20/01/2019 00:03:30
25.8.2015 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1878 στις 20-08-2015

Ιστορίες μυστηρίου με αγάπη για τα παιδιά

 Ιστορίες μυστηρίου με αγάπη για τα παιδιά - Media
 
 
Τζέιμς Πάτερσον, ο πλουσιότερος συγγραφέας στον κόσμο. Ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας, ευαισθητοποιημένος με την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά, συντρέχει στη δημιουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης στην Τήλο, προσφέροντας μέρος των εισπράξεων του νέου του βιβλίου «Η εξέγερση των ζώων» (Zoo), που κυκλοφορεί σε μετάφραση Σταύρου Νικολάου από τις εκδόσεις Bell. 
Αξίζει να δούμε το σκεπτικό της πράξης του, όπως το διατυπώνει ο ίδιος σ’ ένα σημείωμά του στο «Βήμα»: «Ανέλαβα μια αποστολή – και μάλιστα πολύ σημαντική. Αποστολή μου είναι να σώσω ζωές στηρίζοντας το βιβλίο και την ανάγνωση.
 
Είναι σχεδόν αδύνατον για ένα παιδί να πετύχει στο σχολείο, και στη ζωή, αν δεν είναι επαρκής αναγνώστης. Και ο μοναδικός τρόπος για να γίνει κάποιος επαρκής αναγνώστης είναι να διαβάζει περισσότερο. Όταν ο γιος μου, ο Τζακ, ήταν οκτώ χρόνων, δεν του πολυάρεσε το διάβασμα. Έτσι, ένα καλοκαίρι η γυναίκα μου κι εγώ του είπαμε: ‘‘Σε απαλλάσσουμε από αγγαρείες και θελήματα και από το κούρεμα του γκαζόν, αρκεί να διαβάζεις’’.
 
Τον πήγαμε στο τοπικό βιβλιοπωλείο και στη δημόσια βιβλιοθήκη και του βρήκαμε ένα σωρό βιβλία που πιστεύαμε ότι θα του αρέσουν. Ώς το τέλος εκείνου του καλοκαιριού είχε πράγματι μπει στο πνεύμα και ήθελε να διαβάσει ακόμη περισσότερα βιβλία. Τον βοηθήσαμε να αποκτήσει μια συνήθεια, την οποία έχει μέχρι σήμερα. Είναι πλέον μαθητής λυκείου και πρώτος στην τάξη του! 
 
Θέλω να υλοποιήσω τέτοιου είδους πρωτοβουλίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι, όταν οι εκδότες μου στην Ελλάδα, οι εκδόσεις Bell, με πλησίασαν για να συνδράμω στη δημιουργία μιας σχολικής βιβλιοθήκης στην Τήλο, ήταν αδύνατον να αρνηθώ. Τα παιδιά στο νησί χρειάζονται βιβλία. Τα βιβλία είναι το μέσο για μια καλύτερη ζωή. Γνωρίζω πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης αναταραχής, και τα παιδιά αυτά θα νιώθουν τις επιπτώσεις της για πολλά χρόνια. Όμως ελπίζω πως η σχολική βιβλιοθήκη τους θα λειτουργήσει ως καταφύγιο από αυτή την αναστάτωση.
 
Θέλω να μπορέσουν να αποδράσουν με ένα βιβλίο, να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης και να γίνουν καλύτεροι αναγνώστες».
Μακάρι να τον μιμηθούν κι άλλοι συγγραφείς!

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.