search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:28
MENU CLOSE

Ρυθμίσεις – μπάχαλο στην Ειδική Αγωγή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1877
13-08-2015
16.08.2015 03:00
assets_large_t_420_4623309.jpg
Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για την Ειδική Αγωγή, που ορίστηκαν πρόσφατα με υπουργική απόφαση.
 
Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για την Ειδική Αγωγή, που ορίστηκαν πρόσφατα με υπουργική απόφαση.
 
Για τα μεταπτυχιακά προβλέπει:
 
1 Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί από Παιδαγωγικό Τμήμα ή Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Τίτλοι από άλλα Τμήματα πρέπει να έχουν εκπαιδευτική εφαρμογή στην ΕΑΕ.
 
2 Το πρόγραμμα σπουδών να είναι διετές και να περιλαμβάνει πρακτική άσκηση σε δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
 
3 Τα 6/8 των μαθημάτων του Προγράμματος Σπουδών να είναι σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, άρθρο 3, ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.
 
Για δε τα διδακτορικά:
 
1 Ο διδακτορικός τίτλος σπουδών να έχει αποκτηθεί από Παιδαγωγικό Τμήμα ή Τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ. Τίτλοι από άλλα Τμήματα πρέπει να έχουν παιδαγωγική εφαρμογή στην ΕΑΕ.
 
2 Η διδακτορική διατριβή θα πρέπει να έχει θέμα σχετικά με τις κατηγορίες αναπηριών και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, άρθρο 3, ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.
 
3 Ο επιβλέπων καθηγητής ή τουλάχιστον ένα μέλος της τριμελούς επιτροπής θα πρέπει να έχει γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τις κατηγορίες αναπηριών ή ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του νόμου 3699/2008, άρθρο 3, ή την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία για την ΕΑΕ.
 
Βέβαια υπάρχει και ένα «παραθυράκι» το οποίο λέει ότι: «Η κάλυψη των απαιτούμενων κριτηρίων που αφορούν τα έτη σπουδών, την εξειδίκευση ανά αναπηρία, την πρακτική άσκηση και το εκπαιδευτικό ίδρυμα φοίτησης δύναται να οδηγούν σε προσωρινή συνάφεια με την ΕΑΕ για ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016».
 
Βλέποντας τις συγκεκριμένες «ρυθμίσεις» του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, διαπιστώνουμε πως, μετά το «χτύπημα» με τους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης (που στην πλειονότητά τους ήταν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ), ετοίμασε και ένα δεύτερο «χτύπημα». Το λέμε αυτό γιατί τα περισσότερα μεταπτυχιακά στην Ειδική Αγωγή γίνονται στο εξωτερικό και είναι… μονοετή. 
 
Αρκετοί εκπαιδευτικοί, με μεταπτυχιακά από το εξωτερικό, πλήρως αναγνωρισμένα στην Ε.Ε., έχουν πάρει παιδαγωγική επάρκεια. Τώρα, με αυτήν τη ρύθμιση, τι θα συμβεί; Θα μείνουν εκτός, επειδή επιβάλλεται πως τα μεταπτυχιακά πρέπει να έχουν αποκτηθεί από τα ελληνικά ΑΕΙ και να είναι διετή; Καλό θα είναι το υπουργείο να απαντήσει εγκαίρως, διότι αναμένονται περιπλοκές και συγκρούσεις που δεν θα είναι καθόλου ευχάριστες ούτε για τους εκπαιδευτικούς ούτε για το υπουργικό δίδυμο…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:27