search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:12
MENU CLOSE

Πάνω από 10.000 πρόσφυγες αναμένεται να αναχωρήσουν με πλοία από τη Μυτιλήνη μέχρι το βράδυ

08.09.2015 14:06
Πάνω από 10.000 πρόσφυγες αναμένεται να αναχωρήσουν με πλοία από τη Μυτιλήνη μέχρι το βράδυ  - Media

Σχετική αποσυμφόρηση παρατηρείται στην πόλη της Μυτιλήνης καθώς εξελίσσεται η καταγραφή των προσφύγων και έως της Τρίτης εκτιμάται ότι θα αναχωρήσουν από το νησί περίπου 10.000 άτομα.

 

Σχετική αποσυμφόρηση παρατηρείται στην πόλη της Μυτιλήνης καθώς εξελίσσεται η καταγραφή των προσφύγων και έως της Τρίτης εκτιμάται ότι θα αναχωρήσουν από το νησί περίπου 10.000 άτομα.

Όπως επίσημα ανακοινώθηκε την Τρίτη από το Δήμο Λέσβου, μετά τα τελευταία γεγονότα και μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και προκειμένου να διευκολυνθεί άμεσα η καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί, και σε συνεργασία με την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, αποφασίστηκε η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του γηπέδου, «Γεώργιος Σκούφος» του νοτιοδυτικού άκρου της πόλης της Μυτιλήνης.

Η παραχώρηση του εν λόγο χώρου, θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, καθώς γειτνιάζει με τρία σχολικά συγκροτήματα και την Παρασκευή που ανοίγουν τα σχολεία ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στους μαθητές χρήστες του. «Σκοπός της παραχώρησης», σύμφωνα με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, «είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη και μαζικότερη καταγραφή και αναχώρηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από το νησί μας».

Ήδη, πάντως από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου χώρου καταγραφής, παρατηρείται μια σχετική αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης, «η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται και τις επόμενες μέρες» λέει ο κ. Γαληνός.

Η δημιουργία του νέου χώρου καταγραφής αποτελεί μέρος του νέου σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ενεργοποιούνται το φυλάκιο της Κάπης και της Κλειούς και το στρατόπεδο της Πέτρας.

Εκεί θα συγκεντρώνονται οι αφικνούμενοι,, αντίστοιχα στη Συκαμνιά και το Μανταμάδο και στην περιοχή της Μήθυμνας.

Εκεί θα καταγράφονται, θα εκδίδονται εισιτήρια και θα μεταφέρονται στο Σίγρι όπου και θα επιβιβάζονται σε πλοίο που θα βρίσκεται στο λιμάνι του Σιγρίου.

Από την άλλη μεριά, όσοι θα έρχονται στη Μυτιλήνη και στη γύρω περιοχή της θα καταγράφονται στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή και από το λιμάνι της Μυτιλήνης θα αναχωρούν για τον Πειραιά.

Ας σημειωθεί ότι η παραχώρηση του στρατοπέδου -το οποίο ανήκει στην ALPHA BANK- έχει ζητηθεί από την ίδια την πρωθυπουργό.

Τη Δευτέρα αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Blue Star 1» 2.850 πρόσφυγες και μετανάστες.

Για την Τρίτη έχει σχεδιαστεί και ήδη άρχισε να υλοποιείται η αναχώρηση περί των 8.000 μεταναστών και προσφύγων.

Συγκεκριμένα ήδη αναχώρησαν για Πειραιά με τα πλοία «Πάτμος» και «Τέρα Τζετ» 3.800 άτομα.

Εκτιμάται ότι μέχρι το βράδυ θα αναχωρήσουν για τον Πειραιά 3.200 άτομα με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Αριάδνη» και περί τα 1.000 άτομα με το «Blue Star 1» για Καβάλα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 00:12