search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:55
MENU CLOSE

Αλλαγές στο Σύνταγμα σχεδιάζει η Γερμανία για την αντιμετώπιση των μεταναστών

03.09.2015 07:57
Αλλαγές στο Σύνταγμα σχεδιάζει η Γερμανία για την αντιμετώπιση των μεταναστών - Media

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε να τροποποιηθεί το γερμανικό σύνταγμα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση, αλλά και να δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών και στην Ουγγαρία.

 

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ πρότεινε να τροποποιηθεί το γερμανικό σύνταγμα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση, αλλά και να δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών και στην Ουγγαρία.

Μπροστά στον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που καταφεύγουν στη Γερμανία ο ντε Μεζιέρ έκανε λόγο για τροποποίηση του συντάγματος έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το ζήτημα απαιτεί γρήγορες αποφάσεις», τόνισε ο συντηρητικός υπουργός.

Βάσει των εκτιμήσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), φέτος αναμένονται στη Γερμανία έως και 800.000 μετανάστες, όμως τα κρατίδια εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.

Τόσο για τα γερμανικά κρατίδια, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες κάτι τέτοιο σημαίνει ένα ιδιαίτερα μεγάλο οικονομικό κόστος, καθώς για τη φροντίδα των μεταναστών είναι πιθανό να χρειαστούν τρία ως τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Βάσει του γερμανικού συντάγματος η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει άμεσα τα κοινότητες, ενώ μπορεί να συμμετέχει μόνο κατά 50% στα έξοδα των κρατιδίων.

Ο ντε Μεζιέρ επιθυμεί να αλλάξει αυτό, κάτι που δήλωσε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές: το σχολείο, η αστυνομία, τις κατοικίες, το υγειονομικό σύστημα, τα πάντα! Αναφέρομαι και σε τροποποίηση του συντάγματος. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, σε διάστημα εβδομάδων!», υπογράμμισε.

Σε αυτές τις τροποποιήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνεται η αναδιοργάνωση της παροχής βοήθειας, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου, αλλά και νέοι κανονισμοί για την εστίαση. «Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αποδοχής των αιτήσεων για την παροχή ασύλου φτάνει το 40%, οπότε θα πρέπει να σκεφτούμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα παραμείνουν στη χώρα μας», σημείωσε ο ντε Μεζιέρ.

«Και γι’ αυτό τον λόγο, και προς αυτή την κατεύθυνση κάνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους: πρέπει να είμαστε προσεκτικοί από την αρχή ώστε να μην δημιουργηθούν γκέτο και (ανακύψουν) νέα κοινωνικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά για την τροποποίηση του συντάγματος υπάρχουν μεγάλα κοινοβουλευτικά εμπόδια. Η άνω και η κάτω βουλή της Γερμανίας θα πρέπει να υιοθετήσουν τις τροποποιήσεις με πλειοψηφία δύο τρίτων. Αυτή τη στιγμή ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει στην Μπούντεσταγκ την απαραίτητη πλειοψηφία, όχι όμως και στη Μπούντεσρατ.

Παράλληλα ο ντε Μεζιέρ ζήτησε να δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών και στην Ουγγαρία. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μέχρι στιγμής τέτοια κέντρα υποδοχής σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εκεί οι μετανάστες θα μπορούν να καταγράφονται και να εξετάζονται άμεσα οι αιτήσεις ασύλου τους. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες μετανάστες φτάνουν στην Ουγγαρία, καθώς η χώρα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την ενίσχυση της ακροδεξιάς. Εκτός από τις επιθέσεις σε κέντρα υποδοχής μεταναστών, που καταγράφονται κάθε εβδομάδα στη Γερμανία, παρατηρείται και αύξηση της ακροδεξιάς ρητορικής. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μίσος είναι εμφανές, «σε σημείο που διερωτώμαι», είπε ο ντε Μεζιέρ, «πόσο λεπτό είναι στην πραγματικότητα το επίστρωμα του πολιτισμού μας».

Παρόλα αυτά ο Γερμανός υπουργός απέφυγε να κάνει λόγο για ακροδεξιά τρομοκρατία, όμως τόνισε ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:54