search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:19
MENU CLOSE

Γιώργο, χάσαμε…

20.02.2011 22:06
oldphotos_cropped_129824050747.jpg

Η στάση της τρόικας στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου δεν ήταν τίποτε άλλο από την πλήρη παραδοχή ότι το «Σχέδιο Ελλάδα» απέτυχε παταγωδώς. Παρά τους φόρους και τα μέτρα, η οικονομία βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση, η οποία θα παραμείνει σε επίπεδα άνω του 3% και φέτος (παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις Παπακωνσταντίνου).

Η στάση της τρόικας στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου δεν ήταν τίποτε άλλο από την πλήρη παραδοχή ότι το «Σχέδιο Ελλάδα» απέτυχε παταγωδώς.

Παρά τους φόρους και τα μέτρα, η οικονομία βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου ύφεση, η οποία θα παραμείνει σε επίπεδα άνω του 3% και φέτος (παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις Παπακωνσταντίνου). Οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν καθίζηση, ο πληθωρισμός τρέχει πάνω από το 5%, η ανεργία εκτοξεύθηκε στα ύψη, η ρευστότητα είναι ανύπαρκτη, τα νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, οι τράπεζες άρχισαν τις διαδικασίες πλειστηριασμών, οι μεσαίες επιχειρήσεις νοσούν και η κοινωνική ανοχή μηδενίζεται.

Το έλλειμμα του 2010 αναμένεται να αγγίξει το 10%, παρά τις περικοπές, και το χρέος θα ξεπεράσει τα 450 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια και όταν θα στερέψουν τα χρήματα του μνημονίου. Με αυτή την κατάσταση να εξελίσσεται, ήρθαν οι ελεγκτές της τρόικας, οι οποίοι, ύστερα από την περίοδο «γνωριμίας», πλέον περνούν στο ψητό: «Το μόνο που σας σώζει είναι να ξεπουλήσετε».

Τα μέτρα περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος δεν έχουν ορατό τέλος. Παγιδευμένη σε ένα «σπιράλ θανάτου», η ελληνική οικονομία ήδη δεν έχει ορατή διέξοδο προς την ανάκαμψη. Τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα όταν φύγουν από τον εθνικό έλεγχο όχι μόνο οι επιχειρήσεις του Δημοσίου, αλλά επιπλέον οι υποδομές της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, συγκοινωνίες, ενέργεια, επικοινωνίες) και το σύνολο της δημόσιας περιουσίας.

Οι δανειστές και επιτηρητές μας είναι πλέον σαφείς, όπως περιγράφει και το σημερινό ρεπορτάζ του «Π»: «Αν δεν πουλήσετε, θα κατάσχουμε». Αυτό άλλωστε προβλέπεται από τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μηχανισμού «στήριξης». Την οποία μάλιστα ποτέ δεν έφερε για κύρωση στη Βουλή, με αποτέλεσμα κανείς να μη γνωρίζει το πραγματικό και πλήρες περιεχόμενό της.

Η αποθέωση της αδιαφάνειας, και μάλιστα από μια κυβέρνηση η οποία διαλύει τον κοινωνικό ιστό στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:18