search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:25
MENU CLOSE

Τσίπρας: Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και θα πετύχουμε την ανοικοδόμηση της χώρας

12.08.2015 12:23
Τσίπρας στο Ταε Κβον ΝΤο: Στο στόχαστρο το επτάμηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη (Live) - Media

«Παρά τα εμπόδια που κάποιοι επιχειρούν να βάλουν στον δρόμο μας, θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία αυτήν τη συμφωνία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.

 

Η σημερινή παρουσία του στο υπουργείο αν και προγραμματισμένη από καιρό συμπίπτει με την ολοκλήρωση μιας σκληρής, μακράς και επίπονης διαδικασίας διαπραγμάτευσης, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι «παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμη και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας», θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία, στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα.

Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, είπε ότι κανείς πλέον δεν μπορεί πια να κρυφτεί, ούτε οι αδυναμίες της Ευρώπης μπορούν να κρυφτούν, αλλά ούτε οι προθέσεις των εμπλεκόμενων δυνάμεων σε αυτή τη διαδικασία. Σημείωσε ότι όσοι έχουν τελικό κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα δεν θα το καταφέρουν. «Η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή και θα διαψευστούν», υπογράμμισε γιατί, όπως τόνισε, το ευρωπαϊκό εγχείρημα αφορά πρώτα από όλα τους λαούς της Ευρώπης και τη δυνατότητα τους να ζουν σε καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας. Είπε ότι η σύγκρουση που είδαμε το προηγούμενο διάστημα κρύβει μια βαθιά ιδεολογική τομή μέσα στην Ευρώπη και μια σύγκρουση μιας συντηρητικής με μια προοδευτική αντίληψη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και θα είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις για μια διαδικασία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης της χώρας». «Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εξόδου από την κρίση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα γίνει «αλλάζοντας και εμείς», ανατρέποντας όλα όσα έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση, με τη μάχη ενάντια στην εκτεταμένη διαφθορά και τα δίκτυα διαπλοκής. Αυτά, είπε, είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη χώρα να χτυπηθεί τόσο σκληρά από την κρίση και πως όλα αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια από τα προγράμματα διάσωσης αλλά εντάθηκαν. Η δική μας πολιτική κατεύθυνση είναι να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση σταδιακά με σχέδιο και καθημερινούς αγώνες.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις υποδομές, με τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο επίκεντρο της. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες πέντε μέρες θα δοθεί προς διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα αλλάζει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων και το οποίο θα δίνει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης. Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα και να αντιμετωπίσει τα δίκτυα της διαφθοράς που επεκτάθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και φορτώθηκαν όλα τα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Οι τρεις άξονες του νομοσχεδίου είναι: α) η δημιουργία δομής στρατηγικού σχεδιασμού και δημοσίων υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στο υπουργείο νέα Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Δημοσίων Υποδομών, ενώ έχει ήδη συσταθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης επιτροπή συντονισμού ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων. Β) θεσμικές αλλαγές δημοσίων υποδομών γ) αλλαγές στο σύστημα δημοπράτησης των δημόσιων έργων και εκτέλεσης των έργων. Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα δημιουργηθεί κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, αλλά και καθορισμός σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα των απαραίτητων προϋποθέσεων διαχείρισης των έργων. Οι επιτροπές δημοπράτησης θα ορίζονται με ηλεκτρονική κλήρωση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι χωρίς μεγάλα λόγια και φαντασιώσεις απόδρασης από την πραγματικότητα, αλλά με αποφασιστικότητα και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό «θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση αναπτύσσοντας τις παραγωγικές μας δυνάμεις και μειώνοντας τα βάρη των συμφωνιών, με στόχο να συντάξουμε έναν νέο κώδικα αξιών που ζητά η ελληνική κοινωνία και που μέχρι σήμερα αρνούνταν οι δυνάμεις της συντήρησης και των συμφερόντων».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:23