search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:33
MENU CLOSE

Ο καλύτερος μαθητής είναι ο Ραχόι…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1881
10-09-2015
13.09.2015 03:00
pod_1009_022_cmyk.jpg

Επίθεση φιλίας από Μέρκελ, Σόιμπλε και ΔΝΤ

 

Αν η Ελλάδα θεωρείται το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης, η Ισπανία αντιμετωπίζεται ως ο καλός μαθητής. Μέρκελ, Σόιμπλε και ΔΝΤ εξαπολύουν συντονισμένη «επίθεση φιλίας» στην Ισπανία, μη χάνοντας ευκαιρία να τονίσουν ότι η οικονομία της σημειώνει εντυπωσιακή ανάρρωση και ότι ρόλο – κλειδί στο success story έχει παίξει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.
 
Για μια ακόμα φορά, δηλαδή, η Μέρκελ δεν κρύβει την παρεμβατικότητά της στα εσωτερικά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μια συνήθεια που τείνει να γίνεται όλο και πιο απροκάλυπτα. Έτσι κι αλλιώς, τόσο η ίδια όσο και ο Σόιμπλε δεν έκρυψαν ποτέ ότι το μεγάλο τους άγχος, πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, είναι η Ισπανία και οι Podemos, περνώντας με σαφήνεια τα σκληρά μηνύματά τους μέσω Ελλάδας και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο και μετά. 
 
Την περασμένη εβδομάδα Μέρκελ και Ραχόι συναντήθηκαν στο Βερολίνο, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, εμφανώς ευδιάθετη, απόλαυσε έναν περίπατο, φορώντας αθλητικά και… άσπρη κάλτσα, με τον Ισπανό πρωθυπουργό. Στο τέλος τού απένειμε τα εύσημα: «Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση Ραχόι, η οικονομία της Ισπανίας αναμένεται να σημειώσει φέτος μια αύξηση της τάξεως του 3,3%. Είμαι σίγουρη ότι αυτή η οικονομική άνοδος θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία». Ήταν τόσο εκδηλωτική η Μέρκελ, μάλιστα, που η «El Pais» έκανε λόγο για «διπλωματικό θρίαμβο του Ραχόι». 
 
Ο τσάρος
 
Νωρίτερα, ο Σόιμπλε, που δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστούς τους Podemos, έκανε κι αυτός την αβάντα του στον Ισπανό: «Η Ισπανία είναι ένα καλό επιχείρημα για το ότι χειριστήκαμε πολλά πράγματα σωστά» δήλωσε ο τσάρος της γερμανικής οικονομίας, υπερτονίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και τον τραπεζικό τομέα. 
 
Με τόσα χάδια ο Ραχόι δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το συντομότερο, τον μήνα Δεκέμβριο, αφού το κλίμα μοιάζει απόλυτα ευνοϊκό γι’ αυτόν.
 
Το… καλό, μάλιστα, τρίτωσε για τον Ισπανό πρωθυπουργό, όταν και το ΔΝΤ, μέσω του επικεφαλής οικονομολόγου του Ολιβιέ Μπλανσάρ, εξήρε τον «ισπανικό ενάρετο κύκλο της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και της κατανάλωσης». 
 
Η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει ανοιχτά τον Μαριάνο Ραχόι, από τα αγαπημένα παιδιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος όπου ανήκει και η ίδια, για νικητή των επερχόμενων ισπανικών εκλογών. Τον βοηθάει, μάλιστα, για να περάσει και το εμπόδιο της 27ης Σεπτεμβρίου στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία, τις οποίες ο Καταλανός ηγέτης Αρτούρ Μας «βλέπει» ως de facto δημοψήφισμα για το αποσχιστικό κίνημα.
 
Την 1η Σεπτεμβρίου η Μέρκελ, παρουσία του Ραχόι, έκανε παρέμβαση και στο θέμα της Καταλονίας, προειδοποιώντας τον Μας ότι θα πρέπει να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες περί εδαφικής ακεραιότητας, υπονοώντας σαφώς ότι σε περίπτωση απόσχισης η Καταλονία θα πρέπει εκ νέου να αιτηθεί την ένταξή της στην Ε.Ε. Προφανώς και η Γερμανίδα καγκελάριος γνώριζε ήδη ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σημαντικά μικρότερο ποσοστό Καταλανών θα υποστηρίξει την ανεξαρτητοποίηση αν αυτό σημαίνει αυτόματα «διαζύγιο» από την Ε.Ε.
 
«Ντόπα»
 
Και το ΔΝΤ, όμως, σιγοντάρει με τον δικό του τρόπο. Τον Απρίλιο αύξησε την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης της Ισπανίας σε 2,5%. Τον Ιούνιο, αναθεώρησε θετικά την πρόβλεψή του για δεύτερη φορά σε τρεις μήνες και τώρα εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας θα ξεπεράσει το 3,1% φέτος, ποσοστό πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 
 
Η πρόβλεψη του ΔΝΤ αναμένεται να λειτουργήσει σαν μια ακόμα «ντόπα» για την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που θα ζητήσει από τους Ισπανούς την επανεκλογή του ενισχυμένος, ενώ πέρυσι έβλεπε ότι πολύ δύσκολα θα επιβιώσει με αντίπαλο το Podemos. Τα σωσίβια, όμως, έρχονται από παντού με στόχο να τον σώσουν… 
 
Η οικονομία της Ισπανίας πράγματι βελτιώνεται, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αφού είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης. Για κάποιους, όπως π.χ. το Βερολίνο, αυτή η ανάκαμψη αποτελεί την απτή απόδειξη ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν. Όμως η κρίση στην οικονομία της Ισπανίας ήταν τόσο μεγάλη ώστε η χώρα απέχει ακόμη από το να ανακτήσει όλο το χαμένο έδαφος. 
 
Επιπρόσθετα, δεν είναι ξεκάθαρο το κατά πόσο η «άνοιξη» των ισπανικών οικονομικών έχει να κάνει με την περιβόητη αλλαγή πολιτικής. Η οικονομία της ωφελήθηκε τα μέγιστα από την πτώση των τιμών της ενέργειας λόγω της καθίζησης του πετρελαίου που λειτούργησε σαν φορολογική περικοπή. Επιπλέον, η υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ έδωσε περαιτέρω ώθηση. 
 
Η συγκυρία για τον Ραχόι ασφαλώς και είναι ευνοϊκή, ειδικά μετά την άνοδο και του κατασκευαστικού κλάδου, που ήταν ο πρώτος που κατέρρευσε μετά το κραχ της Lehman Brothers το 2008, ωστόσο η Ισπανία δεν έχει ξεφύγει εντελώς από τον κίνδυνο.
 
Σαρώνει η ανεργία
 
Η ανεργία παραμένει εξαιρετικά υψηλή αφού μόνο οι εφιαλτικές επιδόσεις της Ελλάδας ξεπερνούν αυτές της Ισπανίας. Το 22,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιουνίου 2015, είναι μειωμένο σε σχέση με το ταβάνι του 26,3% στις αρχές του 2013, αλλά παραμένει εκρηκτικό.
 
Από τους Ισπανούς ηλικίας 20 – 64 ετών, μόνο το 59,9% εργάζεται. Ακόμη χειρότερα, από τις 4 εκατ. συμβάσεις εργασίας που υπογράφηκαν στην Ισπανία το πρώτο τρίμηνο 2015, το 90% αφορούσε προσωρινές θέσεις, και από αυτές το 24% ήταν για μόλις εφτά ημέρες ή και λιγότερο. 
 
Συνολικά, ανάμεσα στη χρυσή, όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, χρονιά του 2008 και τα επόμενα πέντε χρόνια της κρίσης, το ισπανικό ΑΕΠ έπεσε κατά 8%. Πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει ακόμα κατά 4% μικρότερο από ό,τι επτά χρόνια πριν.
 
Το σίγουρο είναι ότι η Γερμανία λειτουργεί εποπτικά και παρεμβατικά στο εσωτερικό όλο και περισσότερων χωρών, όλο και πιο έντονα. Δίχως φερετζέ. Οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ισπανίας είναι οι πλέον χαρακτηριστικές, αλλά κι αλληλένδετες. Η πρόσφατη δήλωση της Μέρκελ, άλλωστε, παρουσία Ραχόι, ότι «η Ισπανία βρίσκεται ξεκάθαρα σε ανοδική τροχιά κι αυτό είναι κάτι που πιθανότατα θα λάβουν υπ’ όψιν τους πολλοί στις εκλογές. Εύχομαι στον πρωθυπουργό μεγάλη επιτυχία», δίνει τον τόνο κι εκφράζει τα «θέλω» του Βερολίνου. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 16:31