search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:39
MENU CLOSE

Γιατί χαίρεται και χαμογελά η Φώφη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1880
03-09-2015
04.09.2015 03:00
pn0309fwfi.jpg

Διπλή χαρά έχει η Φώφη Γεννηματά, αφού την ημέρα της συμπλήρωσης 41 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, που εορτάσηκε με εκδήλωση στο Ζάππειο, έφυγε και τυπικά το εμπόδιο του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο προχθές τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ότι δεν κατέρχεται στις εκλογές. 

 

Διπλή χαρά έχει η Φώφη Γεννηματά, αφού την ημέρα της συμπλήρωσης 41 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, που εορτάσηκε με εκδήλωση στο Ζάππειο, έφυγε και τυπικά το εμπόδιο του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο προχθές τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε ότι δεν κατέρχεται στις εκλογές. 

Η απόφαση, παρότι εθεωρείτο αναμενόμενη από πολλούς στη Χαριλάου Τρικούπη, αιφνιδίασε αρκετούς, αφού λίγες μόλις μέρες πριν το ΚΙΔΗΣΟ είχε απορρίψει την πρόταση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσε την αυτοδιάλυσή του και αξίωνε να μην είναι υποψήφιος ο Γιώργος Παπανδρέου. 
 
Οι ερμηνείες για την κίνηση αυτή του Γιώργου Παπανδρέου είναι πολλές και μία από αυτές αναφέρεται σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της αντιπαράθεσης με το κόμμα που τον ανέδειξε πρωθυπουργό σε μια κρίσιμη εκλογική συγκυρία. Θεωρούν, λοιπόν, όσοι βλέπουν με θετικό πρόσημο την αποχώρηση από την εκλογική μάχη, ως έμμεσο δώρο προς τη νέα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ένα τουλάχιστον τμήμα από την εκλογική βάση του ΚΙΔΗΣΟ, που δημοσκοπικά έφθινε μήνα με τον μήνα. 
 
Υπάρχουν όμως και πολλοί από τη Χαριλάου Τρικούπη που επισημαίνουν ότι ο Παπανδρέου βρέθηκε στο απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο, αφού μια συντριπτική ήττα με μειωμένα εκλογικά ποσοστά από τον Ιανουάριο θα τον οδηγούσε στην απόλυτη πολιτική απομόνωση. 
 
Τονίζουν, δε, ότι ο Παπανδρέου δεν εγκατέλειψε τον αγώνα, αλλά αναδιπλώθηκε για να μην δώσει μια μάχη, ελπίζοντας ότι μπορεί να επανακάμψει σε άλλη πολιτική συγκυρία. Σ’ αυτό ελπίζουν και πολλά πιστά στον πρώην πρωθυπουργό στελέχη, τα οποία εκτιμούν ότι μπορούν να επανακάμψουν στην πολιτική ζωή. 
 
Πάντως οι βουλευτές που αποτέλεσαν τον στενό ηγετικό πυρήνα του ΚΙΔΗΣΟ αποτελούν την «κόκκινη γραμμή» για την ηγετική ομάδα που έμεινε στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι έχουν μεγάλο ποσοστό ευθύνης για την απόφαση του Παπανδρέου να διασπάσει το κόμμα τον Δεκέμβριο του 2014. 
 
Ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη είναι θετική – γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα ψηφοδέλτια τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες – για νεότερα στελέχη, πρώην βουλευτές, όπως ο Κώστας Τριαντάφυλλος, που είναι ήδη γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, ο Άγγελος Τόλκας, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Μάκης Βουδούρης καθώς και για άλλα μεσαία στελέχη που δηλώνουν πρόθυμα να συστρατευτούν.
 
Το ζήτημα είναι ότι στις εκλόγιμες θέσεις και επικεφαλής των ψηφοδελτίων στις περιφέρειές τους θα τεθούν οι νυν βουλευτές, ωστόσο, με δεδομένο ότι τα μικρά κόμματα παίρνουν τις έδρες στην τρίτη κατανομή, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η κατανομή στη νέα Βουλή και πού θα πέσουν οι έδρες. Συνεπώς, η τοποθέτηση σε υψηλή θέση στελεχών της παπανδρεϊκής πτέρυγας σε νομούς όπου δεν εκπροσωπείται το ΠΑΣΟΚ μπορεί και να διαφοροποιήσει τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. 
 
Στη Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν εδώ και καιρό ότι υπάρχει σε όλη την Ελλάδα επιστροφή στελεχών και κομματικών μελών με αντιβενιζελικό πρόσημο, που προσέγγισαν τον Γιώργο Παπανδρέου. Η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνουν συνεργάτες της, πρότεινε μια διαδικασία επιστροφής του Παπανδρέου, αλλά δεν μπορούσε να αποδεχτεί ισότιμη συνεργασία με ένα κόμμα που διασπάστηκε από τον κεντρικό κορμό μόλις πριν από επτά μήνες και δεν είχε την ανταπόκριση των ψηφοφόρων.
 
Συνεργασία
 
Όπως επισημαίνουν συνεργάτες της, πάντως, η προσπάθεια για την επούλωση των πληγών των τελευταίων χρόνων δεν τελειώνει στις εκλογές, αφού υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό και την επομένη, σημειώνοντας με νόημα ότι βρισκόμαστε μπροστά στο σοβαρότερο ενδεχόμενο να υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, όπου μπορούν να αξιολογηθούν και στελέχη που δεν θα είναι βουλευτές, αλλά έχουν πολιτική εμπειρία και διαδρομή. 
 
Μετά και τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ και τη «λευκή πετσέτα» που έριξε το ΚΙΔΗΣΟ, η Φώφη Γεννηματά θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση να τονίζει ότι το κόμμα της μπορεί να είναι η τρίτη πολιτική δύναμη, ενδεχόμενο που θα διευκολύνει τη μετατροπή του σε τρίτο πόλο, ο οποίος θα εκφράζει αυθεντικά την Κεντροαριστερά. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ, μετά και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., μπορεί να ανακάμψει, με δεδομένο ότι αποδεικνύει πως έχει βαθιές ρίζες και δεν είναι εύκολο να εξαφανιστεί.
 
Μάλιστα, χωρίς να το λένε, εκτιμούν ότι οι ρεαλιστικές προτάσεις του και η πολιτική εμπειρία των στελεχών μπορεί να το καταστήσει ελκυστικότερο στις εκλογές αυτές από το Ποτάμι, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται ακόμα, όπως επισημαίνουν, «σε θολά πολιτικά νερά προβάλλοντας μια ριζοσπαστική πολιτική, εντελώς αναντίστοιχη με τη συμφωνία που έφερε στη χώρα με αποκλειστική του ευθύνη».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 01:35