14/12/2019 04:01:08
21.8.2015 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1878 στις 20-08-2015

Κύματα τέχνης στα νησιά...

Κύματα τέχνης στα νησιά... - Media
 
Της Αντιγόνης Βαντίκη
 
Ελληνικό καλοκαίρι δεν είναι μόνο οι παραλίες, τα ταβερνάκια, το ουζάκι και τα όμορφα ηλιοβασιλέματα. Είναι και η μουσική, το θέατρο, η ζωγραφική, μικρά και μεγάλα φεστιβάλ και εκθέσεις που θα ζήλευαν πολλά μουσεία και γκαλερί των μεγάλων πόλεων. Μερικές – μόνο – από τις εκατοντάδες προτάσεις είναι και οι παρακάτω… 
 
ΣΥΡΟΣ / ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΒΕΡΓΗ
 
Μεγάλη αναδρομική έκθεση, με τίτλο «Η Ψυχή του Τοπίου - Αναδρομή 1989-2015», φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στην Ερμούπολη της Σύρου, από 22 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου. 
«Οι πίνακες της Βέργη αναγνωρίζονται με την πρώτη ματιά, είναι ‘‘εικόνες - σφραγίδες’’ μιας τέχνης καλοδουλεμένης και πολύπλευρα συγκροτημένης. Πολλά έργα και εκφραστικές ενότητές της είναι σχεδόν αφαιρετικά, είναι όμως και στιγμές που αυτά τα ίδια έργα μοιάζουν πολύ συγκεκριμένα» γράφει ο Ιστορικός Τέχνης Χάρης Καμπουρίδης. 
 
ΤΗΝΟΣ / ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
 
Παρασκευή 21 Αυγούστου και Κυριακή 23 Aυγούστου - Τριπόταμος
Γιορτή Κρασιού, είσοδος ελεύθερη. 
Δευτέρα 24 Αυγούστου - Χώρα (Π. Σφαγείο) Πειραματική Τέχνη, ώρα: 20.30 - είσοδος 5 ευρώ. 
Τρίτη 25 Αυγούστου - Χώρα (Π. Σφαγείο) – Συναυλία Donkeyfest, εναλλακτική μουσική σκηνή, 18.30 - είσοδος 7 - 5 ευρώ. 
Πέμπτη 27 Αυγούστου - Χώρα (Π. Σφαγείο), «Γυναίκες Δημιουργοί», K. Van Dyck, Κ. Αγγελάκη - Ρουκ, Μ. Στέφωση, Ι. Σπηλιοπούλου, ομάδα Ραφή, 20.30 - είσοδος ελεύθερη.
 
ΑΝΔΡΟΣ / ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΝ RAY
 
Το γεγονός του καλοκαιριού. Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου φιλοξενεί μια θεματική αφιερωμένη στον πολυσχιδή Man Ray και αφορά τη Γυναίκα ιχνηλατώντας «τα πρόσωπά της». Ο διαπρεπής Αμερικανός καλλιτέχνης ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως ζωγράφος και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, στην οποία οφείλει κατά κύριο λόγο και τη διασημότητά του. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη γλυπτική, τη χαρακτική, τον κινηματογράφο αλλά και τη δημιουργία αντικειμένων που επινόησε η δημιουργική του φαντασία. Ο επισκέπτης θα πλοηγηθεί στην εντυπωσιακή υπερπεντηκονταετή καλλιτεχνική πορεία του Man Ray (1912-1971) μέσα από 151 έργα όλων των ειδών: φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά και ready-mades. 
(Έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00, Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά).
 
u Στην Άνδρο, επίσης, έκθεση Ράλλη Κοψίδη στους «Πλόες», ενώ για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ που διευθύνει ο Παντελής Βούλγαρης, σήμερα συναυλία της Κατερίνας Πολέμη, και στις 25 Δήμητρα Γαλάνη με το κουαρτέτο «Chronos».
 
ΡΟΔΟΣ / ΟΙ «ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ» ΤΟΥ ΓΑΛΛΗ
 
Με αφορμή το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, ο Δημοσθένης Γαλλής παρουσιάζει τη νέα σειρά φωτογραφιών του – 30 έργα – με τίτλο «Λουόμενοι» στη Ρόδο, ένα νησί που αποτελεί τόπο καλοκαιρινών διακοπών για χιλιάδες «λουόμενους» κάθε χρόνο. Ο τρόπος σύλληψης μας πηγαίνει πίσω στην παράδοση του Ιμπρεσιονισμού του 19ου αιώνα, καθώς οι συνθέσεις του είναι αυθόρμητες και μεμονωμένες, αποτυπώνοντας οπτικές εντυπώσεις που δημιουργούν μία σκηνή και όχι μια «πραγματική» αναφορά σε αυτή. Δεν δανείζεται το ύφος του Ιμπρεσιονισμού, αλλά τη χρονική στιγμή που αυτός υποδηλώνει, επιλέγοντας να παίξει φωτογραφικά με το καλοκαιρινό φως. Αυτή η χρονική στιγμή αποτελεί το σκαρίφημα του έργου του Γαλλή. 
 
(Χώρος / Γαλλικό Κατάλυμα, Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου. Διάρκεια 22 - 30 Σεπτεμβρίου. Ελεύθερη είσοδος).
 
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ / ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΦΑΡΑΣ
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Λ. & Ε. Μπελλώνια διοργανώνουν στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο έκθεση ζωγραφικής-χαρακτικής του Μιχάλη Αρφαρά με θέμα «Διακοπές από τη λογική». 
 
Ο Μιχάλης Αρφαράς είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς και «ανήσυχους» Έλληνες εικαστικούς. Γεννημένος το 1954 στην Αθήνα, έφυγε το 1974 στη Δυτική Γερμανία για να σπουδάσει τεχνικές της χαρακτικής και πειραματικό κινηματογράφο. Υπήρξε καθηγητής χαρακτικής στο Πανεπιστήμιο του Hildesheim στο Ανόβερο και τώρα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Στην έκθεση «Διακοπές από τη λογική» παρουσιάζονται περίπου 60 ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, μια επιλογή από τη νεότερη δουλειά του καλλιτέχνη. 
 
(Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Αυγούστου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά εκτός Κυριακής, ώρες 10:00-13:00 και 18:00-21:00).
 
ΜΟΛΥΒΟΣ / «ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ»
 
Έργα γνωστών και άγνωστων καλλιτεχνών διαφορετικών γενιών θα συγκατοικούν στην ανακαινισμένη Στέγη Τεχνών Σ. Τρύφων, στον γραφικό οικισμό της Λέσβου.
 
Η συλλογή της ΑΣΚΤ θα συγκατοικήσει δημιουργικά με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών: Πάνος Χαραλάμπους, Νίκος Χαραλαμπίδης, Δημήτρης Φουτρής, Αλέξανδρος Λάιος και Μάρω Φασουλή (Under Construction Group), Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Andreas Sell, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Χριστίνα Σγουρομύτη, Γιάννης Σκαλτσάς, Γιάννης Βαρελάς και Εμμανουήλ Μπιτσάκης. Η έκθεση πραγματοποιείται έως και σήμερα, παράλληλα με το νεοσύστατο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου (http://www.molyvosfestival.com/). Φιλοδοξώντας να εξελιχθεί σε δημοφιλή μουσικό προορισμό, το φεστιβάλ θα ξετυλίξει έως και αύριο ένα τριήμερο κλασικής μουσικής με νέους ερμηνευτές διεθνούς φήμης στο κάστρο και σε άλλες τοποθεσίες του χωριού. Ιδρύτριες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του φεστιβάλ είναι η Δανάη και η Κυβέλη Ντέρκεν και συνιδρυτής και αρωγός του ο Δημήτρης Τρύφων. Στέγη Σ. Τρύφων (λιμάνι Μολύβου, τηλ. 6970172242). Mέχρι 20/9.
 
ΚΡΗΤΗ / ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑΣ-ΚΟΤΣΙΡΑΣ
 
Στις 24/8, στη Γαλιά της Κρήτης, η συναυλία τους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.