search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:21
MENU CLOSE

Κόντρες για την ηλικία του τάφου της Αμφίπολης

10.08.2015 07:18
Κόντρες για την ηλικία του τάφου της Αμφίπολης - Media

Νεότερο απ’ ό,τι υπολόγιζε η ανασκαφέας είναι το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης αποφαίνεται ομάδα αρχαιολόγων που το χρονολογεί στην ύστερη ελληνιστική εποχή, κάπου ανάμεσα στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 1ου π.Χ. αιώνα.

 

Νεότερο απ’ ό,τι υπολόγιζε η ανασκαφέας είναι το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά της Αμφίπολης αποφαίνεται ομάδα αρχαιολόγων που το χρονολογεί στην ύστερη ελληνιστική εποχή, κάπου ανάμεσα στο δεύτερο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. ή στις αρχές του 1ου π.Χ. αιώνα.

Βεβαίως και υπάρχουν κινητά ευρήματα εκείνης της περιόδου, αφού το μνημείο ήταν ανοιχτό και επισκέψιμο μέχρι τον 2ο αιώνα επιμένει η ανασκαφέας Κατερίνα Περιστέρη.

Έναν χρόνο από τότε που η σκαπάνη έβγαλε στο φως τις λίθινες Σφίγγες και οι ανασκαφές συνεχίστηκαν με πυρετώδεις ρυθμούς, ξεσπά νέα διαμάχη με αφορμή τη χρονολόγηση. Σύμφωνα με την «Αυγή της Κυριακής», αρχαιολόγοι με πολυετή ανασκαφική πείρα στη Μακεδονία κατέθεσαν έκθεση αυτοψίας έπειτα από επίσκεψη στον τάφο και στο μουσείο της Αμφίπολης.

Σε αυτήν διαπιστώνουν πως η χρονολόγηση «διολισθαίνει». Την τοποθετούν στο β’ μισό του 2ου – 1ου αιώνα π.Χ., και όχι στον 4ο π.Χ αιώνα όπως εξακολουθεί να διατείνεται η ανασκαφέας. Αν ισχύει αυτό, τότε το μνημείο δεν μπορεί να κρύβει κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας των Τημενιδών, δηλαδή της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ζωγραφικές παραστάσεις των μαρμάρινων επιστυλίων που βρέθηκαν στον δεύτερο χώρο του μνημείου καθώς και η κεραμική από διάφορα σημεία του εσωτερικού του μνημείου χρονολογούνται σε εκείνη την εποχή. Επίσης, οι Καρυάτιδες, οι Σφίγγες αλλά και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του μνημείου, και το ψηφιδωτό με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.

 

«Οργή και έκπληξη»

Η Κατερίνα Περιστέρη σε απάντησή της εμμένει στη χρονολόγηση που είχε κάνει και δηλώνει «οργή και έκπληξη», τονίζοντας πως η ίδια είναι η ανασκαφέας, άρα δεν ευσταθεί ότι τα δεδομένα της ανασκαφικής έρευνας κάνουν τη χρονολόγηση να διολισθήσει.

Αναφέρεται ιδιαίτερα στα της έκθεσης αυτοψίας ζητώντας το υπηρεσιακό έγγραφο «με το οποίο με ενημερώνει το υπουργείο Πολιτισμού για τη διενέργεια αυτοψίας στο Μνημείο, διότι κάτι τέτοιο δεν έφτασε ποτέ στα χέρια μου. Ως εκ τούτου, δεν υπήρξε κανένα νομίμως ορισμένο κλιμάκιο ή επιστημονική επιτροπή που να επισκέφτηκε το Μνημείο για να διενεργήσει αυτοψία».

Οι επιτροπές αυτοψίας ορίζονται συνηθέστατα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και σε αυτό υποβάλλουν τα πορίσματά τους. Στην περίπτωση της Αμφίπολης, και επειδή το θέμα ήταν εξαιρετικά σοβαρό, θα έπρεπε να περάσει ΚΑΣ. Αν όντως όμως δεν υπήρξε ούτε καν διοικητική πράξη, τότε είναι αντιδεοντολογικό. Οπως αντιδεοντολογικό είναι να παρουσιάζονται συμπεράσματα χωρίς να έχει κατατεθεί πριν η ανασκαφική έκθεση, κάτι που η κ. Περιστέρη λέει πως θα γίνει το φθινόπωρο.

Οπως αποκαλύπτει η ίδια στις 30 Μαΐου έγινε μια επίσκεψη με επικεφαλής την αναπληρώτρια γενική γραμματέα Μαρία Βλαζάκη, «την οποία συνόδευαν δύο διευθύντριες Εφορειών στο πλαίσιο φιλικής επίσκεψης και συγκεκριμένα οι κ. Αγγελική Κοτταρίδη και Πολυξένη Βελένη μετά του συζύγου της». Η ίδια τους ξενάγησε στο ταφικό μνημείο για περίπου μισή ώρα. Και ρωτά: «Είναι δυνατόν να γίνει αυτοψία και να βγει επιστημονικό πόρισμα που αφορά τη χρονολόγηση του Μνημείου στο πλαίσιο μιας φιλικής επίσκεψης μισής ώρας;».

Εν τω μεταξύ, ο τάφος κινδυνεύει να περάσει δεύτερο χειμώνα χωρίς καμία θωράκιση, καθώς δεν έχουν ακόμα παραληφθεί οι δύο βασικές μελέτες που απαιτούνται για τη σύνταξη των υπολοίπων. Ούτε και έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του μηχανήματα καταγραφής υγρασίας, δονήσεων κ.λπ.

 

Πηγή: Έθνος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 12:17