search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:57
MENU CLOSE

Μάχη με τον χρόνο για το νέο σχήμα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1879
26-08-2015
27.08.2015 03:00
sp2708hsyxos.jpg

Ο χρόνος τρέχει για τη Λαϊκή Ενότητα, το σχήμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με κορμό την Αριστερή Πλατφόρμα και επικεφα­λής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

 

Ο χρόνος τρέχει για τη Λαϊκή Ενότητα, το σχήμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με κορμό την Αριστερή Πλατφόρμα και επικεφα­λής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Παρ’ ότι επιλέχθηκαν κινήσεις με στόχο να καθυστερήσει η ημερομηνία των εκλογών (διερευνητική εντολή επί τρεις μέρες, δημόσια έκκληση Λαφαζάνη για εκλογές στις 27.9), οι επι­τελείς του κόμματος γνωρίζουν ότι έχουν λίγο χρόνο για να προετοιμα­στούν, καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκρίνει την 20ή Σεπτεμβρίου για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Tο σχήμα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτω­πο, έτσι οι συζητήσεις με πρόσωπα, οργανώσεις, κινήσεις, φορείς θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. Ήδη υπήρξε συμφωνία για συνεργασία με το Σχέδιο Β’ του Αλέκου Αλαβάνου, τη συμπόρευσή του ανακοίνωσε και το Κίνημα «Δεν πληρώνω», ενώ συζητήσεις υπάρ­χουν και με κομμάτι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με πρόσω­πα όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Μα­νώλης Γλέζος.

Η Ζωή… στρατολογεί

Οι συζητήσεις με τη ΛΑΕ φαίνεται πως έχουν οδηγήσει την πρόεδρο της Βουλής στην απόφα­ση να μην κινηθεί ως πρόσωπο, αλλά ως αρχη­γός ξεχωριστού φορέα που θα ενταχθεί στο ευ­ρύτερο σχήμα αξιώνοντας μεγαλύτερο ρόλο.

Στελέχη της ΛΑΕ απέφευγαν χθες να επιβεβαιώσουν οποιαδήποτε πληροφορία για τη συ­νεργασία με την Κωνσταντοπούλου, ωστόσο ανέφεραν με νόημα ότι «μέχρι να λήξει ο θεσμι­κός της ρόλος δεν μπορούν να γίνουν ανακοινώ­σεις». Το αίνιγμα Κωνσταντοπούλου αναμένεται να λυθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με το επί­σημο κλείσιμο της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, ωστόσο ήδη διακινούνται πληροφορί­ες περί στρατολόγησης βουλευτών που αρχικά εντάχθηκαν στην Κ.Ο. της ΛΑΕ, όπως, μεταξύ άλλων, η Ραχήλ Μακρή, ενώ ακούγονται ονό­ματα όπως της Νάντιας Βαλαβάνη, της Αγλα­ΐας Κυρίτση, του Βαγγέλη Διαμαντόπουλου και του Κώστα Ζαχαριά. Στο μεταξύ, επιχειρήθηκε προσέγγιση και με τον Μανώλη Γλέζο, στον οποίο απέστειλε επιστολή.

Ο Γλέζος φέρεται να επικοινωνεί με τον Λα­φαζάνη, ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του, ενώ σε προχθεσινή του ανακοίνωση ανα­φέρθηκε αόριστα στο μέτωπο των αγωνιστών του Όχι καλώντας ο λαός να συγκροτήσει τα δι­­κά του ψηφοδέλτια. Σε συνέντευξή του στο real.gr διεμήνυσε σιβυλλικά πως θα κάνει «ό,τι θέ­λει ο λαός», ενώ έδειξε να θεωρεί ότι η ΛΑΕ δεν είναι η μόνη επιλογή, διότι «ίσως να δημιουργηθεί κάτι άλλο».

Ζορίζουν οι λίστες

Εφόσον οριστικοποιηθεί το σχήμα, αρχίζει ο αγώνας για την κατάρτιση των λιστών και, όπως διαμηνύεται από αρμόδιους του κόμματος, θα εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια. Την ίδια ώρα εκφράζεται η διάθεση η ΛΑΕ να μην εμπλακεί στην ονοματολογία και στο πλαίσιο αυτό διαψεύστηκε η πληροφορία περί τοποθέτησης του σκιτσογράφου Στάθη Σταυρόπουλου – με τον οποίο ο Λαφαζάνης συναντήθηκε δημόσια τις προηγούμενες μέρες – επικεφαλής στο Επικρατείας. Πάντως, αναμένεται να υπάρξει μάχη για τις εκλόγιμες θέσεις, που θα πρέπει να κατανεμηθούν εξίσου στους πρωτοκλασάτους της Πλατφόρμας και τους συνεργαζόμενους. Ήδη μια καραμπόλα εκδηλώθηκε στην Κοζάνη με­ταξύ της Ραχήλ Μακρή και της Ευγενίας Ουζουνίδου, στελέχους της Αριστερής Πλατφόρμας.

Στο επίπεδο της στρατηγικής, αναμένεται η ΛΑΕ να στοχεύσει τα βέλη της απευθείας στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η δεξαμενή των ψήφων στην οποία προσβλέπει είναι αυτή των απογοητευμένων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας υψηλές προσδοκίες, στις εκλογές του Ιανουαρίου. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον, όπως και η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, έχουν ως πολιτικό πρόγραμμά τους το τρίτο μνημόνιο.

Ωστόσο, οι τόνοι σχετικά με το εθνικό νόμι­σμα τείνουν να κρατηθούν χαμηλά όσο γίνεται (η σχετική αναφορά σηματοδοτείται πάντως έντονα από τους Λαπαβίτσα και Αλαβάνο), προκειμένου η Λαϊκή Ενότητα να μην καταγραφεί ως «κόμμα της δραχμής».

Τα κορυφαία στελέχη, όσο περνούν οι μέ­ρες, αντιλαμβάνονται ότι μεγάλο τμήμα από το ακροατήριο που είναι απογοητευμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει την υπέρβαση όσον αφορά το νόμισμα, φοβάται τις συνέπειες κ.λπ., και πάνω σε αυτούς τους φόβους πατούν και οι επιθέσεις που εξαπολύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώ­ντας τη ΛΑΕ για σχέδιο επιστροφής στη δραχμή με μνημόνιο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:54