search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 04:23
MENU CLOSE

Αμήχανη η Ε.Ε. μπροστά στην προσφυγική κρίση – Το Ουγγρικό «σιδηρούν παραπέτασμα» εγκλωβίζει τους ανθρώπους στα Βαλκάνια

15.09.2015 15:43
Αμήχανη η Ε.Ε. μπροστά στην προσφυγική κρίση - Το Ουγγρικό «σιδηρούν παραπέτασμα» εγκλωβίζει τους ανθρώπους στα Βαλκάνια - Media

Εγκλωβισμένοι στα Βαλκάνια παραμένουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς η βασική οδός διέλευσης προς τη Βόρεια Ευρώπη, διαμέσου της Ουγγαρίας, αποτελεί οριστικά παρελθόν. Συσκέψεις επί συσκέψεων στα ευρωπαϊκά επιτελεία. 

Εγκλωβισμένοι στα Βαλκάνια παραμένουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, καθώς η βασική οδός διέλευσης προς τη Βόρεια Ευρώπη, διαμέσου της Ουγγαρίας, αποτελεί οριστικά παρελθόν.

Ο ατσάλινος φράκτης, ύψους 13,5 μέτρων που υψώνεται στα Σερβοουγγρικά σύνορα και τον οποίον η Ουγγαρία σχεδιάζει να επεκτείνει στα σύνορα με τη Ρουμανία, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους πρόσφυγες, που είναι πια αναγκασμένοι να υπερπηδήσουν άλλο ένα εμπόδιο στη διαδρομή τους προς την βορειοευρωπαϊή «Γη της Επαγγελίας».

Όσοι μετανάστες πρόλαβαν να διασχίζουν τα Σερβοουγγρικά σύνορα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με τη δρακόντεια αντιμεταναστευτική νομοθεσία της Ουγγαρίας, την οποία η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) «πραγματικά ανησυχητική».

Η UNHCR εμφανίζεται παράλληλα θορυβημένη από την ενδεχόμενη αποστολή των μεταναστών πίσω στη Σερβία, αλλά και για τον χρόνο που θα αφιερώνουν οι ουγγρικές αρχές στην εξέταση των αιτημάτων όσων ζητούν άσυλο στη χώρα.

Ο Έρνε Σίμον, ο εκπρόσωπος της UNHCR στην Ουγγαρία, επισήμανε κυρίως την απόφαση της Βουδαπέστης να χαρακτηρίσει “ασφαλή τρίτη χώρα” για τους πρόσφυγες τη Σερβία, αλλά και τις ποινικές διώξεις που περιμένουν όσους αιτούντες άσυλο επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Αμφισβήτησε επίσης τις ανακοινώσεις των αρχών ότι θα εξετάζουν τα αιτήματα για άσυλο μέσα σε λίγες ώρες, σημειώνοντας ότι “πρόκειται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα” για τόσο περίπλοκες περιπτώσεις. “Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στον νέο νόμο, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, που είναι πραγματικά ανησυχητικές”, είπε ο Σίμον μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Ύπατη Αρμοστεία υποθέτει ότι οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν τελικά έναν καινούριο δρόμο για να φτάσουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενώ ένας πρόσφυγας άφησε να εννοηθεί ότι ο δρόμος αυτός μπορεί να περνάει από την Κροατία και τη Σλοβενία.

Η Μελίσα Φλέμινγκ, η εκπρόσωπος της UNCHR στη Γενεύη, είπε ότι συζητείται η πιθανότητα αυτή με πολλές χώρες, τις οποίες όμως δεν κατονόμασε. “Η UNHCR είναι έτοιμη να βοηθήσει (τις χώρες αυτές) όσο καλύτερα μπορεί. Θα δοθεί ο ίδιος αγώνας με αυτόν που δόθηκε στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα”, πρόσθεσε.

Η Σερβία, όπου έχουν μπλοκαριστεί χιλιάδες πρόσφυγες καθώς τους απαγορεύεται πλέον η είσοδος στην Ουγγαρία, δεν είναι μέλος της ΕΕ. Όμως συνορεύει με τη Ρουμανία και την Κροατία, χώρες που είναι μέλη της ΕΕ. Η Κροατία με τη σειρά της συνορεύει με τη Σλοβενία και η τελευταία με την Ιταλία και την Αυστρία.

“Ίσως να προσπαθήσουμε μέσω της Κροατίας, μετά στη Σλοβενία και από εκεί στη Βιένη και τη Γερμανία”, είπε ο Έμαντ, ένας πρόσφυγας από τη Δαμασκό που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ. “Δεν ξέρω αν είναι καλό το σχέδιο, αλλά θα πρέπει να το δοκιμάσουμε”, πρόσθεσε.

Ναρκοθετημένη διαδρομή

Η Κροατία έχει 6.000 αστυνομικούς που ελέγχουν τα σύνορά της και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.000 πρόσφυγες, ανέφερε ο Ζλάτκο Σόκολαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο υπουργειο Εσωτερικών, αρμοδιότητα του οποίου είναι η φύλαξη των συνόρων. Το Ζάγκρεμπ σχεδιάζει να καταγράφει όλους τους μετανάστες που θα φτάσουν στα σύνορα και να τους παράσχει βοήθεια, όμως θεωρεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς απλώς θα περάσουν από το έδαφος της Κροατίας, κατευθυνόμενοι βόρεια.

“Είναι σαν να έχουμε ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων (…) αν οι μετανάστες δεν μπορούν να πάνε σε ένα μέρος, αναμένουμε ότι θα πάρουν άλλους δρόμους και θα έρθουν προς τα εμάς” πρόσθεσε ο Ζόκολαρ.

Η κατάσταση πάντως στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία προς το παρόν δεν έχει αλλάξει και όλα κυλούν ομαλά αφού δεν έχει καταγραφεί καμία προσπάθεια παράνομης εισόδου στη χώρα.

Η πρόσβαση από τη Σερβία στην Κροατία μέσω Βελιγραδίου είναι σχετικά εύκολη αφού οι μεθοριακές διαβάσεις βρίσκονται σε μια πεδιάδα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για να συνεχίσουν την πορεία τους οι πρόσφυγες είναι ο Δούναβης που σχηματίζει το φυσικό σύνορο των δύο χωρών σε μήκος 188 χιλιομέτρων (από το συνολικό μήκος των 326 χιλιομέτρων των μεταξύ τους συνόρων).

Ένας άλλος κίνδυνος που επισήμαναν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι τα ναρκοπέδια που ενδεχομένως έχουν “ξεχαστεί” στην περιοχή αυτή από την περίοδο του πολέμου (1991-95). Ωστόσο, οι σερβικές υπηρεσίες διαβεβαίωσαν ότι η αποναρκοθέτηση της περιοχής έχει ολοκληρωθεί από το 2009. Το Ζάγκρεμπ, από την άλλη, επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη “ορισμένες ζώνες” με νάρκες οι οποίες όμως είναι “σαφώς οριοθετημένες και έχουν σημανθεί”.

«Fast truck» απόρριψη των αιτήσεων ασύλου

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αρχές της χώρας διεκπεραίωσαν 16 αιτήσεις χορήγησης ασύλου που είχαν υποβληθεί από πρόσφυγες αφού τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς στα νότια σύνορά της με τη Σερβία, απορρίπτοντάς και τις 16 μέσα σε μερικές ώρες.

Άλλες 32 αιτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για ζητήματα ασφαλείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μπάκοντι ανέφερε επίσης πως 174 άνθρωποι οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ περνούσαν τα σύνορα παράνομα θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

Στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξάλλου επισήμανε πως οι αρχές της Ουγγαρίας απέπεμψαν έναν αριθμό αιτούντων άσυλο μέσα σε μερικές ώρες αφότου υπέβαλαν αιτήσεις, επαναπροωθώντας τους στο σερβικό έδαφος.

Ο αξιωματούχος της Αρμοστείας Έρνε Σίμον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είδε πολλές αιτήσεις χορήγησης ασύλου να απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες στη λεγόμενη «ζώνη τράνζιτ» στα σύνορα μετά την εφαρμογή της νέας ουγγρικής νομοθεσίας.

Ένας απεσταλμένος του Ρόιτερς, στον οποίο δεν επιτράπηκε η είσοδος στην περιοχή τράνζιτ, μίλησε με έναν Σομαλό, τον Μάκρουφ Σουχούφι Άμπντι Όμαρ, ο οποίος είπε πως η αίτησή του να του χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκε πριν καν περάσει μια ώρα αφότου του πήραν αποτυπώματα.

Και νέο ναυάγιο στο Αιγαίο

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους σήμερα το πρωί ανοικτά των νοτιο-δυτικών ακτών της Τουρκίας στο ναυάγιο του πλοίου που τους μετέφερε στην Κω, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Οι τούρκοι λιμενοφύλακες κατόρθωσαν να διασώσουν 211 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από την περιοχή της Ντάτσα. Οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται.

ΕΕ: Συσκέψεις επί συσκέψεων, μεγάλα λόγια και λίγα έργα

Τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα με θέμα την προσφυγική κρίση ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Προηγήθηκε το χθεσινοβραδινό «ναυάγιο» στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, οι οποίοι δεν υιοθέτησαν την πρόταση της Κομισιόν για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία, κάτι που προκάλεσε τριγμούς εντός της Ένωσης αλλά και αντιδράσεις στον τύπο.

«Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην επιθυμητή συμφωνία όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των 120.000 προσφύγων», είχε δηλώσει ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σημειώνοντας ότι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν στην πλειοψηφία τους, αλλά δεν υπήρξε ομοφωνία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αναλάβει δράση», πρόσθεσε. «Όταν δεν πετυχαίνουμε την πρώτη φορά, ξαναπροσπαθούμε. Ο κόσμος μας βλέπει. Είναι καιρός να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας», κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Aπό ελληνικής πλευράς, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Συμβούλιο δήλωσε τα εξής: «Περιμένουμε να σταθείτε με ευθύνη και αλληλεγγύη απέναντι στο ζήτημα, δεν θα μετατρέψουμε τη χώρα μας σε έναν τεράστιο καταυλισμό προσφύγων».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα βρεθεί στη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας την Πέμπτη για γεύμα εργασίας με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες θα επικεντρώσουν τη συζήτησή τους σε ευρωπαϊκά θέματα και ιδίως στο κρίσιμο ζήτημα των προσφύγων. Από την αρχή του έτους περισσότεροι από 115.000 μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσφυγες από τη Συρία και την Ερυθραία, έχουν φτάσει δια θαλάσσης στην Ιταλία, μια χώρα που, μαζί με την Ελλάδα και την Ουγγαρία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης.

Η Γαλλία και η Γερμανία ζητούν να ιδρυθούν κέντρα υποδοχής και καταγραφής των αιτούντων άσυλο στις χώρες αυτές και η Ρώμη έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη της στο θέμα αυτό.

Και παρέμβαση Άσαντ για το μεταναστευτικό

Στο μεταξύ, σε μία ασυνήθιστη παρέμβαση προχώρησε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε από την Ευρώπη να «σταματήσει να υποστηρίζει τους τρομοκράτες», προκειμένου να ανακοπούν τα κύματα των προσφύγων.

«Αν ανησυχείτε για αυτούς, σταματήστε να υποστηρίζετε τρομοκράτες. Αυτό πιστεύουμε σε ό,τι αφορά την κρίση. Αυτή είναι η ουσία του όλου θέματος των προσφύγων», δήλωσε ο Άσαντ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε Ρώσους δημοσιογράφους.

Παράλληλα απεύθυνε κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην τρομοκρατία.

«Θα ήθελα να αδράξω αυτή την ευκαιρία και να καλέσω όλες τις δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην τρομοκρατία, επειδή αυτός είναι ο τρόπος επίτευξης των πολιτικών στόχων που εμείς, ως Σύροι, επιθυμούμε μέσα από το διάλογο και την πολιτική δράση», δήλωσε ο Άσαντ.

Υπογράμμισε πως ένας επιτυχημένος πολιτικός διάλογος στην Συρία είναι εφικτός μόνο μετά την συντριβή της τρομοκρατίας στην χώρα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο ώστε να φτάσουμε σε μια συναίνεση όπως είπα, αλλά αν θες να εφαρμόσεις οτιδήποτε ρεαλιστικό, είναι απίθανο να πετύχεις το οτιδήποτε ενόσω οι άνθρωποι σκοτώνονται, η αιματοχυσία συνεχίζεται και οι άνθρωποι αισθάνονται ανασφαλείς», τόνισε. «Επομένως, μπορούμε να επιτύχουμε συναίνεση, αλλά δεν μπορούμε να την εφαρμόσουμε αν δεν συντρίψουμε την τρομοκρατία στην Συρία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Γαλλία είχε παραδεχτεί πως εξόπλιζε τη Συριακή αντιπολίτευση τουλάχιστον μέχρι το 2012, παρά το ευρωπαϊκό εμπάργκο που είχε επιβληθεί από το 2011. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24