search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:43
MENU CLOSE

Υποστήριξη της ΓΓΙΦ στις γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες

08.09.2015 13:35
Υποστήριξη της ΓΓΙΦ στις γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες  - Media

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης  3.2.4. «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο. ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2013, παρευρέθηκε στην ημερίδα της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, με θέμα: «η Α-όρατη βία – Bγες από τον κύκλο».

 

Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης  3.2.4. «ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ Μ.Κ.Ο. ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2013, παρευρέθηκε στην ημερίδα της Οργάνωσης Ενωμένων Γυναικών Αφρικής, με θέμα: «η Α-όρατη βία – Bγες από τον κύκλο».

Η ΓΓΙΦ λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μετανάστριες αποτελούν ένα πληθυσμό ο οποίος υφίσταται πολλαπλές διακρίσεις και πολλαπλά προβλήματα και υιοθετώντας στην πράξη την οπτική του φύλου, τις έχει συμπεριλάβει ως ομάδα στόχο στις οριζόντιες πολιτικές όσο και στις εξειδικευμένες δράσεις της. Στη ΓΓΙΦ δεν γίνονται διακρίσεις ανάμεσα σε ημεδαπές και αλλοδαπές γυναίκες –θύματα βίας. Στις υπάρχουσες 61 υποστηρικτικές δομές που υπάγονται στην ΓΓΙΦ η στις Περιφέρειες και τους Δήμους για τις γυναίκες που υφίστανται οποιαδήποτε μορφής βία, μπορούν να απευθυνθούν και να βοηθηθούν και μετανάστριες (νόμιμες ή παράτυπες) θύματα έμφυλης βίας.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου «Ενίσχυση ΜΚΟ για υλοποίηση σχεδίων δράσης που προωθούν την ισότητα των φύλων» του Εθνικού Προγράμματος για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων 2010-2013, έχουν υλοποιηθεί δράσεις για την υποστήριξη και ενδυνάμωση μεταναστριών, από εξειδικευμένες στον πληθυσμό στόχο ΜΚΟ. Επίσης έχει εκδοθεί Οδηγός για τους Πρόσφυγες με τίτλο: «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών κατά την πρώτη υποδοχή στην Ελλάδα και τη διαδικασία ασύλου», ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις αρμόδιες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρακάτω δράσεις:

– στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια που ψηφίστηκε το προηγούμενο διάστημα και αφορά τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα,

– στις δράσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος με την επιτάχυνση των διαδικασιών πιστοποίησης και διανομής των απαραίτητων εγγράφων για τους πρόσφυγες που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους αλλά και τη δημιουργία δομών ουσιαστικής υποδοχής και υποστήριξης των προσφύγων που επιλέγουν να μείνουν στην Ελλάδα,

– στη σύσταση  και λειτουργία Επιτροπής Έργου για την άμεση κύρωση και ψήφιση από την Ελληνική  Βουλή, της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης «για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης),

– στη βελτίωση της νομοθεσίας που αφορά στην αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων όπως ο βιασμός και η εμπορία ανθρώπων (trafficking) και

– στην ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και την εμπορία γυναικών και ανηλίκων (trafficking) αλλά και των χρηστών (πελατών), με παράλληλη ουσιαστική υποστήριξη των θυμάτων.

Τέλος, πρότεινε την ουσιαστική συνεργασία με εκπροσώπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων με σκοπό να ανιχνευτούν τα προβλήματά τους και οι ανάγκες τους, η αντιμετώπιση ειδικότερων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες ως συνέπεια άσκησης πολιτισμικών πρακτικών. Επίσης τόνισε την άμεση και συνεχή κατάρτιση των αστυνομικών αρχών και των υπαλλήλων σε δομές υποδοχής μεταναστών/στριών και την συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την κοινωνία των πολιτών για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την πορνεία και την εργασιακή εκμετάλλευση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:40