search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 05:23
MENU CLOSE

Το παρασκήνιο του Eurogroup και το «καρφί» Σόιμπλε για τον Γιάνη Βαρουφάκη

16.08.2015 06:44
Το παρασκήνιο του Eurogroup και το «καρφί» Σόιμπλε για τον Γιάνη Βαρουφάκη - Media

Διαφορετικό ήταν το κλίμα στο Eurogroup της Παρασκευής. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι διάλογοι μεταξύ των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ που ήρθαν στο φως από το Mega.

 

Διαφορετικό ήταν το κλίμα στο Eurogroup της Παρασκευής. Τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι διάλογοι μεταξύ των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ που ήρθαν στο φως.

Αρχικά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να καθησυχάσει τους εταίρους του σημειώνοντας ότι το νέο μνημόνιο ψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Mega Μανώλη Σπινθουράκη, ο πρώτος που εκτίμησε το γεγονός ήταν ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σχολίασε ότι «είναι σημαντικό ότι ψήφισαν υπέρ και το Κέντρο και η Δεξιά»

Επιφυλακτικός ήταν ο Ισπανός ΥΠΟΙΚ Λουίς Ντε Γκίντος, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία επειδή το 1/3 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη συμφωνία. «Ανησυχώ κι εγώ για την πολιτική αστάθεια», είπε για να λάβει την απάντηση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο πρωθυπουργός ελέγχει την κατάσταση».

Αναπάντεχη έκπληξη ήταν η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του: «Έμαθα ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα έγιναν σε πολύ καλό κλίμα». 

Για τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν σημασία έχει ότι επιβεβαιώθηκε η στάση που έχει κρατήσει η χώρα του: «Σας είχα πει από την αρχή ότι η Ευρώπη δεν μπορούσε να αγνοήσει την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα».

Στην αρχή των συζητήσεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέταξε και το «καρφί» του για τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως «τώρα είναι τελείως διαφορετικό το κλίμα στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που υπήρχε από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη Ιουνίου». 

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων πρωτοστάτησε στην λεπτομερή εξέταση του μνημονίου. Μάλιστα, ζήτησε τρεις φορές τον λόγο για να πει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, πρέπει να συσταθεί πιο γρήγορα το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο να ελέγχουν οι δανειστές, και πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τα “κόκκινα” δάνεια, το θέμα αυτό επίσης, ανέφερε, πως θα πρέπει να χειριστούν οι δανειστές. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33