search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 05:07
MENU CLOSE

Προς δίμηνο «πάγωμα» η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

28.08.2015 09:13
Παράταση έως τα μέσα Οκτωβρίου για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά - Media

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση πέφτει το βάρος της απόφασης για πιθανή αναβολή στην επιβολή του ΦΠΑ στον χώρο της εκπαίδευσης. 

 

Λύση για το «πάγωμα» της επιβολής ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια αναζητούν οι ιθύνοντες μετά τον σάλο των αντιδράσεων των εκπροσώπων των ιδιωτικών σχολείων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και χιλιάδων γονέων που αντιδρούν στην εφαρμογή του μέτρου.

Ενδεικτικό είναι ότι έχουν ξεπεράσει τις 100.000 οι υπογραφές πολιτών κατά του ΦΠΑ, ο οποίος θα εκτινάξει τα δίδακτρα στα ύψη.

Την ίδια στιγμή, χθες η Κομισιόν σε ερώτηση της Ν.Δ. απάντησε ότι η επιβολή έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, στην εκπαίδευση αντίκειται στην κοινοτική οδηγία.

Μετά και την απάντηση της Κομισιόν, ο Βαγγέλης  Μεϊμαράκης κάλεσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση να αποφασίσει το «πάγωμα» της απόφασης.

Την επανεξέτασή της ζήτησαν χθες και οι βουλευτές του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και Γιώργος Μαυρωτάς, αναφέροντας ότι «η επιβολή ΦΠΑ θα έχει αντίθετα δημοσιονομικά αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ λόγω των αρνητικών επιπτώσεών της στον κλάδο της εκπαίδευσης».

Κατά της επιβολής ΦΠΑ ετάχθη και η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Οδηγούνται σε αιφνίδια αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος χιλιάδες μαθητές. Οδηγούνται στην ανεργία εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων», ανέφερε.

Έτσι λοιπόν το βάρος της απόφασης πέφτει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση. 

Για να ισχύσει το «πάγωμα» η υπηρεσιακή πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσει πράξη νομοθετικού περιεχομένου καθώς οι νόμοι του Ιουλίου (για τα φροντιστήρια) και του Αυγούστου (για τα ιδιωτικά σχολεία) ορίζουν με σαφήνεια ότι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση ισχύει από τις 20 Ιουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γ.γ Δημοσίων Εσόδων δεν έχει εκδώσει ακόμη τη σχετική εγκύκλιο με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου (σ.σ ο νόμος προβλέπει εξαιρέσεις για μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά σχολεία ενώ υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του μέτρου).

Προς το παρόν πάντως –και ενώ μένει να φανεί στην πράξη αν θα περάσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «πάγωμα»- η μόνη επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών για το θέμα είναι αυτή της 20ης Αυγούστου της ΓΓΔΕ η οποία σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους ιδιωτικούς φορείς των οποίων η εκπαιδευτική δραστηριότητα δεν απαλλάσσεται πλέον από τον ΦΠΑ, να υποβάλλουν δήλωση μεταβολών στην εφορία για να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο νόμος ορίζει «στην περίπτωση που έχουν εκδοθεί φορολογικά στοιχεία από 20 Ιουλίου (ημερομηνία επιβολής του ΦΠΑ) χωρίς ΦΠΑ, τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία θα πρέπει να εκδοθούν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και ο οφειλόμενος φόρος, να καταβληθεί με τη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου κατά την οποία εκδόθηκε το συμπληρωματικό στοιχείο. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10