search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:42
MENU CLOSE

Πλήρης σύγχυση μπροστά στις εκλογές

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1878
20-08-2015
23.08.2015 03:00
pn2008lfilis.jpg

Στο εσωτερικό κυριαρχεί το παιχνίδι αποφυγής της ευθύνης για τη διάσπαση και η προσπάθεια της κάθε πλευράς να τη χρεώσει στην απέναντι (ο Τσίπρας στην Αριστερή Πλατφόρμα και το αντίστροφο) έχει οδηγήσει σε ένα ατελείωτο γαϊτάνακι τακτικισμών με το «μπαλάκι» ν’ αλλάζει γήπεδο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. 

 

 
Η Πλατφόρμα, η Ζωή και οι άλλοι
 
Στο εσωτερικό κυριαρχεί το παιχνίδι αποφυγής της ευθύνης για τη διάσπαση και η προσπάθεια της κάθε πλευράς να τη χρεώσει στην απέναντι (ο Τσίπρας στην Αριστερή Πλατφόρμα και το αντίστροφο) έχει οδηγήσει σε ένα ατελείωτο γαϊτάνακι τακτικισμών με το «μπαλάκι» ν’ αλλάζει γήπεδο με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. 
 
Την ίδια ώρα παραμένει θολό το πολιτικό τοπίο της επόμενης μέρας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει κατακερματισμένος και όχι απλώς διχασμένος: ο Μανώλης Γλέζος μέτρησε τρία κομμάτια (Μαξίμου, Λαφαζάνης και ΚΟΕ) αποφεύγοντας ο ίδιος να συνταχθεί με κάποιο από αυτά. 
 
Απροσδιόριστος παράγοντας, όμως, παραμένει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πλέον δείχνει να έχει κόψει εντελώς «γέφυρες» με την ηγεσία και ταυτόχρονα φέρεται να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Αριστερή Πλατφόρμα, χωρίς αυτό να προεξοφλεί συμπόρευση μαζί της. Ερώτημα υπάρχει για το αν η Κωνσταντοπούλου θα κινηθεί αυτόνομα ως πρόσωπο ή αν θα επιδιώξει να σχηματίσει δικό της πολιτικό φορέα.
 
Εκ πρώτης όψεως πάντως οι «αγκάλες» της Αριστερής Πλατφόρμας δείχνουν ανοιχτές, καθώς τα στελέχη της επιδιώκουν να δώσουν στο κυοφορούμενο σχήμα τους στίγμα ευρέος αντιμνημονιακού μετώπου, το οποίο εκτείνεται πέραν των ορίων της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ενδεικτική των στόχων της Αριστερής Πλατφόρμας είναι η χθεσινή αναφορά Λαφαζάνη (real.gr) ότι το «Όχι» εκφράζεται δυνατά όχι μόνο από την Αριστερή Πλατφόρμα ως τάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «και από ευρύτερες συλλογικότητες και προσωπικότητες του προοδευτικού, πατριωτικού και δημοκρατικού χώρου».
 
Οι κινήσεις των «λαφαζανικών»
 
Η Αριστερή Πλατφόρμα επιζητεί να καταστεί ο βασικός εκφραστής του αντιμνημονιακού χώρου, στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ όπως τον γνωρίζαμε μέχρι πρότινος, έστω κι αν το όνομα παραμείνει στα χέρια του Τσίπρα. 
 
Τα στελέχη της, τα οποία πλέον δεν κρύβουν ότι πορεύονται στην κατεύθυνση νέου φορέα – αυτό συμβαίνει εκ των πραγμάτων, λένε, εφόσον, αν και κομμένοι από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, δεν σκοπεύουν να αποσυρθούν πολιτικά –, είναι αισιόδοξα ως προς την πολιτική απήχηση του εγχειρήματος επικαλούμενα δημοσκοπήσεις που δίνουν έως και διψήφιο ποσοστό. Παραδέχονται ωστόσο ότι δημοσκοπήσεις εν μέσω Αυγούστου είναι προβληματικές. Από την άλλη, με τους χειρότερους υπολογισμούς, θεωρούν βέβαιη την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση.
 
Πάντως δηλώνουν οργανωτικά έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο και τις ερχόμενες μέρες θα επικεντρωθούν σε ζητήματα προετοιμασίας με βάση τα επικρατέστερα εκλογικά σενάρια. Οι επιτελείς της Πλατφόρμας ουσιαστικά κινούνται με βάση το πιο «πιεστικό» σενάριο, δηλαδή εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου, το αργότερο στις 27 του μήνα, καθώς εκτιμούν ότι στη σκέψη του Τσίπρα βαραίνει το ζήτημα της πολιτικής φθοράς από την εφαρμογή των μέτρων, καθώς και το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. 
 
Επίσης θεωρούν ότι η στάση που προέκριναν απέναντι στο ενδεχόμενο πρότασης ψήφου εμπιστοσύνης, δηλαδή η αποχή, ουσιαστικά ματαίωσε τους σχεδιασμούς του Μαξίμου να χρεώσει στην Αριστερή Πλατφόρμα τη διάσπαση μέσα από μία καθαρή ψήφο («όχι» εν προκειμένω). Επομένως εκτιμούν ότι, αν πάει σε εκλογές, που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, την ευθύνη της διάσπασης θα την έχει ο ίδιος ο Τσίπρας, αν και, όπως επισημαίνουν ορισμένοι εξ αυτών, «εδώ που φτάσαμε, το θέμα δεν είναι ποιος θα χρεωθεί τη διάσπαση».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 14:41