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων στο τέλος του έτους), η κατάργηση Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών, η συρρίκνωση του ΕΚΑΒ και του Κράτους Πρόνοιας».
 
Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας, χαρακτήρισε «διαχειρίσιμη αλλά με ακραίο τρόπο» την υπάρχουσα κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία.
 
«Το ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στα νοσοκομεία είναι μια πραγματικότητα. Η κατάσταση βέβαια δεν βρίσκεται στα επίπεδα που προσπαθούν να περιγράψουν ορισμένοι. Είναι μία κατάσταση στην οποία καταφέρνουμε να κρατήσουμε σε λειτουργία με το ελάχιστο προσωπικό που υπάρχει, περιμένοντας ότι θα υλοποιηθούν οι προσλήψεις τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:43