05/06/2020 07:11:05

Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Βενιζέλος: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας - Media

 

Την ανάγκη ευρύτατης συνεργασίας όλων των δυνάμεων που αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πορεία της χώρας, τονίζει σε άρθρο του στο «Έθνος», με τίτλο «Η αρνητική επιρροή του μπόνους των 50 εδρών», ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι το εκλογικό σώμα έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει τους εκλογικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς έτσι ώστε να διευκολυνθεί ο ρόλος εκείνων των δυνάμεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως εγγυητές και καταλύτες της εθνικά αναγκαίας ευρύτατης συστράτευσης και συνεργασίας και κυρίως της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ/ ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως αν το μπόνους των 50 εδρών είχε καταργηθεί, «η κοινωνία θα είχε απαλλαγεί τώρα από τον αντιπερισπασμό της τεχνητής εκλογικής πόλωσης γύρω από το ερώτημα ποιο κόμμα θα είναι πρώτο με πενήντα έδρες παραπάνω από ο,τι αναλογεί στην εκλογική του δύναμη, ώστε να επηρεάζει δυσανάλογα - ακόμη και εκβιαστικά- τις μετεκλογικές εξελίξεις». Αν είχε τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος και είχε καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο ενιαίο κόμμα, ανεξαρτήτως του εκλογικού του ποσοστού και της απόστασης που το χωρίζει από το δεύτερο και τα υπόλοιπα κόμματα, προσθέτει, οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 θα είχαν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντός τους, αν δεν είχαν αποφευχθεί. Θα είχε όμως αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα που ήταν και δυστυχώς εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας».

Η απουσία του μπόνους, σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, θα επέτρεπε στο εκλογικό σώμα, να αντιληφθεί πολύ καλύτερα τι είναι αυτό που συνέβη στη χώρα τους τελευταίους οκτώ μήνες, από τις εκλογές του Ιανουαρίου έως σήμερα, το μέγεθος της διακινδύνευσης, της διάψευσης, της υποχώρησης, της βλάβης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.