search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:33
MENU CLOSE

«Στα σκαριά» η αναδιάρθρωση του μοντέλου παραχωρήσεων των αυτοκινητοδρόμων

27.08.2015 14:40
845 εκ. ευρώ από το Δημόσιο για αυτοκινητόδρομους και σιδηρόδρομο – Ποια έργα έχουν προτεραιότητα - Media

Σύντομα θα ανατεθεί σε σύμβουλο μελέτη για την αναδιάρθρωση του μοντέλου παραχωρήσεων των οδικών αξόνων επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την οριζόντια μείωση του αντιτίμου των διοδίων, σε δύο από τους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες.

 

Σύντομα θα ανατεθεί σε σύμβουλο μελέτη για την αναδιάρθρωση του μοντέλου παραχωρήσεων των οδικών αξόνων επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την οριζόντια μείωση του αντιτίμου των διοδίων, σε δύο από τους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, ο Χ. Σπίρτζης τόνισε ότι οι διαδικασίες που διέπουν το Ταμείο, αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγή, ενώ για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων ανέφερε ότι αυτή επιβλήθηκε στην κυβέρνηση, και πως θα γίνουν ενέργειες για να εξασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της ΥΠΑ.

Ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, ο οποίος αναμένεται να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές στο υπόλοιπο Αττικής, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ, Γρηγόρη Δημητριάδη, υποστηρίζοντας πως με δική του πρωτοβουλία ετέθη στους δανειστές θέμα αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

Πρόσθεσε δε, ότι το υπουργείο επεξεργάζεται την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής, εκτιμώντας ότι τα εισιτήρια δε θα αυξηθούν, παρά την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Αλλάζουν οι όροι του διαγωνισμού για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου

Τις αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού για την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός υποδομών σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές θα αφορά στη δυνατότητα εκείνων που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, να συνεισφέρουν τα χρήματα που επρόκειτο να βάλει το Δημόσιο, δηλαδή 220 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως διευκρίνισε ο Χ. Σπίρτζης, θα αλλάξει ο συντελεστής βαρύτητας, ο οποίος θα αυξηθεί στο 25%, για τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, που θα καλύψουν τη χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου.

Αυξάνεται επίσης το ελάχιστο μετοχικό ποσοστό που θα μεταφέρει ο ανάδοχος του διαγωνισμού στο Δημόσιο, από 40% στο 45%. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, στόχος είναι το Δημόσιο να αποκτήσει ποσοστό άνω του 50% στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα αναλάβει τη διαχείριση του αεροδρομίου στο Καστέλι.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές χρήσεις, ο διαγωνισμός θα προβλέπει την χωροθέτηση έκτασης 10 στρεμμάτων για την κατασκευή συνεδριακού χώρου για την προβολή τοπικών προϊόντων.

Οι όροι του διαγωνισμού θα προβλέπουν και αντισταθμιστικό αποθεματικό, ύψους 1% με 2% των εσόδων, ενώ θα υπάρξει και πρόσθετο αντάλλαγμα το οποίο θα διατίθεται στους ΟΤΑ της ευρύτερης περιοχής και θα κυμαίνεται σε ποσοστό επίσης 1% με 2% των εσόδων από τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, εκτίμησε ότι η διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει 30 ημέρες μετά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, με τον προϋπολογισμό του έργου να παραμένει αμετάβλητος στα 880 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των απαλλοτριώσεων, αυτές αξιολογούνται σε ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένεται να ληφθεί μέριμνα προκειμένου να υπάρξει εύλογο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν απρόσκοπτα.

Ο Χρήστος Σπίρτζης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα δημόσια έργα, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια και να μην ευνοούνται μόνον οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 22:03