search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:20
MENU CLOSE

Έξι… κολασμένοι μήνες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1883
17-09-2015
22.09.2015 03:00
2366017.jpg

Ένα εξάμηνο σκέτη λάβα έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής. Στο διάστημα Οκτωβρίου – Μαρτίου θα πρέπει να υλοποιήσει 150 (!) δράσεις, που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο νέο μνημόνιο.

 

Ένα εξάμηνο σκέτη λάβα έχει μπροστά της η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής. Στο διάστημα Οκτωβρίου – Μαρτίου θα πρέπει να υλοποιήσει 150 (!) δράσεις, που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο νέο μνημόνιο.
 
Κι ο θεός βοηθός, με λίγα λόγια. Το επόμενο εξάμηνο είναι υψίστης σημασίας για τρεις βασικούς λόγους. 
 
◆ Πρώτον, επειδή το μνημόνιο μπορεί μεν να είναι τριετούς διάρκειας, αλλά είναι εμπροσθοβαρές και ειδικά για το πρώτο τετράμηνο της εφαρμογής του, δηλαδή ώς το τέλος του έτους (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος).
 
◆ Δεύτερον, επειδή, για να παρέχεται ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει πρώτα να περνάει με επιτυχία τις αξιολογήσεις, κάτι που καθιστούν σαφές με επανειλημμένες αυστηρές υπενθυμίσεις τους οι δανειστές όλη την προεκλογική περίοδο. 
 
◆ Τρίτον και σημαντικότερο, επειδή τον Μάρτιο ολοκληρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ. Τότε είναι πιθανόν να κλειδώσουν δυο βασικά ζητήματα: Η είσοδος του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα στήριξης για το τρίτο μνημόνιο, σε συνδυασμό με τις οριστικές αποφάσεις για το χρέος. Απαράβατος όρος για να παραμείνει και μετά τον Μάρτιο του 2016 το ΔΝΤ στο παιχνίδι είναι να συμφωνήσουν οι έτεροι δανειστές για τη διευθέτηση του χρέους. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόζει μέχρι τότε κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα του μνημονίου που ήδη «τρέχει» μετά την ψήφισή του τον Αύγουστο. 
 
Το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει για τα επόμενα τρία χρόνια 223 ενέργειες που θα πρέπει να εφαρμόσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Οι 126, όμως, δηλαδή περισσότερες από τις μισές, θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στο 2015, βάσει της συμφωνίας, με το βάρος να πέφτει στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, το φορολογικό κ.ά. 
 
Μάλιστα, από τις 150 δράσεις που υποχρεώνεται να φέρει εις πέρας και να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση εντός εξαμήνου, περίπου οι 50, η μια στις τρεις, χαρακτηρίζονται από τους δανειστές ως προαπαιτούμενες για την εκταμίευση των δόσεων! Που σημαίνει ότι, αν δεν υλοποιηθούν, θα στερέψουν ξανά εντελώς οι κάννουλες. 
 
Ασφυξία
 
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι δεδομένο πως όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες θα είναι στριμωγμένη στα σχοινιά του ρινγκ από το πρώτο λεπτό μετά την ορκωμοσία της. Κι αυτό επειδή το χρονικό πλαίσιο είναι ασφυκτικό, ειδικά από τη στιγμή που ο Σεπτέμβριος ήδη έχει χαθεί λόγω προεκλογικής περιόδου. Για τον Σεπτέμβριο η συμφωνία με τους δανειστές προέβλεπε 26 δράσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν πάει για… Οκτώβριο. Μια από τις εξαιρέσεις που προχωράνε, πάντως, είναι αυτή για την επέκταση του ιστορικού τραπεζικών συναλλαγών σε βάθος δεκαετίας. Για τον τρέχοντα μήνα, όμως, το μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων και:
 
◆ Τροποποίηση κανόνων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. 
◆ Αναθεώρηση τιμολογίων ΔΕΗ βάσει του κόστους, αντικαθιστώντας την 20% έκπτωση για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής.
◆ Απόκτηση πρόσβασης εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ σε πηγές διοικητικών δεδομένων. 
◆ Δημιουργία τριών κινητών μονάδων επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. 
 
Οκτώβριος, ο σκληρότερος όλων!
 
Ο πιο βαρύς κι ασήκωτος μήνας, όμως, για το τριετές μνημόνιο συνολικά είναι ο Οκτώβριος με 51 δράσεις – φωτιά, εκ των οποίων πολλές ανήκουν στα προαπαιτούμενα. Επιλεκτικά αναφέρουμε μερικές ενέργειες που θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί ώς τις 31.10.2015 από μια νέα κυβέρνηση ζωής μόλις λίγων εβδομάδων:
 
◆ Μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος με αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο.
◆ Σταδιακή κατάργηση επιστροφής φόρου κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης ντίζελ για τους αγρότες. 
◆ Έκδοση εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.
◆ Θέσπιση συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων. 
◆ Δεσμευτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον ΟΛΠ. 
◆ Μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, με ισχύ από 1.1.2016. 
◆ Δημοσιοποίηση του καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες.
◆ Θέσπιση διαρθρωτικών μέτρων αποφέροντας 0,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 0,25% του ΑΕΠ για το 2018. 
◆ Υλοποίηση εναπομεινασών συστάσεων εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για τα τρόφιμα (ΟΟΣΑ Ι) και για τα ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου (ΟΟΣΑ ΙΙ). 
◆ Φορολογία αγροτών και αυστηρότερος ορισμός για το ποιος θεωρείται αγρότης (σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος).
 
Τον Νοέμβριο η χώρα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε 15 δράσεις, μερικές εκ των οποίων η κατάθεση σχεδίου καταπολέμησης φοροδιαφυγής, τα μέτρα για τα ανασφάλιστα οχήματα, η θέσπιση νομοθεσίας για φορολογικές οφειλές από κοινωνική ασφάλιση, η τροποποίηση και εφαρμογή νομικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων κ.ά.
 
Αρκετά βαρύς είναι και ο Δεκέμβριος, με ένα βουνό 34 ενεργειών, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα/ελλείμματα του 2015, η μείωση στις αμυντικές δαπάνες κατά 100 εκατ. ευρώ, η ενοποίηση όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με την υποδομή και οργάνωση του ΙΚΑ, η αντιμετώπιση τυχόν εναπομεινασών ελλείψεων σε κεφάλαια μετά την υποβολή των σχεδίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεσμευτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θέσπιση νέου συστήματος μόνιμης κινητικότητας σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης κ.ά.
 
Τα εμπόδια του νέου χρόνου
 
Ο νέος χρόνος μπαίνει με σαφώς χαμηλότερα εμπόδια. Τέσσερα για τον Ιανουάριο, έξι για τον Φεβρουάριο (δεσμευτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για τον ΟΛΘ κ.ά.) και 14 για τον Μάρτιο (έγκριση στήριξης της απασχόλησης για 150.000 ανέργους κ.ά.).
 
Εν κατακλείδι, είναι τόσο πυκνό το πρόγραμμα των δράσεων και προαπαιτούμενων που η κυβέρνηση που θα προκύψει από την προσεχή Δευτέρα δεν πρόκειται να πάρει ανάσα… Έχει να ανέβει Γολγοθά μέχρι το Πάσχα!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:20