search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:52
MENU CLOSE

Μη με εμβολιάζεις! Μη με μολύνεις…

20.11.2009 09:19
Μη με εμβολιάζεις! Μη με μολύνεις... - Media

«D on’t inject me! Don’t infect me!»… (Μη με εμβολιάζεις! Μη με μολύνεις!). Ο ρυθμός στον οποίο τραγουδιούνται οι παραπάνω στίχοι είναι χιπ  χοπ και το βίντεοκλιπ του τραγου διού «The Swine flu vaccine song», που γρά φτηκε για να εκφράσει ρυθμικά το αντιεμβολι αστικό κίνημα των ΗΠΑ, έχει αποσπάσει θετικά σχόλια στο διαδίκτυο.

«D on’t inject me! Don’t infect me!»… (Μη με εμβολιάζεις! Μη με μολύνεις!). Ο ρυθμός στον οποίο τραγουδιούνται οι παραπάνω στίχοι είναι χιπ  χοπ και το βίντεοκλιπ του τραγου διού «The Swine flu vaccine song», που γρά φτηκε για να εκφράσει ρυθμικά το αντιεμβολι αστικό κίνημα των ΗΠΑ, έχει αποσπάσει θετικά σχόλια στο διαδίκτυο.

Όσο οι κυβερνήσεις, δικαίως ή αδίκως, ενθαρρύνουν τους πολίτες να… μεταλάβουν διά της βελόνης ολίγο ζωντανό Η1Ν1 προκει μένου να αναγκάσουν τα ευπαθή τους σώματα να προβούν σε γένεση αντισωμάτων, τόσο ο κυβερνοχώρος θα βρίθει ρηξικέλευθων στοι χείων και ντοκουμέντων περί της νέας γρίπης. Κάποια απ’ αυτά είναι λογικοφανή και συνο δεύονται από επιχειρήματα. Άλλα πάλι είναι σκοταδιστικά, ακραία και κινούνται στο φάσμα της συνωμοσιολογίας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά. Και ο σαφής δισταγμός της πλειονότητας των επιστημόνων μπρος στο δίλημμα «να νοσήσουμε ή να εμβολιαστούμε» δεν είναι ούτε ευκαιριακό ούτε ελληνικό φαινό μενο. Η ιατρική κοινότητα παραμένει διχασμέ νη σε όλον τον κόσμο. Απλώς ο σκεπτικισμός του νότιου ημισφαιρίου, στο οποίο… καιρικά εντασσόμαστε κι εμείς, έχει την πολυτέλεια να είναι λίγο πιο έντονος επειδή το εύκρατο, το μεσογειακό, ακόμα και το τροπικό κλίμα ευνο ούν λιγότερο τον εκτροχιασμό της νόσου.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, μέχρι σήμε ρα, η συμπτωματολογία της νέας γρίπης στην Ελλάδα υπήρξε ιδιαιτέρως ήπια ανεξαρτήτως της υψηλής μεταδοτικότητάς της και των καταιγιστικών λουκέτων στα σχολεία. Οι θάνα τοι, τους οποίους δυστυχώς δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε, συνέβησαν στις περιπτώσεις που η κατάσταση των ασθενών ήταν προκατα βολικά βεβαρυμμένη. Δεν τους υποτιμούμε. Απλώς, σκεφτόμαστε ότι η κατάληξη θα ήταν πιθανότατα η ίδια, αν η γρίπη δεν ήταν νέα, αλλά παλαιική.

Ο υψηλός κίνδυνος, παρ’ όλα αυτά, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με χρόνια νοσήματα κάνει τη λύση της θωράκισης διά του εμβολίου άκρως ελκυστική. Ίσως να είναι και μονόδρο μος. Ο φόβος φυλάει τα έρμα. Και είναι κακός σύντροφος των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τι γίνεται όμως με όλους τους υπόλοιπους; Τις περασμένες ημέρες και ενώ το πρόγραμμα των εμβολιασμών εξελισσόταν ομαλά και χλι αρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης του νοσοκομείου Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη Στρατής Πλωμα ρίτης υπέβαλε την παραίτησή του λέγοντας: «Θεωρώ ανήθικο και αντιδεοντολογικό να συστήνω στον κόσμο να κάνει το εμβόλιο ενώ δεν θα το κάνω εγώ ο ίδιος…».

Λογικό. Κι ας εγγυάται καλοπροαίρετα το υπουργείο για την ασφάλεια των σκευασμά των. Κι ας εμβολιάστηκε προς παραδειγματι σμό η ίδια η υπουργός Υγείας. Η ακαδημαϊκή συζήτηση των περασμένων 9 μηνών, το βεβαρυμμένο ιστορικό των εισηγητριών φαρ μακευτικών εταιρειών αλλά και ο πρώτος απο λογισμός της χρήσης για το 2009 κάνουν κάθε νοήμονα άνθρωπο να κομπιάζει. Μια ματιά στα παρθενικά στατιστικά στοιχεία λύνει αρκετές απορίες.

Στη Γαλλία, ανάμεσα στους 100.000 ανθρώ πους που έκαναν το εμβόλιο, υπήρξαν 91 περι πτώσεις αλλεργικών αντιδράσεων, εκ των οποί ων οι 4 χαρακτηρίστηκαν πολύ σοβαρές.

Στη Σουηδία 4 άνθρωποι πέθαναν μετά το εμβόλιο. Όλοι τους μέλη ευπαθών ομάδων. Ένας πενηντάχρονος καρδιοπαθής, μια γυναί κα με σοβαρή μυοπάθεια, μία ηλικιωμένη με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα κι ένας 90χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Στο Ισραήλ ένας 75χρονος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά τον εμβολιασμό.

Στην Κίνα, όπως έγινε γνωστό το περασμένο Σαββατοκύριακο, σημειώθηκαν δύο θάνατοι που συνδέονται με το εμβόλιο.

Στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ μια έφηβη εμφάνισε ήδη το πολυσυζητημένο Σύνδρομο Guillain Barre.

Την περασμένη Δευτέρα ανακοινώθηκαν επί σημα στη Βαυαρία δύο θάνατοι ανδρών που εμβολιάστηκαν, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να εξέπνευσε από την ίδια αιτία και ένας τρίτος.

Μια γυναίκα έχασε επίσης τη ζωή της στη Βουδαπέστη δύο μέρες μετά τον εμβολιασμό της…

Ο κατάλογος είναι μακρύς. Τα νούμερα αυτά ωστόσο είναι χαμηλά σε σχέση με το σύνολο των εμβολιασμένων. Το γεγονός όμως ότι ήδη υπάρχει τέτοια σοδειά εξηγεί τον διχασμό της επιστημονικής κοινότητας. Δεν κάνουν νάζια οι γιατροί…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:51