15/07/2020 02:09:58

Οδηγίες της ΡΑΕ για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος

Προσοχή: Ο ΔΕΔΔΗΕ «φούσκωσε» καταλάθος λογαριασμούς της ΔΕΗ σε δήμο της Αττικής - Μάθετε σε ποιον - Media

Ερωτηματολόγιο, το οποίο θα αποσταλεί στις ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών, για τη διερεύνηση των πρακτικών αντιμετώπισης και διαχείρισης των οφειλών των πελατών, ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η ΡΑΕ με σημερινή επιστολή της, προχωράει σε συστάσεις προς τη ΔΕΗ και τις ιδιωτικές εταιρείες πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος και την αλλαγή προμηθευτή.

Η ΡΑΕ γνωστοποιεί ότι η μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας δε μπορεί να γίνει χωρίς την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Κώδικα Προμήθειας (απόφαση Υπουργού ΠΑΠΕ), τις οποίες όμως δηλώνει ότι προτίθεται να επανεξετάσει συνολικά, βάσει και των αποτελεσμάτων της επισκόπησης της διεθνούς πρακτικής, την οποία έχει ήδη δρομολογήσει.

Μέχρι την ολοκλήρωση της συνολικής επαναξιολόγησης του ζητήματος, η Αρχή προβαίνει στην ακόλουθη σύσταση προς όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας:

- Να τηρούν πιστά τις διατάξεις του νόμου, που αποτελούν ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα, για τη μείωση του επιχειρηματικού τους κινδύνου στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε νέους πελάτες και την αποφυγή διόγκωσης τυχόν ανεξόφλητων οφειλών των πελατών τους.

- Να απέχουν από τη συστηματική προσέλκυση πελατών με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε οποιονδήποτε άλλο προμηθευτή, η οποία αποτελεί αθέμιτη πρακτική, ευνοώντας συνακόλουθα την καταχρηστική άσκηση δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή και συντελώντας στην ευρύτερη απορρύθμιση της αγοράς. Ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία αξιολόγησης αιτημάτων προμήθειας από νέους πελάτες, να ελέγχουν την ύπαρξη τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών του αιτούντος προς τον προηγούμενο προμηθευτή του, ιδίως δια της προσκόμισης αντιγράφου του τελευταίου λογαριασμού κατανάλωσης του αιτούντος. Πρακτικές και καταχρηστικές συμπεριφορές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την Αρχή και θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, σημειώνει η ΡΑΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.