search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:18
MENU CLOSE

Ουγγαρία: Στοιβάζουν πρόσφυγες σε τρένα και τους οδηγούν σε καταυλισμούς – Οικογένεια γαντζώθηκε στις ράγες (Photos)

03.09.2015 14:49
Ουγγαρία: Στοιβάζουν πρόσφυγες σε τρένα και τους οδηγούν σε καταυλισμούς - Οικογένεια γαντζώθηκε στις ράγες (Photos) - Media

Αναμνήσεις από τις πιο «μαύρες» μέρες του 20ου αιώνα ξυπνούν, θέλοντας και μη, τα τεκταινόμενα στην Ουγγαρία αναφορικά με τους πρόσφυγες.

Αναμνήσεις από τις πιο «μαύρες» μέρες του 20ου αιώνα ξυπνούν, θέλοντας και μη, τα τεκταινόμενα στην Ουγγαρία αναφορικά με τους πρόσφυγες.

Η ουγγρική αστυνομία απώθησε τους δημοσιογράφους από τον σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Μπίτσκε, όπου σταμάτησε ένα τρένο γεμάτο μετανάστες, και ανακήρυξε την περιοχή “ζώνη επιχειρήσεων”, δήλωσε δημοσιογράφος του Ρόιτερς.

Ομάδες 30-40 μεταναστών διαμαρτύρονται στον σταθμό, αρνούμενοι να πάνε σε έναν καταυλισμό υποδοχής προσφύγων.

Η ουγγρική αστυνομία σταμάτησε ένα τρένο γεμάτο μετανάστες που είχε προορισμό τα σύνορα με την Αυστρία και προσπάθησε να τους αναγκάσει να αποβιβαστούν στην πόλη αυτή που διαθέτει έναν προσφυγικό καταυλισμό.

Αφού απέκλεισαν τους μετανάστες από τον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη για δύο ημέρες, οι αρχές επέτρεψαν σήμερα στους εξαντλημένους και σε σύγχυση μετανάστες να επιβιβαστούν σε τρένο με κατεύθυνση το δυτικό τμήμα της χώρας. Εκατοντάδες από αυτούς στοιβάχθηκαν στο τρένο σφηνωμένοι στις πόρτες και σπρώχνοντας τα παιδιά τους μέσα από τα ανοικτά παράθυρα του τρένου.

Όμως, αντί να φθάσει στα σύνορα με την Αυστρία, το τρένο σταμάτησε μερικά χιλιόμετρα δυτικά της Βουδαπέστης, στην πόλη Μπίτσκε, όπου η Ουγγαρία έχει ένα κέντρο υποδοχής προσφύγων, και η αστυνομία διέταξε τους μετανάστες να αποβιβαστούν.

Η αστυνομία εκκένωσε ένα βαγόνι, ενώ άλλα πέντε παρέμειναν στον σταθμό μέσα στη ζέστη. Όταν η ουγγρική αστυνομία επιχείρησε να τους υποχρεώσει να επιβιβαστούν σε λεωφορείο με προορισμό τον καταυλισμό προσφύγων του Μπίτσκε, οι μετανάστες άρχισαν να φωνάζουν “SOS” και Όχι στον καταυλισμό! Όχι στον καταυλισμό!”. Το τρένο, που εξακολουθεί να είναι γεμάτο πρόσφυγες, παραμένει στον σταθμό.

Μία ομάδα προσφύγων απώθησε δεκάδες αστυνομικούς οι οποίοι φρουρούσαν μια σκάλα, στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν και πάλι στο τρένο. Μία οικογένεια –ένας άνδρας, η γυναίκα του και το μικρό παιδί τους– κατάφεραν να φθάσουν στις σιδηροτροχιές δίπλα στο τρένο και ξάπλωσαν πάνω στις ράγες σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Χρειάστηκαν έως και δέκα αστυνομικοί με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών που συνεπλάκησαν με τον άνδρα για να τους σηκώσουν και πάλι.

Το τρένο αναχώρησε από τη Βουδαπέστη έπειτα από διήμερη αντιπαράθεση με την αστυνομία που είχε απαγορεύσει την είσοδο στον σταθμό περισσότερων από 2.000 μεταναστών. Σήμερα η αστυνομία παραμέρισε και το πλήθος όρμησε μέσα. Ορισμένοι δίσταζαν να επιβιβαστούν στα τρένα καθώς δεν ήταν βέβαιοι πού κατευθύνονταν.

“Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία αλλά αυτό το τρένο στον σταθμό μπορεί να πηγαίνει αλλού. Ακούσαμε ότι μπορεί να πηγαίνει σε έναν καταυλισμό. Έτσι θα μείνουμε εδώ και θα περιμένουμε”, είπε η Ίσρα Μαρντίνι, μια 17χρονη από τη Δαμασκό, που φορούσε τζιν και ένα T-shirt.

Καθώς αναχωρούσε το τρένο, βουλευτές στη Βουδαπέστη συζητούσαν μια σειρά τροποποιήσεων στους μεταναστευτικούς νόμους της Ουγγαρίας που σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των παράνομων διελεύσεων των συνόρων στο “μηδέν”.

Προβλέπουν τη δημιουργία ζωνών κράτησης στα νότια σύνορα της χώρας με τη Σερβία, όπου συνεργεία ολοκληρώνουν την κατασκευή ενός φράχτη ύψους 3,5 μέτρων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:17