search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:12
MENU CLOSE

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Β. Καλιφόρνια – Συγκλονιστικές εικόνες από τη μάχη με τις φλόγες (Photos)

14.09.2015 07:37
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Β. Καλιφόρνια - Συγκλονιστικές εικόνες από τη μάχη με τις φλόγες (Photos) - Media

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες η βόρεια Καλιφόρνια, όπου περισσότεροι από 5.500 πυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται κατά τεράστιων πυρκαγιών που ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε χθες η βόρεια Καλιφόρνια, όπου περισσότεροι από 5.500 πυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται κατά τεράστιων πυρκαγιών που ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

“Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τον σερίφη”, ανέφερε σε ένα tweet τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο Ντάνιελ Μπέρλαντ, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κομητείες Λέικ και Νάπα, οινοπαραγωγικές περιοχές βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, εξαιτίας μιας μεγάλης πυρκαγιάς – της “Πυρκαγιάς Βάλεϊ”. Όλα τα σχολεία των κομητειών αυτών είναι κλειστά σήμερα Δευτέρα.

“Οι δομικές ζημιές εκτιμώνται σε πολλές εκατοντάδες σπίτια και κτίρια” από αυτή τη φωτιά και σε περισσότερα από 200 από μια άλλη μεγάλη πυρκαγιά, τη λεγόμενη “Μπουτ”, κοντά στο Σαν Αντρέας, ανατολικά του Σαν Φρανσίσκο, ανέφερε ο Μπέρλαντ στον λογαριασμό του στο Twitter.

“Η καρδιά μου πάει σε εκείνους που έχασαν την κατοικία ή την επιχείρησή τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια”, έγραψε στο Twitter η γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ.

Τετρακόσιες εξήντα πέντε χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη από τις φωτιές Μπουτ και Βάλεϊ που κατέστρεψαν ή οδήγησαν στο κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων και άλλων βασικών υποδομών.

Από την αρχή του έτους περισσότερα από 2.420.000 στρέμματα γης έχουν καεί, δήλωσε ο Ντάνιελ Μπέρλαντ στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Ερυθρός Σταυρός άνοιξε κέντρα έκτακτης ανάγκης για τους ανθρώπους που έχασαν τις κατοικίες τους, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Calfire.

Περίπου 6.400 κατοικίες εξακολουθούν να απειλούνται από αυτές τις τεράστιες πυρκαγιές, σύμφωνα με τον Μπέρλαντ, που υπογραμμίζει ωστόσο στο Twitter πως έχουν αρθεί ορισμένες εντολές εκκένωσης από τη φωτιά Μπουτ.

Τέσσερις πυροσβέστες υπέστησαν εγκαύματα δευτέρου βαθμού το Σαββατοκύριακο στην Καλιφόρνια και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση.

Συνολικά, 13 πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές του 2015, σύμφωνα με την Τζένιφερ Τζόουνς, εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Δασών.

Ο Σεπτέμβριος είναι συχνά ο πιο ευνοϊκός μήνας για τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, όταν το θερμόμετρο φθάνει στα ύψη.

Οκτώ μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται αυτή τη στιγμή στην Καλιφόρνια, τρεις στο Όρεγκον και δέκα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον (δυτικές ΗΠΑ), για την οποία φέτος είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία από πλευράς πυρκαγιών.

Σχεδόν 70 πυροσβέστες από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία βοηθούν τους αμερικανούς συναδέλφους τους στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Το 2015 είναι μία από τις χειρότερες χρονιές

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από μια πρωτοφανή ξηρασία που διαρκεί τέσσερα χρόνια.

Η ταχύτητα διάδοσης των πυρκαγιών είναι “η μεγαλύτερη” εδώ και 30 χρόνια, δήλωσε ο διευθυντής υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της Καλιφόρνια, Μαρκ Γκιλαρντούτσι, σύμφωνα με ένα τουίτ (@Cal_OES).

Σχεδόν 20.000 πυροσβέστες μάχονται αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα 33 μεγάλες πυρκαγιές, κυρίως στο Αϊντάχο (βορειοδυτικά), στο Γουαϊόμινγκ (βόρεια) και στη Γιούτα (δυτικά).

To 2015 κινδυνεύει να μείνει στα χρονικά ως μία από τις χειρότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες από την άποψη των καμένων επιφανειών και των δαπανών για τον περιορισμό των πυρκαγιών.

Ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ, χαρακτήρισε πρόσφατα “τραγική” την περίοδο των πυρκαγιών.

Ήδη 1,31 δισεκ. δολάρια έχουν δαπανηθεί φέτος από το ομοσπονδιακό κράτος για τη μάχη κατά των πυρκαγιών, χωρίς να περιλαμβάνονται τα ποσά που έχουν δεσμευθεί από τις τοπικές υπηρεσίες, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Δασών Τζένιφερ Τζόουνς, Το ιστορικό ρεκόρ ανάγεται στο 2002, όταν είχαν δαπανηθεί 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια κατά των πυρκαγιών.

Περισσότερα από 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν αποτεφρωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή του χρόνου.

Το 2006, όταν καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ, είχαν καεί σχεδόν 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:12