21/08/2019 19:46:27
21.11.2009

Ζούμε με τη νέα γρίπη…

Ζούμε με τη νέα γρίπη… - Media

Η προαναγγελθείσα πανδημία είναι πανταχού παρούσα και επιδεικνύει καθημερινά τη δύναμή της εκτινάσσοντας τα νούμερα των κρουσμάτων, των προληπτικών λουκέτων  και των νοσηλειών, προς τα πάνω.Ηδη έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι θάνατοι που συναρτώνται εμμέσως πλην σαφώς, από τη νέα γρίπη έφθασαν τους 12.  Ένας εκ των δύο πολιτών που προσέρχονται πλέον στα νοσοκομεία για λήψη βιολογικού δείγματος, αποδεικνύεται θετικός στον ιό και η σύντομη –τις περισσότερες φορές- περιπέτεια της αποθεραπείας του αρχίζει… Εγκλεισμός, πολυθρόνα, κουβέρτα, θερμοφόρα…

Τα πράγματα είναι κάπως πιο δύσκολα για τα μέλη των ευπαθών ομάδων που, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις- βρίσκονται στο στόχαστρο του ιού Η1Ν1. Εφτά από τους 13 ανθρώπους που βρίσκονται διασωληνωμένοι αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ αντιμετώπιζαν, πριν μολυνθούν, χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ συνολικά 20 άνθρωποι νοσηλεύονται έχοντας εμφανίσει ιογενείς πνευμονίες. Κι όλοι ελπίζουν, ότι η κατάσταση θα ελεγχθεί προτού δοκιμάσει από κοινού την αντοχή των ομάδων υψηλού κινδύνου και των υποδομών.

Λόγω των ποσοτικών χαρακτηριστικών της νέας γρίπης πάντως, οι άνθρωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαφοροποίησαν ελαφρώς τη νοσοκομειακή  αντιμετώπιση των ασθενών. Στο εξής, οι πολίτες που παρουσιάζουν την ύποπτη συμπτωματολογία θα προωθούνται σε ειδικές αίθουσες και όχι μαζικά, στα εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ. Εκεί θα γίνεται το «ξεσκαρτάρισμα»… Για τις περιπτώσεις που η κατάσταση των ασθενών εμφανίζεται κάπως πιο επιβαρημένη, προβλέπεται πλέον η ελεύθερη χορήγηση αντιβιοτικών. Επιπλέον, τα αντιικά θα μπορούν να λαμβάνονται και από τα φαρμακεία.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των σχολείων, υπήρξαν επίσης κάποιες εκτελεστικές διαφοροποιήσεις:  Τα τμήματα θα κλείνουν όταν υπάρχουν τουλάχιστον 4 περιπτώσεις μαθητών με γριπώδη συνδρομή. Οι σχολικές μονάδες θα κλείνουν εφόσον είναι κλειστό το 1/3 των τμημάτων του. Κι αν κλείσει το 1/3 των σχολικών μονάδων ενός νομού, θα δίνεται εντολή για λουκέτο και σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία.

Διανύουμε ημέρες ηλιοφάνειας κι αυτό ίσως ανακόψει κάπως, τη ραγδαία εξάπλωση της νέας γρίπης. Ο ήλιος και η υψηλή θερμοκρασία, ως γνωστόν, είναι φανατικοί πολέμιοί της. Φανατικοί πολέμιοί της επίσης είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής, η καλή διατροφή και ο καλός ύπνος. Όσοι λοιπόν εξακολουθούν να μην επιθυμούν να εμβολιαστούν (και οι μετρήσεις δείχνουν ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί) θα πρέπει αυτό το Χειμώνα να συμπεριφερθούν στους εαυτούς τους με ιδιαίτερη περίσκεψη. Το ανοσοποιητικό είναι πράγμα «ζωντανό» και τρέφεται με φροντίδα…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.