search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:08
MENU CLOSE

Οι πολίτες επενδύουν στα φωτοβολταϊκά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1878
20-08-2015
25.08.2015 03:00
pod_2008_020_cmyk.pdf_-_adobe_acrobat_pro_extended.jpg

Η μεγαλύτερη εκστρατεία crowdfunding που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη Ιουλίου με πρωτοβουλία του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και με στόχο τη συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου δολαρίων, ποσό το οποίο θα διατεθεί για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικογένειες και νοικοκυριά που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Ρόδο.

Εκστρατεία της Greenpeace για χρηματοδότηση της επένδυσης στην ηλιακή ενέργεια από τα τέλη Ιουλίου με στόχο 1 εκατ. ευρώ
 
Η μεγαλύτερη εκστρατεία crowdfunding που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη Ιουλίου με πρωτοβουλία του ελληνικού γραφείου της Greenpeace και με στόχο τη συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου δολαρίων, ποσό το οποίο θα διατεθεί για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε οικογένειες και νοικοκυριά που έχουν ανάγκη στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Ρόδο.
 
Όπου «εκστρατεία crowdfunding» ονομάζεται η πρακτική χρηματοδότησης ενός έργου μέσα από τη διάθεση μικρών χρηματικών ποσών από έναν μεγάλο αριθμό πολιτών, συνήθως μέσω Διαδικτύου.
Η εκστρατεία της Greenpeace, που έχει λάβει παγκόσμια διάσταση, συνδέεται άμεσα με την πρωτοβουλία της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης να αναδειχθεί σε ολόκληρο τον κόσμο μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες που διαθέτει η χώρα, ο ελληνικός ήλιος!
 
Παράλληλα, η Greenpeace με την πρωτοβουλία αυτήν θέλει να υπογραμμίσει ότι η εμμονή στο πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα είναι μια πολιτική που απλώς τροφοδοτεί το ελληνικό χρέος και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τους πολίτες, που για μια ακόμα φορά καλούνται ισοπεδώνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό να σηκώσουν όλο το βάρος των νέων μνημονιακών πολιτικών.
Το ελληνικό γραφείο της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.indiegogo.com/projects/solarization-of-greece#/story εξηγεί με ποιον τρόπο πολίτες από όλο τον κόσμο μπορούν να στηρίξουν μέσω του crowdfunding άμεσα τους Έλληνες και να ανοίξουν την πόρτα εξόδου από την κρίση.
 
Όπως επισημαίνεται στο συνοδευτικό κείμενο, αν και οι ανταποκρίσεις από την Ελλάδα μιλούν αποκλειστικά για τις ελλείψεις, τη λιτότητα και την ακραία κρίση που βιώνουν οι κάτοικοι, δεν μπορούν να ρίξουν σκιά πάνω από μια χώρα που είναι πλούσια στην αρχαία και ισχυρή πηγή ελπίδας, τον Ήλιο.
 
Η Greenpeace κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργειακή φτώχεια, ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ελληνικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι 6 στα 10 νοικοκυριά αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και υπογραμμίζοντας ότι η επένδυση στην άφθονη ηλιακή ενέργεια, το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της χώρας, θα είναι το «κλειδί» για την ανάκαμψη. 
«Κλειδί», αφού θα βοηθήσει τα νοικοκυριά μέσω της μείωσης των ενεργειακών δαπανών τους να εξοικονομήσουν χρήματα χωρίς να κάνουν εκπτώσεις στον τρόπο διαβίωσής τους ενώ παράλληλα θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία με το ποσοστό στους νέους να ξεπερνά το 50%!
 
Η επιλογή της Ρόδου για την εγκατάσταση των πρώτων φωτοβολταϊκών συστημάτων που θα αγοραστούν από την εκστρατεία crowdfunding δεν είναι επίσης καθόλου τυχαία αφού στο Νησί των Ιπποτών, η κυβέρνηση κατασκευάζει έναν νέο πετρελαϊκό σταθμό, επιλογή που υποδηλώνει «την παράλογη πρόθεση της κυβέρνησης και της ΔΕΗ να παρατείνουν για πολλές δεκαετίες ακόμα την πετρελαϊκή ηλεκτροπαραγωγή των νησιών». 
 
Η πρόταση της Greenpeace επί της ουσίας θέτει το αρμόδιο υπουργείο και τη ΔΕΗ απέναντι σε δυο κρίσιμα ερωτήματα: Ποια στρατηγική ανάπτυξης οφείλει να χαράξει η χώρα με το βλέμμα στο μέλλον και όχι σε ένα παρελθόν εγκλωβισμένο σε αδιέξοδα; Ποια στρατηγική ανάπτυξης οφείλει να χαράξει δεδομένης της ασφυκτικής κρίσης και της γιγαντιαίας ανεργίας;
Με αφορμή τη Ρόδο και την κατασκευή ενός νέου πετρελαϊκού σταθμού παραγωγής ενέργειας, τα ερωτήματα αυτά γίνονται περισσότερο επιτακτικά αφού τα στοιχεία μαρτυρούν ότι απαιτείται άμεσα αλλαγή πορείας.
 
Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση και με αφορμή τη μεγάλη εκστρατεία crowdfunding, η εξάρτηση της Ρόδου από το πετρέλαιο θα κοστίσει στους Έλληνες καταναλωτές «πετρελαϊκά» χαράτσια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια!
 
Ένα δισεκατομμύριο, τη στιγμή που για την κατασκευή της πετρελαϊκής μονάδας στην περιοχή Πρασονήσι απαιτούνται 180 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που, εάν επενδυόταν στον ήλιο, το αποτέλεσμα θα ήταν άκρως εντυπωσιακό. Σύμφωνα με υπόθεση εργασίας που επεξεργάστηκε η Greenpeace τον Νοέμβριο του 2014, εάν τα 180 εκατομμύρια ευρώ, αντί για την κατασκευή νέας πετρελαϊκής μονάδας στο Πρασονήσι της Νότιας Ρόδου, ανακατευθύνονταν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με έμφαση στην προώθηση της αυτοπαραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας, τότε 17.000 νοικοκυριά στη Ρόδο θα μπορούσαν να απαλλαγούν από το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος!
 
Παράλληλα, οι καταναλωτές της υπόλοιπης Ελλάδας θα εξοικονομούσαν σχεδόν 13 εκατ. ευρώ από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ενέργειας για την αγορά πετρελαίου στη Ρόδο. 
Όπου «ΥΚΩ» είναι οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και αφορούν τα νησιά που δεν συνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας και επί δεκαετίες στηρίζονται στο πετρέλαιο για την ηλεκτροπαραγωγή, σε ποσοστό που ξεπερνά το 95%.Το κόστος αγοράς πετρελαίου είναι τόσο υψηλό που, για να μην πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών 4 και 5 φορές πιο ακριβά το ρεύμα, τη διαφορά επωμίζονται όλοι οι Έλληνες καταναλωτές μέσα από τις ΥΚΩ που πληρώνουν όλοι μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
 
Και όπως τονίζει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, η εξάρτηση των νησιών από το πετρέλαιο για την ηλεκτροδότησή τους κόστισε 800 εκατ. ευρώ το 2014, όσο δηλαδή θα εξοικονομήσουν από τον προϋπολογισμό οι νέες περικοπές στις συντάξεις για το 2015!
 
Επί της ουσίας, δηλαδή, το πετρέλαιο τροφοδοτεί το ελληνικό χρέος! Όπως επισημαίνει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια: «Η ελληνική κυβέρνηση με το ένα χέρι αναζητεί εκατοντάδες εκατομμύρια μέσα από σκληρά μέτρα και με το άλλο χαρίζει δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων πολιτών σε εισαγωγές πετρελαίου από τρίτα κράτη, όπως Ρωσία και Ιράν, που πλουτίζουν τις μεγάλες πετρελαϊκές πολυεθνικές και τα εγχώρια ενεργειακά και κατασκευαστικά ολιγοπώλια».
 
Αντίθετα, υπογραμμίζει, η αξιοποίηση του ήλιου και των υπόλοιπων ανανεώσιμων πηγών, αλλά και των νέων τεχνολογιών αποθήκευσης, και η γρήγορη διασύνδεση των νησιών είναι win-win σενάριο: όχι μόνο ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και τα εισοδήματα των πολιτών, αλλά προσελκύει και νέες επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανακατευθύνει κεφάλαια εκεί όπου έχει σημασία: κοινωνική προστασία και πολιτικές που τονώνουν την οικονομία.
 
Η Greenpeace με αφορμή τη μεγάλη εκστρατεία crowdfunding και την προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών παγκοσμίως για τα προβλήματα που συνεπάγεται η οικονομική κρίση στη χώρα μας και για την ανάδειξη ενός εκ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, αυτού της αξιοποίησης του ήλιου, ζητά από την κυβέρνηση:
◆ Να ακυρώσει τις σχεδιαζόμενες και σε φάση υλοποίησης νέες πετρελαϊκές υποδομές για τα νησιά και να προωθήσει επενδύσεις καθαρής ενέργειας, εξοικονόμησης και αποθήκευσης.
◆ Να αξιοποιήσει διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διασύνδεση όλων των νησιών του Αιγαίου σε χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.
◆ Να ανακοινώσει πολιτική ενίσχυσης των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων στην Ελλάδα με έμφαση στην αυτοπαραγωγή (net-metering) και την εξοικονόμηση ενέργειας, αντί για αέναες κρατικές επιδοτήσεις κατανάλωσης.
 
Όπου «αυτοπαραγωγή» είναι ο συμψηφισμός παραγόμενης -καταναλισκόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. Μέσω της διαδικασίας αυτής δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος των αναγκών του σε ενέργεια ενώ παράλληλα του δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας.
 
Το σύστημα συνδέεται εσωτερικά με την κατοικία ή την επιχείρηση με έναν ξεχωριστό μετρητή που καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργεια παρέχεται δωρεάν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Αν η παραγωγή είναι μικρότερη από την κατανάλωση, ο καταναλωτής πληρώνει μόνο τη διαφορά.
Να σημειωθεί ότι η αυτοπαραγωγή δεν υπάρχει περίπτωση να φορολογηθεί αφού δεν παράγει ενέργεια για πώληση, άρα δεν υπάρχει εισόδημα.
 
Το WWF Ελλάς για την Πτολεμαΐδα V
Στο ίδιο μήκος κύματος με την Greenpeace, το WWF Ελλάς θέτει εκ νέου το θέμα της κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V, επισημαίνοντας ότι η πραγματικότητα ξεπερνά αυτόν τον σχεδιασμό, αφού, όπως επισημαίνει, «ειδικά σε αυτήν την οικονομική συγκυρία, καμία δημόσια επιχείρηση δεν είναι λογικό να εκταμιεύει 400 εκατ. ευρώ για ένα έργο οικονομικά ασύμφορο».
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση κάνει λόγο για εμμονή όσον αφορά την κατασκευή της Πτολεμαΐδας V, που θα εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα παρωχημένο ενεργειακό μοντέλο, την ίδια στιγμή που τα άλματα της τεχνολογίας καθιστούν την καθαρή ενέργεια μια οικονομικά ανταγωνιστική βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
 
Στην επιστολή της προς τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και στη γερμανική τράπεζα KfW που χρηματοδοτεί μερικώς την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς επισημαίνει ότι η απόφαση για την κατασκευή της Πτολεμαΐδας V λήφθηκε αρκετά χρόνια πριν, όταν οι συνθήκες σε ό,τι αφορά τόσο την οικονομική κατάσταση της χώρας όσο και την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ενεργειακή και κλιματική πολιτική ήταν εντελώς διαφορετικές. Τον τελευταίο όμως 1,5 χρόνο τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά και χρήζουν επανεξέτασης.
 
Αν τελικά κατασκευαστεί, επισημαίνει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση, η Πτολεμαΐδα V θα είναι η μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα της χώρας, με ισχύ 660 MW και κόστος κατασκευής τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ. «Περίπου το μισό από αυτό το ποσό θα καλυφθεί με κοινοπρακτικό δάνειο προς τη ΔΕΗ υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW-IPEX, με εγγύηση από τον Γερμανικό Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων, Euler Hermes, και θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής για τη νέα μονάδα».
 
Το WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, η επένδυση είναι οικονομικά μη βιώσιμη. «Ειδικότερα, οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, θα εκτοξεύσουν τις τιμές των δικαιωμάτων, επιβαρύνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας της σχεδιαζόμενης μονάδας. Επίσης, η ανάγκη συμμόρφωσης με τα νέα αναθεωρημένα όρια εκπομπών αερίων ρύπων (διαδικασία της Σεβίλλης) θα απαιτήσει νέα, ακριβότερη αντιρρυπαντική τεχνολογία προτού καν τεθεί σε λειτουργία η μονάδα».
 
Η περιβαλλοντική οργάνωση υπογραμμίζει ότι ο συνδυασμός αιολικών και φωτοβολταϊκών με αποθήκευση ενέργειας σε αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς μπορεί να καλύψει πλήρως και αξιόπιστα τα φορτία βάσης για τα οποία έχει σχεδιασθεί η Πτολεμαΐδα V. Το πλέον σημαντικό είναι πως αρκετές από τις εξεταζόμενες λύσεις χαρακτηρίζονται και από χαμηλότερο σταθμισμένο κόστος ενέργειας από αυτό της Πτολεμαΐδας V.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10