search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:34
MENU CLOSE

«Νεοφιλελέ» αυταπάτες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1879
27-08-2015
31.08.2015 03:00
2352173.jpg

Έχει πολλές φορές ειπωθεί, από το 2010 που η χώρα μπήκε στην περιπέτεια των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και της σκληρής εποπτείας, ότι η κρίση δεν περιορίζεται στο οικονομικό επίπεδο, αλλά διαπερνά – διαλύοντάς τα – το κοινωνικό και το πολιτικό. 

 

 

Έχει πολλές φορές ειπωθεί, από το 2010 που η χώρα μπήκε στην περιπέτεια των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων και της σκληρής εποπτείας, ότι η κρίση δεν περιορίζεται στο οικονομικό επίπεδο, αλλά διαπερνά – διαλύοντάς τα – το κοινωνικό και το πολιτικό. 
 
Τότε, το «μακρινό» 2010, αυτή η επισήμανση ακουγόταν υπερβολική. Σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια σκληρών απογοητεύσεων, είναι κάτι παραπάνω από φανερή η διάλυση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος, αλλά και η αδυναμία εμφάνισης ενός νέου εθνικού αφηγήματος που θα οδηγήσει τη χώρα σε μια επόμενη φάση και έξω από τον φαύλο κύκλο της καταστροφής.
 
Περί της οικονομικής καταστροφής που έχει συντελεστεί, αρκεί μια ματιά στους δείκτες του χρηματιστηρίου, της παραγωγικής δραστηριότητας, της αποεπένδυσης, των ληξιπρόθεσμων, των χρεοκοπιών. 
 
Σε αυτούς τους δείκτες, για να αποτυπωθεί με ακόμη πιο έντονο τρόπο η πραγματικότητα, θα πρέπει να προσθέσει κανείς τους αριθμούς της ανεργίας, της ανεργίας των νέων και των μακροχρόνια ανέργων. Θα πρέπει να λάβει υπόψη τούς αριθμούς των Ελλήνων μεταναστών, κυρίως των νέων και καλά εκπαιδευμένων, καθώς και τη διαμόρφωση των αμοιβών στο νέο «ευέλικτο» εργασιακό περιβάλλον. Ακόμη θα πρέπει να συνυπολογιστεί ο μέσος όρος των συντάξεων, που επιβάλλουν στην πλειονότητα των γερόντων να ζουν σε επιεικώς αναξιοπρεπείς συνθήκες.
 
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός των στατιστικών για να αντιληφθεί τη διάλυση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αρκεί να περπατάει στον δρόμο και να διαθέτει κοινή λογική. Ούτε απαιτείται να είναι κάποιος ειδικός πολιτικός επιστήμονας ή επαγγελματίας αναλυτής για να διαπιστώσει ότι σε πολιτικό επίπεδο η ελληνική δημοκρατία αγγίζει το αδιέξοδό της. Διότι μπορεί «στη δημοκρατία να μην υπάρχουν αδιέξοδα», αλλά κάποιες φορές η διέξοδος συνεπάγεται ένα κόστος το οποίο, όπως μέχρι τώρα φαίνεται, δεν είναι σε θέση να σηκώσει ούτε το πολιτικό σύστημα ούτε μια διαλυμένη κοινωνία.
 
Βαρύ κόστος
 
Οι βαρύτατες συνέπειες των πολιτικών επιλογών της τελευταίας πενταετίας είναι προφανείς στο «σώμα» του πολιτικού συστήματος της χώρας. Η εξαΰλωση αυτού που θα ονομάζαμε ελληνική σοσιαλδημοκρατία (ΠΑΣΟΚ) είναι μια από τις εμφανείς συνέπειες και ίσως όχι η σοβαρότερη, καθώς για την κάλυψη του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου επιλέγει να μετακινηθεί ο «προεδρικός» ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ωστόσο τα πολιτικά πρόσημα δεν αποτελούν απλές ταμπέλες, αλλά έχουν βαρύτατο περιεχόμενο και αναφορές. Με πιο απλά λόγια, το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε επιμένοντας να κρατά ως ετικέτα τα σοσιαλιστικά του χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή στην πράξη ακολουθούσε σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
 
Παρόμοιο, αν και όχι στο ίδιο βάθος, είναι το κόστος που συνεπάγεται για την ελληνική Δεξιά (με τα πατροπαράδοτα λαϊκά χαρακτηριστικά της) η επιλογή της να πρωταγωνιστήσει στηρίζοντας κυβερνήσεις ή να κυβερνήσει ακολουθώντας το νεοφιλελεύθερο βιβλίο οδηγιών.
 
Κάπως έτσι εξατμίστηκαν η «κυβερνώσα Αριστερά» (ΔΗΜΑΡ) και το ακροδεξιό ανάχωμα του ΛΑΟΣ. Επιχειρώντας μια προβολή στο μέλλον – και εφόσον τα αποτελέσματα του τρίτου μνημονίου θα έχουν τις αναμενόμενες καταστρεπτικές συνέπειες – μπορεί να εκτιμήσει βάσιμα κάποιος τα όρια του εγχειρήματος του προσωποπαγούς κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και των ΑΝ.ΕΛΛ., που ήδη έχασαν την αντιμνημονιακή τους αγνότητα.
 
Η «άλλη» πρόταση
 
Από την άλλη πλευρά, όλοι όσοι αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο των οδηγιών που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο του Αλέξη Τσίπρα και θέλουν να επιμείνουν σε έναν καταγγελτικό πολιτικό λόγο, πέρα από τις εύστοχες διαπιστώσεις και τις καταγγελίες, αδυνατούν προς το παρόν να διατυπώσουν μια σαφή και αποδεκτή από την κοινωνία πρόταση διεξόδου. 
 
Περί της φασιστικής αντίληψης για τα πράγματα, όπως αυτή εκφράζεται από τη Χρυσή Αυγή, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο φασισμός δεν αποτελεί λύση για κανένα οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα. Ο φασισμός είναι μία ολέθρια παραφυάδα που φυτρώνει ακριβώς στον βούρκο του προβλήματος. 
 
Οι άλλες «αντιμνημονιακές δυνάμεις» (το ΚΚΕ, το κόμμα του Λαφαζάνη και αυτό που φαίνεται να δημιουργεί η Κωνσταντοπούλου) είναι καταδικασμένες – όσο ο λόγος τους αδυνατεί να είναι συγκεκριμένος / κοστολογημένος και να πείθει ευρύτερα στρώματα – να συντηρήσουν το αδιέξοδο του ενός και μόνο δρόμου: αυτού που προτείνουν τα μνημόνια των δανειστών. Του δρόμου που τελικά επιλέγει να βαδίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα.
 
Καθώς στην πολιτική, όπως και στη ζωή, όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, καθώς και ποιοι θα το εφαρμόσουν, διότι, αν τελικά επιβεβαιωθεί το… «άρωμα» των πρώτων μετρήσεων, το πιθανότερο αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών θα είναι οι «ευρύτερες συνεργασίες» πολιτικών ετικετών [Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ), Σοσιαλδημοκρατία (Ποτάμι – ΠΑΣΟΚ) και – γιατί όχι – Δεξιάς (Ν.Δ.)], που θα κληθούν να καθαγιάσουν ένα καθαρό και σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.
 
Με πιο απλά λόγια, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν προσπάθεια διαχείρισης, ακόμη μια φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, της ήττας του πολιτικού συστήματος να προτείνει μια διέξοδο από την κρίση για τη χώρα, πέρα από αυτή που υποδεικνύουν οι δανειστές. Και όσο το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να προτείνει μια διέξοδο, είναι καταδικασμένο να αποτελεί μέρος της κρίσης και μηχανισμό ανακύκλωσής της, με απρόβλεπτες συνέπειες…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:34