search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:31
MENU CLOSE

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Δραματική η κατάσταση με το μεταναστευτικό στα Σκόπια

24.08.2015 13:05
Αυστριακός ΥΠΕΞ: Δραματική η κατάσταση με το μεταναστευτικό στα Σκόπια - Media

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε, τη Δευτέρα, στη Γευγελή με τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσάβκοφ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές είναι δραματική.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τη συνάντηση που είχε, τη Δευτέρα, στη Γευγελή με τον υπουργό Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσάβκοφ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές είναι δραματική.

Ο Κουρτς σημείωσε πως η ΠΓΔΜ αφέθηκε μόνη της στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού μεταναστών και για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να συνδράμει.

“Είναι αναγκαία μία κοινή προσέγγιση και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να εισέρχονται στη Μακεδονία μη καταγεγραμμένοι μετανάστες από την Ελλάδα. Η ΕΕ πρέπει επιτέλους να στρέψει το βλέμμα της και στις μεταναστευτικές ροές μέσω Μακεδονίας και όχι μόνον σε αυτές προς την Ιταλία. Μακροπρόθεσμη λύση του προβλήματος είναι εφικτή μόνον εάν συμφωνήσουν οι χώρες που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση” τόνισε ο κ. Κουρτς και πρόσθεσε και πρόσθεσε πως, σε κάθε περίπτωση, η Αυστρία θα συμβάλει και θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Μίτκο Τσάβκοφ υπογράμμισε ότι μόνον το προηγούμενο Σάββατο, στη Γευγελή υπήρξε εισροή 8.000 προσφύγων, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1/3 του πληθυσμού της Γευγελής.

“Με περίπου 800 αστυνομικούς και με τη συνδρομή του Στρατού καταφέραμε να χειριστούμε την κατάσταση, ωστόσο η κλιμάκωση από μέρα σε μέρα είναι ολοένα και μεγαλύτερη εξαιτίας της ανεξέλεγκτης εισόδου των μεταναστών από την ελληνική πλευρά. Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ανθρώπινη αντιμετώπιση των μεταναστών και η προστασία τους κατά τη μετακίνησή τους μέσα στη Μακεδονία. Από άποψη ασφάλειας, καταφέραμε να τούς προστατεύσουμε από οργανωμένες ομάδες και εγκληματικά δίκτυα, που τούς υποδέχονταν και μετέφεραν παράνομα μέχρι τη Σερβία” πρόσθεσε ο Τσάβκοφ.

“Η εκτίμησή μας είναι, ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί περαιτέρω. Είναι παράλογο το γεγονός, ότι το πρόβλημα δημιουργείται από χώρα – μέλος της ΕΕ, με την οποία δεν έχουμε καμία επαφή σε αυτό το μέρος και για το λόγο αυτό ζητάμε τη συνδρομή της ΕΕ” ανέφερε ακόμη ο κ. Τσάβκοφ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα πραγματοποιηθεί, σύντομα, στην ΠΓΔΜ, συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας προκειμένου να εξευρεθούν κοινές λύσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Οι Κουρτς και Τσάβκοφ επισκέφθηκαν ένα πρόχειρο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από τη μεριά της ΠΓΔΜ, κοντά στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, και συνομίλησαν με μετανάστες και εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:30