search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:15
MENU CLOSE

Οι μάχες του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1882
17-09-2015
17.09.2015 03:00
sp1709afisa.jpg

Δύο πυκνά εικοσιτετράωρα απομένουν για την κορύφωση της εκλογι­κής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήκωσε το κύριο βάρος της προεκλογικής εκστρα­τείας.

 

Δύο πυκνά εικοσιτετράωρα απομένουν για την κορύφωση της εκλογι­κής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα με τη μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπου θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήκωσε το κύριο βάρος της προεκλογικής εκστρα­τείας.

Άλλωστε το δίλημμα που έχει δια­μορφώσει η Κουμουνδούρου τις τελευταίες μέρες (όπως άλλωστε k και η Συγγρού) στοχεύοντας στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση είναι «ψη­φίζουμε για πρωθυπουργό» (επομένως «Τσί­πρας ή Μεϊμαράκης»), επομένως επικεντρώ­νει στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Προτελευταίος σταθμός της προεκλογικής εκστρατείας είναι η συγκέντρωση απόψε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Πρόκειται για τη δεύ­τερη περιφέρεια στην οποία κατεβαίνει υπο­ψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας, η συσπείρωση των ψηφοφόρων της οποίας θεωρείται κρίσι­μης σημασίας.

Η άλλη περιφέρεια στην οποία κατέρχεται ο τέως πρωθυπουργός είναι αυτή της Λάρι­σας, όπου βρέθηκε προχθές προκειμένου να δώσει το στίγμα της μέριμνας για τον αγροτι­κό κόσμο, ο οποίος ανησυχεί για τις επιπτώ­σεις του νέου μνημονίου – ο Αλέξης Τσίπρας καθησύχασε το συγκεκριμένο ακροατήριο ότι θέματα φορολόγησης των αγροτών παραμέ­νουν ανοιχτά, επομένως υπάρχουν περιθώρια να δοθεί η μάχη της ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.

Αναποφάσιστοι και αποχή

Η μάχη στην τελική ευθεία επικεντρώνεται στην προσέλκυση της μερίδας του λέοντος των αναποφάσιστων, μεγάλο μέρος των οποί­ων είναι γυναίκες, και στη μείωση της αποχής, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη και ανη­συχεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ηγετικό επιτελείο εξετάζει καθημερι­νά με κάθε λεπτομέρεια τις δημοσκοπήσεις προκειμένου να καταγράψει τις τάσεις του εκλογικού σώματος, οι οποίες μέχρι στιγμής παραπέμπουν σε εκλογικό ντέρμπι την Κυ­ριακή. Ωστόσο στελέχη αρμόδια για τις δημο­σκοπήσεις δηλώνουν ότι δεν τους ανησυχούν δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εικοσιτε­τραώρων που έδειξαν τη Ν.Δ. να περνά ορια­κά μπροστά, καθώς εκτιμούν ότι η συσπείρω­ ση του ΣΥΡΙΖΑ (κάπου στο 60% στις αρχές της εβδομάδας) έχει περιθώρια να ανέβει, πολλώ δε μάλλον που οι μετακινήσεις των ψηφοφό­ρων μεταξύ των κομμάτων έδειχναν να είναι ανοιχτές.

Το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει τους αναποφάσιστους, οι οποίοι, σύμ­φωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, προέρ­χονται από τους ψηφοφόρους που τον Ιανου­άριο ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, επομένως βρίσκονται πιο κοντά σε αυτόν.

Ανεξαρτήτως του τι καταγράφουν οι δημο­σκοπήσεις αυτή τη στιγμή, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μπροστά κατά 2,5 μονάδες περίπου την Κυριακή, κα­θώς εκτιμάται ότι από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει μικρή ανοδική δυναμική.

Από τη Λάρισα, προχθές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε τη λογική της «χαμένης ψή­φου», τόσο αν αυτή κατευθύνεται προς τα άλλα κόμματα όσο και προς την αποχή, επιλο­γή την οποία στηλίτευσε ιδιαίτερα έντονα και ταύτισε με την ενίσχυση της Ν.Δ. και κατ’ επέ­κταση του συστήματος της διαπλοκής. «Δεν θα διευκολύνουμε το σχέδιό τους για ”αριστε- ρή παρένθεση” με την αποχή και τη σπατάλη της ψήφου μας», σημείωσε και συνέχισε λέγο­ντας πως «όποιος την Κυριακή μείνει σπίτι του και δεν ψηφίσει, στην πράξη ψηφίζει την επι­στροφή του καθεστώτος που βύθισε τη χώρα 40 χρόνια τώρα στη χρεοκοπία». Οι Μεϊμαρά­κης και Σαμαράς θα έχουν κερδίσει δύο ψή­φους από την αποχή, είπε: εκείνου που τους ψήφισε κι εκείνου που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοδυναμία, αλλιώς…

Ο Τσίπρας στις τελευταίες του εμφανίσεις και ομιλίες ζητά ισχυρή εντολή διακυβέρνη­σης ανεβάζοντας κάποιες φορές τον πήχη στην αυτοδυναμία και την «απόλυτη πλειοψη- φία». Υπό το επιχείρημα ότι έχουν εξαλειφθεί πλέον οι φόβοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε στη δραχμή, φόβοι οι οποίοι υπήρχαν στην προη­γούμενη εκλογική αναμέτρηση (Ιανουάριος 2015), ο τέως πρωθυπουργός ζητά από τους πολίτες να μην φοβηθούν και να του δώσουν τους δυο βουλευτές που δεν εξέλεξε στην προηγούμενη Βουλή – και μαζί την απόλυτη πλειοψηφία.

Με αυτό τον τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να στρέψει τη συζήτηση από τα σενάρια των συνεργασιών και ιδίως αυτό του «μεγάλου συνασπισμού», το οποίο πάντως κατηγορηματικά αρνείται. Αντιθέτως αφήνει ανοιχτό παράθυρο για τον «μικρό συνασπι­σμό» με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι (αν και οι επιθέ­σεις προς το δεύτερο είναι οξείες). Σε συνέ­ντευξή του στο Euronews ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως αν το σενάριο της απόλυτης πλειοψηφίας δεν καταστεί εφικτό, θα επιδιω- χθούν συνεργασίες και φωτογράφισε τα δύο παραπάνω κόμματα διά της υπογράμμισης ότι «υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα στη Βουλή που δεν θα διακινδυνεύσουν μια νέα εκλογική αναμέτρηση».

Από την άλλη, η στρατηγική απέναντι στη Ν.Δ. παραμένει αυτή της πόλωσης και της ταύτισής της με το «παλιό» και το σύστημα της διαπλοκής, με τη συγκάλυψή σκανδάλων όπως η Siemens και η λίστα Λαγκάρντ. Παράλ­ληλα προβάλλονται ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ καθιστούν κρί­σιμο το ποιος θα είναι κυβέρνηση και πρωθυ­πουργός ακόμη και με το μνημόνιο. Σύμφωνα με τη ρητορική της Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙ­ΖΑ είναι αυτός που μπορεί να διαχειριστεί με περισσότερο φιλολαϊκό τρόπο το μνημόνιο, ενώ ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλεί­δης Τσακαλώτος σταθερά προβάλλει τη θέ­ση ότι υπάρχουν πέντε σημεία που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και αξίζει να παλέψει παράλληλα προς το μνημόνιο, όπως οι εργασιακές σχέσεις, τα «κόκκινα» δάνεια, οι ιδιωτικοποιήσεις (μέσα από μια εναλλακτική πρόταση για την αξιοποί­ηση της δημόσιας περιουσίας), η ενεργειακή στρατηγική και βεβαίως το χρέος.

Πονοκέφαλος στο παρά πέντε

Πάντως, τις τελευταίες δύο μέρες η υπόθε­ση Φλαμπουράρη, στο παρά πέντε της κάλ­πης, και οι επιπτώσεις της στο εκλογικό απο­τέλεσμα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυ­χία στην Κουμουνδούρου, η οποία μίλησε για «εκστρατεία διασποράς κατασκευασμένων ειδήσεων και συκοφαντίας ενάντια στον ΣΥΡΙ­ΖΑ και τα στελέχη του», αλλά προσπαθεί όσο μπορεί να κρατήσει το θέμα χαμηλά και να μη ρίξει λάδι στη φωτιά.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι SBC ο Αλέ­ξης Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση. Όταν ρωτήθηκε αναφορικά με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη ως απόρροια της πόλωσης, απάντησε ότι «ένα σύστημα “δίνει τα ρέστα του”, διότι καταλαβαίνει ότι εδώ μιλάμε για την επόμενη τετραετία πια», ενώ εκτίμησε ότι τα χτυπήμα­τα αυτά συνδέονται με το σχέδιο της «αριστε­ρής παρένθεσης» και με τον φόβο για τη ρύθ­μιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου την επό­μενη μέρα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:11