search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:42
MENU CLOSE

Η σύγχρονη «Έξοδος»

31.08.2015 17:24
Η σύγχρονη «Έξοδος» - Media

Δραματική έκκληση για ενίσχυση των δρομολογίων των πλοίων προκειμένου να αποσυμφορυθεί η Λέσβος από τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες που πλέον κατακλύζουν κάθε γωνιά του νησιού, απηύθυνε μέσω του «Π», η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, κ. Χριστίνα Καλογήρου.

 

Δραματική έκκληση για ενίσχυση των δρομολογίων των πλοίων προκειμένου να αποσυμφορυθεί η Λέσβος από τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες που πλέον κατακλύζουν κάθε γωνιά του νησιού, απηύθυνε μέσω του «Π», η περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, κ. Χριστίνα Καλογήρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στο νησί βρίσκονται 4.600 ταυτοποιημένοι πρόσφυγες, ως επί το πλείστον Σύριοι, οι οποίοι περιμένουν κατά μέσο όρο 10 ημέρες προκειμένου να μπουν σε πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

«Είναι αναγκαίο να ενισχυθούν ταυτόχρονα η αστυνομική δύναμη του νησιού και οι δομές, αφού το υπάρχον προσωπικό σε συνεργασία με το λιμενικό καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, απογράφει καθημερινά 1.000 ανθρώπους, ενώ μόνο χθες και προχθές έφτασαν στο νησί 5,000 μετανάστες από τα μικρασιατικά παράλια. Οι ντόπιοι κάτοικοι κάνουν ότι μπορούν σε συνεργασία με ΜΚΟ και τοπικούς φορείς για ανταποκριθούν σε μια κατάσταση που βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η κατάσταση στο νησί είναι μη διαχειρίσιμη», ανέφερε η κ. Καλογήρου.

Για να γίνει αντιληπτή η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Λέσβος, μόνο τον Αύγουστο το νησί που έχει μόνιμους κατοίκους περί τους 80.000 έφτασαν 65.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

«Βουλιάζει» και η Κως

Θετικός στη δημιουργία κέντρού φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών φαίνεται να είναι, σύμφωνα και με δηλώσεις του, ο δήμαρχος της Κω Γιώργος Κυρίτσης.

Οι ενστάσεις που είχε ο δήμαρχος το προηγούμενο χρονικό διάστημα φαίνεται ότι κάμφθηκαν μετά και την συνάντηση με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το νησί.

Ο υπουργός σε δηλώσεις του είπε ότι «η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο ανατολικό Αιγαίο αποτελεί βασικό ζήτημα για την υπηρεσιακή ελληνική κυβέρνηση και δεν είναι απλά θέμα διαχείρισης της κατάστασης. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη δομών για την προσωρινή φιλοξενία, καταγραφή και μεταφορά τον προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν καθημερινά στα νησιά.»

Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός πρόκειται να βρεθεί να και στην Ειδομένη, ενώ θα συναντηθεί την ερχόμενη πέμπτη με την δήμαρχο Αθηναίων.

«Ναι δαγκωτό» του Δ. Αθηναίων στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στον Ελαιώνα!

Με συντριπτική πλειοψηψία, 33 ψηφοι υπέρ και μόλις 4 κατά, εγκρίθηκε από το Δήμο Αθηναίων η παραχώρηση της έκτασης στον Ελαιώνα για τη λειτουργία του  πρώτου οργανωμένου κέντρου υποδοχής προσφύγων στον Ελαιώνα.

Υπέρ της λειτουργίας της δομής στα όρια του ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που πρόσκεινται στις παρατάξεις του Δημάρχου Γιώργου Καμίνη, στο ΣΥΡΙΖΑ, τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ,την  ΠαναθηναΪκή Συμμαχία, αλλά και  την δημοτική  παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον κ. Θανάση Πλεύρη, ο οποίος καταψήφισε, μαζί με τους τρεις Δημοτικούς Συμβούλους της Χρυσής Αυγής.

Οι εκπρόσωποι της Νεοναζιστικής Οργάνωσης, με επικεφαλής τον Νίκο Κασιδιάρη, αν και κράτησαν χαμηλότερους τόνους συγκριτικά με το ότι συνηθίζουν, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με το “άνοιγμα των  συνόρων ενθαρρύνει την ανεξέλεγκτη εισροή λαθρομεταναστών, στην Ελλάδα.”.

Επιπλέον, κατέθεσαν πρόταση σοκ,  ζητώντας το κλείσιμο όλων  των χώρων υποδοχής προκειμένου  – όπως υποστήριξαν  – να σταματήσει η εισροή προσφύγων στην Ελλάδα, κατέθεση η  παράταξη της Χρυσής Αυγής στο Δήμο Αθηναίων.

“Πρόταση” η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο απορρίφθηκε από σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη ο Δήμαρχος Αθηναίων  κ. Γιώργος Καμίνης, μαζί με τους υπευθύνους για τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα, θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, σχετικά με την έως τώρα λειτουργία του Ελαιώνα και τις ανάγκες που υπάρχουν καθημερινα, σχετικα με την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι φθάνουν καθημερινά στην πρωτεύουσα, από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Ο κ. Μουζάλας επισκέφτηκε σήμερα την Κω, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, εξαιτίας της καθημερινής άφιξης εκατοντάδων προσφύγων από τα παράλια της Μ. Ασίας, αλλά και να ακούσει τα παράπονα των μόνομων  κατοίκων του νησιού, οι οποίοι πλέον βρίσκονται και αυτοί , σε απόγνωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 06:38