search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:25
MENU CLOSE

Γερμανία: Οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούν βουλευτές για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων

07.08.2015 13:27
Γερμανία: Οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούν βουλευτές για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων - Media

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας υποπτεύεται πως βουλευτές βρίσκονται πίσω από τις αποκαλύψεις του μπλογκ Netzpolitik, που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για “εσχάτη προδοσία” επειδή δημοσιοποίησε έγγραφα για σχέδια ηλεκτρονικής παρακολούθησης, γράφει σήμερα το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

 

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας υποπτεύεται πως βουλευτές βρίσκονται πίσω από τις αποκαλύψεις του μπλογκ Netzpolitik, που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας για “εσχάτη προδοσία” επειδή δημοσιοποίησε έγγραφα για σχέδια ηλεκτρονικής παρακολούθησης, γράφει σήμερα το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

“Το Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος (BfV), μέσω των μηνύσεων που οδήγησαν σε έρευνες για εσχάτη προδοσία, προσανατολίζει τις έρευνές του στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ”, γράφει το περιοδικό σύμφωνα με το απόσπασμα ενός άρθρου που θα δημοσιευθεί αύριο.

Σύμφωνα το περιοδικό, αυτές οι μηνύσεις που κατατέθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αναφέρουν πως τα εννέα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ήταν επιφορτισμένη με τον έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών εργάζονταν ακριβώς πάνω σε σχέδια ενίσχυσης της εποπτείας του διαδικτύου για τα οποία το Netzpolitik έγραψε στη συνέχεια.

Το μπλογκ αποτέλεσε στη συνέχεια αντικείμενο έρευνας για προδοσία από τον γενικό εισαγγελέα Χάραλντ Ράνγκε, ο οποίος αναγκάστηκε από το υπουργείο του να αναστείλει την έρευνα και την Τρίτη αποπέμφθηκε επειδή κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας για προσβολή της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

Εξάλλου, το Spiegel αμφισβήτησε τη θέση του επικεφαλής του BfV –ο οποίος δήλωσε ότι κατέθεσε μήνυση κατ΄αγνώστων– αναφέροντας ότι στη μήνυση μνημονεύονται ονομαστικά οι δημοσιογράφοι του Netzpolitik Μάρκους Μπέκενταλ και Αντρέ Μάιστερ.

Τέλος, το περιοδικό σημειώνει πως οι μηνύσεις δεν θέτουν σε καμία στιγμή θέμα ενδεχόμενης διαρροής από την ίδια την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών.

Από την πλευρά του, ο Μπέκενταλ, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε σήμερα, κάλεσε να τεθεί στο αρχείο το σύνολο της υπόθεσης, εκτιμώντας πως η αναστολή της έρευνας, η οποία καταγγέλθηκε ως επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης, δεν είναι ικανοποιητική.

“Οι έρευνες δεν σταμάτησαν και επικρέμανται πάντα ως Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας”, είπε, καταγγέλλοντας το “ψεύτικο πόκερ” των αρχών στο θέμα αυτό.

Από την πλευρά του ο πρώην εισαγγελέας, που αποτέλεσε την πηγή του σκανδάλου, υπερασπίστηκε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης από τις στήλες της εφημερίδας FAZ.

“Δεν επιθυμώ να φύγω έρποντας σαν δαρμένος σκύλος αλλά να περάσω από την πόρτα όρθιος και άλλωστε δεν ήθελα να εκτεθώ σε ποινικές διώξεις”, είπε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:24