search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:16
MENU CLOSE

Παρουσίαση απολογισμού πεπραγμένων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στη ΔΕΘ

07.09.2015 12:22
Παρουσίαση απολογισμού πεπραγμένων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στη ΔΕΘ - Media

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα παρευρέθηκε την Παρασκευή 4/9 στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και επισκέφτηκε το περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.).

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα παρευρέθηκε την Παρασκευή 4/9 στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και επισκέφτηκε το περίπτερο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.).

  Την Κυριακή 6/9/2015 η κα Φωτεινή Κούβελα πραγματοποίησε συνάντηση με γυναίκες εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων της βόρειας Ελλάδας, συνδικαλίστριες και δημοτικές συμβούλους στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση είχε στόχο τη γνωριμία, την ανταλλαγή προτάσεων και την παρουσίαση του έργου της Γενικής Γραμματείας.

Η κα Φωτεινή Κούβελα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν αντιμετωπίσαμε  την ισότητα των φύλων σαν «γυναικείο ζήτημα», αλλά ως μια οικουμενική αρχή, έτσι όπως αυτή διατυπώνεται και προτάσσεται στους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας» του ΟΗΕ, καθώς και στις διακηρύξεις και τα ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων Διεθνών Οργανισμών, ως αποτέλεσμα των κατακτήσεων που έφεραν οι αγώνες, οι διεκδικήσεις και οι ιδέες  των γυναικών και του φεμινιστικού κινήματος στην Ευρώπη και τον κόσμο όλο».

Στη συνέχεια της εισήγησής της ανέπτυξε μια σειρά από ζητήματα με τα οποία ασχολείται η Γραμματεία, αυτά τα οποία έχει ήδη ολοκληρώσει και αυτά που ετοιμάζεται μελλοντικά να φέρει εις πέρας. Αφού έθεσε το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται οι δράσεις όλο αυτό το διάστημα εξήγησε αναλυτικά τους στόχους για τις μελλοντικές δράσεις.

Στη συνάντηση αυτή είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο που έχει γίνει τους 7 μήνες που η ίδια είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων. Με μεγάλη ικανοποίηση αναφέρθηκε ξεχωριστά στις πρωτοβουλίες – προτάσεις που υποβλήθηκαν στους/στις Υπουργούς και Αναπληρωτές Υπουργούς για την προώθηση της Ισότητας στις δημόσιες πολιτικές. Προτάσεις που αφορούν στην ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, στην προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών, σε ρυθμίσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση του ήδη υπό τροποποίηση νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης, στον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου και τη βία κατά των γυναικών, στην επιμόρφωση του προσωπικού της αστυνομίας που καλείται να αντιμετωπίσει περιστατικά βίας και εμπορίας των γυναικών με τη δέουσα ευαισθησία, στην προβολή της γυναίκας από τα ΜΜΕ και τη συνακόλουθη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης βάσει των καθιερωμένων έμφυλων ρόλων και στερεοτύπων.

Η Γενική Γραμματέας ανέπτυξε όλες τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν και αφορούν τα ζητήματα ισότητας και έμφυλης βίας όπως τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ισότητας των Φύλων, τη στήριξη των συμβουλευτικών κέντρων και των ξενώνων φιλοξενίας ώστε να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία τους, τα προγράμματα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, τις ημερίδες και τις εκδηλώσεις, τη συνεργασία με το ΚΕΘΙ, την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας Ισότητας των Φύλων από τους Δήμους, το Σύμφωνο Συνεργασίας με το Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, και με το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τη σύσταση επιτροπής για την επικαιροποίηση και την αναβάθμιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, τη σύσταση επιτροπής για την άμεση κύρωση και ψήφιση από την Ελληνική Βουλή, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης), την έμπρακτη συνδρομή στο έργο συνδικαλιστικών οργανώσεων με την παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις παραβίασης εργασιακών δικαιωμάτων, την παρέμβαση σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την δημοσιοποίηση και προώθηση του έργου της Γραμματείας κ.α.

Ακολούθησε η παρουσίαση του σχεδιασμού για την προώθηση μιας σειράς νομοθετικών και θεσμικών ρυθμίσεων με σκοπό τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου προστασίας σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς τομείς που αφορούν τη γυναίκα.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της Έκθεσης λειτουργεί το περίπτερο (νούμερο 15) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων όπου δίνεται η ευκαιρία συζήτησης με τις εκπροσώπους της  Γ.Γ.Ι.Φ., διατίθεται έντυπο υλικό και προβάλλονται βίντεο προς ενημέρωση του κοινού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:15