search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:28
MENU CLOSE

Βαρουφάκης και 16 οικονομολόγοι ζητούν προστασία των χωρών από τα αρπακτικά των αγορών

08.09.2015 08:45
Βαρουφάκης και 16 οικονομολόγοι ζητούν προστασία των χωρών από τα αρπακτικά των αγορών - Media

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ανάμεσα στους οικονομολόγους που υπογράφουν επιστολή στον Guardian, με την οποία ζητούν από τη Βρετανία και την ΕΕ να τοποθετηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και όχι οι κανόνες της αγοράς στην καρδιά της διεθνούς πολιτικής.

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ανάμεσα στους οικονομολόγους που υπογράφουν επιστολή στον Guardian, με την οποία ζητούν από τη Βρετανία και την ΕΕ να τοποθετηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και όχι οι κανόνες της αγοράς στην καρδιά της διεθνούς πολιτικής.

Οι γνωστοί οικονομολόγοι με επιστολή τους στον Guardian στηρίζουν πρόταση προς τα Ηνωμένα Έθνη για προστασία των υπερχρεωμένων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Αργεντινής, από τα αρπακτικά των αγορών.

Ο πρώην Έλληνας υπουργών οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τέξας James Galbraith και ο Martin Guzman, ειδικός στο θέμα των κρατικών χρεών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια είναι ανάμεσα στους οικονομολόγους που υπογράφουν την επιστολή στον Guardian, ζητούν να εφαρμοστούν κανόνες οι οποίοι θα είχαν αποτρέψει τις Βρυξέλλες να πιέσουν την Ελλάδα να αποδεχθεί σκληρή λιτότητα χωρίς ταυτόχρονα να προσφέρουν ουσιαστική μείωση του χρέους.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι χωρίς την υποστήριξη από τον κώδικα των 9 σημείων του ΟΗΕ, οι υπερχρεωμένες χώρες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο έλεος των πιστωτών.

«Η ελληνική κρίση απέδειξε ότι τα κράτη από μόνα τους δεν μπορούν να διαπραγματευθούν την αναδιάρθρωση του χρέους στο υπάρχον πολιτικό πλαίσιο» αναφέρουν και προσθέτουν ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με του θεσμούς η Ελλάδα αντιμετώπισε την πεισματική άρνηση των πιστωτών για αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη κι αν αυτή η άρνηση ερχόταν σε αντίθεση με τις προτάσεις του ΔΝΤ».

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου θα ψηφίσει εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Αν είχαν τηρηθεί αυτές οι αρχές θα είχαμε αποφύγει τις παγίδες της ελληνικής κρίσης, στις οποίες οι πολιτικοί εκπρόσωποι ενέδωσαν στις απαιτήσεις των πιστωτών παρά την έλλειψη οικονομικής λογικής και τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις τους. Αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και να τεθεί δημόσια διαβούλευση.

Αναφερόμενοι στο παράδειγμα της Αργεντινής σημειώνουν πως ακριβώς έναν χρόνο πριν και με την στήριξη από και τις αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους χώρες, η Αργεντινή πρότεινε την δημιουργία μίας επιτροπής με στόχο την δημιουργία ενός διεθνούς νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των χρεών. Αυτή η επιτροπή υποβάλει τις εννέα αρχές που πρέπει να σεβαστούν όλoι: η εθνική κυριαρχία, η καλή πίστη, διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη μεταχείριση, η κρατική ασυλία, η νομιμότητα, η αειφορία και η πλειοψηφική αναδιάρθρωση.

«Χθες ήταν η Αργεντινή, σήμερα είναι η Ελλάδα και αύριο, ίσως, η Γαλλία. Κάθε χρεωμένη χώρα μπορεί να αποκλειστεί από την αναδιάρθρωση του χρέους της κόντρα στην κοινή λογική. Η δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους, επιτρέπει σε κάθε κράτος να λύσει τα προβλήματα χρέους του, χωρίς τον κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης ή την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Είναι ένα θέμα που επείγει για την προώθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας»προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.

«Το ελληνικό δράμα που εκτυλίχθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς. Η απάτη των διαπραγματεύσεων του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει πολλούς Ευρωπαίους να υποχωρήσουν στον εθνικισμό και να εκφράσουν την περιφρόνησή τους στους διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι πρέπει να επαναβεβαιώσουν ότι τα δημοκρατικά δικαιώματα, παρά τις επιταγές της αγοράς που βρίσκονται στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Καλούμε, λοιπόν, όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να ψηφίσουν υπέρ αυτού του ψηφίσματος» καταλήγουν στην επιστολή τους.

Την επιστολή υπογράφουν οι:

Yanis Varoufakis, Πρωην ΥΠΟΙΚ στην Ελλάδα

James Galbraith, University of Texas Austin

Heiner Flassbeck, Former chief economist, Unctad

Martin Guzman, Columbia University

Jacques Généreux, Sciences Po

Steve Keen, Kingston University

Gabriel Colletis ,Toulouse 1 University

Michel Husson, IRES

Benjamin Lemoine, Paris-Dauphine University

Mariana Mazzucato, University of Sussex

Robert Salais IDHE, Marc Bloch

Bruno Théret ,Paris-Dauphine University

Xavier Timbeau, Principal director, OFCE

Gennaro Zezza, Levy Economics Institute

Giovanni Dosi, Scuola Superiore Sant’Anna

Engelbert Stockhammer, Kingston University

Ozlem Onaran, University of Greenwich

 

Πηγή: Guardian / Thetoc

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:27