search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:55
MENU CLOSE

Προσεχώς ένα παγωτό που δεν λειώνει!

04.09.2015 15:18
Προσεχώς ένα παγωτό που δεν λειώνει! - Media

Σκωτσέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν βρει μια μέθοδο παρασκευής παγωτού που λειώνει εξαιρετικά αργά και ως εκ τούτου δεν… λερώνει. Όπως λένε μάλιστα, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.

Αναδημοσίευση από Deutsche Welle

Σκωτσέζοι ερευνητές ισχυρίζονται ότι έχουν βρει μια μέθοδο παρασκευής παγωτού που λειώνει εξαιρετικά αργά και ως εκ τούτου δεν… λερώνει. Όπως λένε μάλιστα, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.

Το παγωτό είναι πειρασμός, ωστόσο έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: Λειώνει γρήγορα, κολλάει στα χέρια, στάζει και λερώνει τα ρούχα με λεκέδες που συχνά είναι δύσκολο να καθαρίσουν. Όλα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν. Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον Σκωτσέζοι επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Νταντί, που εκτιμούν ότι η νέα μέθοδος παρασκευής που εξελίσσουν θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τους Σκωτσέζους ερευνητές, το παγωτό λειώνει πολύ πιο αργά, αν προσθέσει κανείς στα συστατικά του μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη αντί ενός γαλακτωματοποιητή. Με τη βοήθεια της πρωτεϊνης αποκτά πιο στερεή σύνθεση και ταυτόχρονα γίνεται πιο κρεμώδες, λέει η Κέιτ Μακφί, η οποία συνέβαλε στην ανακάλυψη της συγκεκριμένης μεθόδου παρασκευής.

Χωρίς χημικές ουσίες

Η πρωτεΐνη που χρησιμοποίησαν οι Σκωτσέζοι επιστήμονες ονομάζεται BsIA και προέρχεται από ένα βακτήριο που συναντάται και στη φύση. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται για την επεξεργασία ορισμένων τροφίμων και αποτελεί συστατικό πολλών ασιατικών συνταγών, όπως του παραδοσιακού ιαπωνικού πρωινού natto με φασόλια σόγιας. «Είναι φυσικό προϊόν», διαβεβαιώνει η Κέιτ Μακφί, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν χρησιμοποιούνται καθόλου περίεργες χημικές μέθοδοι επεξεργασίας για την παρασκευή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

Αυτή η πρωτεΐνη σχηματίζει ένα είδος «γέφυρας» ανάμεσα στα λιπαρά συστατικά, το νερό και τα σωματίδια του αέρα στο παγωτό, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη συνοχή και κάνοντας την κρέμα πιο συμπαγή με αποτέλεσμα να λειώνει πολύ πιο αργά. Ταυτόχρονα το παγωτό γίνεται πολύ πιο κρεμώδες και δεν σχηματίζονται ενοχλητικοί μικροκρύσταλλοι πάγου.

Η Κέιτ Μακφί εκμυστηρεύτηκε πάντως στην DW ότι παρά το γεγονός ότι η ίδια και οι συνάδελφοί της έχουν παρασκευάσει μεγάλες ποσότητες παγωτού στο εργαστήριό τους, «ακόμη δεν το έχουμε δοκιμάσει». Επισήμανε όμως ότι είναι πεπεισμένη πως η προσθήκη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης δεν θα έχει καμία επίδραση στην ωραία γεύση του παγωτού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53