search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:08
MENU CLOSE

Ο κινηματογραφικός χώρος ζητά την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων

14.08.2015 12:33
Ο κινηματογραφικός χώρος ζητά την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων - Media

Ζητούν την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων που προορίζεται για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης. 

 

Η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) καθώς και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) ζητούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη να αποσύρει την κατάργηση του ειδικού φόρου επί των εισιτηρίων που προορίζεται για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης.

Αυτή είναι η ανακοίνωση της ΕΣΠΕΚ:

Με βάση τα πρότυπα και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως πχ η Γαλλία, και στη χώρα μας ισχύει ο Ειδικός Φόρος που περιλαμβάνεται στο εισιτήριο των κινηματογράφων. Ο φόρος αυτός προορίζεται για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης η οποία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους κατά τον νόμο 3905/2010. Στην ουσία δεν είναι φόρος υπέρ τρίτων, αλλά οι θεατές ενισχύουν με τον τρόπο αυτό την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας τους, της οποίας είναι και αποδέκτες.

Η κατάργηση του ειδικού φόρου κινηματογράφου επί του εισιτηρίου, που χρηματοδοτεί εξολοκλήρου την παραγωγή ελληνικών ταινιών μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι σκανδαλώδης και, αν τελικά ισχύσει, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ελληνικού σινεμά. Του κινηματογράφου που όταν κάθε φορά διακρίνεται διεθνώς, οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες, φροντίζουν να επαινούν με κενά λογύδρια όπως φαίνεται μέχρι και τώρα.

Απαιτούμε τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου κινηματογράφου – φόρο που αποδίδουν αποκλειστικά οι θεατές του κινηματογράφου για τον κινηματογράφο – από τα προαπαιτούμενα. Πρόκειται για ένα προμελετημένο εν ψυχρώ έγκλημα που, αν δεν το αποτρέψουμε, θα έχει μοιραίες και ολέθριες συνέπειες για στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη να πράξουν τώρα τα δέοντα και να καταθέσουν αμέσως τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα αποσύρεται ουσιαστικά από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο η επίμαχη διάταξη.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνδέσουν ανεξίτηλα το όνομά τους με τον ξαφνικό θάνατο του ελληνικού κινηματογράφου…

Αυτή είναι η ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Κύρωση τού Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», σελ. 259 Δ.13 παρ. 8, η ελληνική πολιτεία καταργεί τον Ειδικό Φόρο που περιλαμβάνεται στο εισιτήριο των κινηματογράφων. Ο φόρος αυτός δεν είναι ένας φόρος υπέρ τρίτων, αλλά αποτελεί τη βασική πηγή ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ζητούμε λοιπόν από τον κ. Υπουργό Πολιτισμού να παρουσιάσει άμεσα σχέδιο – λύση που να αναστέλλει την καταστροφική αυτή εξέλιξη για τον κινηματογράφο, εφαρμόζοντας το νόμο 3905/2010, ο οποίος ορίζει ρητά πως το κράτος υποχρεώνεται να ενισχύει και να αναπτύσσει την ελληνική κινηματογραφική Τέχνη.   

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 14:06