search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:35
MENU CLOSE

«Έθαψαν» το περιβάλλον

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1883
17-09-2015
18.09.2015 03:00
greece_1.jpg

Απούσα οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα και στις δεύτερες εθνικές εκλογές του 2015

 

Τη συνεχιζόμενη αδιαφορία για τα προβλήματα που έχουν επέλθει στη χώρα από την επιβολή και περιβαλλοντικού μνημονίου τα τελευταία πέντε χρόνια επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές.
 
Η περιβαλλοντική οργάνωση υπογραμμίζει ότι και στις δεύτερες εθνικές εκλογές του 2015 «το περιβάλλον, μαζί με τις προοπτικές για μια ζωντανή ελληνική οικονομία, παραμένουν θαμμένα κάτω από τον μυωπικό και αδιέξοδο πολιτικό διάλογο των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο μας». 
 
Η WWF Ελλάς διαπιστώνει ότι σε μία ακόμη προεκλογική περίοδο, όπως άλλωστε και κατά το νομοθετικό έργο όλων των τελευταίων ετών, το φυσικό κεφάλαιο της χώρας όχι μόνο δεν βρίσκεται στην ατζέντα, αλλά πολιτικά υποβαθμίζεται διαρκώς «σαν να πρόκειται για περιττό εμπόδιο σε μία ανάπτυξη για την οποία ακούμε από όλους, όμως από κανέναν δεν βλέπουμε ούτε ως όραμα ούτε ως πρόγραμμα».
 
Με την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στα κρίσιμα θέματα του περιβάλλοντος η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση θέτει τέσσερα ερωτήματα προς όλα τα κόμματα, ερωτήματα που παράλληλα αποτελούν θεμελιώδεις προτεραιότητες για μια χώρα που ευελπιστεί να βγει από την ακραία κρίση.
 
Τα ερωτήματα που έθεσε προς όλα τα κόμματα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς είναι τα εξής:
  • Θα εγκαταλειφθεί η πρακτική των εκατοντάδων τροπολογιών της τελευταίας στιγμής για νομιμοποίηση παρανομιών; Μέχρι πότε θα πορευόμαστε με φωτογραφικές ρυθμίσεις εξυπηρέτησης «ημετέρων», διάσπαρτες σε άσχετα νομοσχέδια, ενώ ταυτόχρονα θα απογυμνώνουμε το σύνολο των ελεγκτικών μας μηχανισμών, περιβαλλοντικών και μη;
  • Μέχρι πότε θα θάβονται οι προοπτικές για βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα και κοινωνική ανάπτυξη, βυθίζοντας ακόμα βαθύτερα τη χώρα στην αδιαφάνεια, τις πελατειακές σχέσεις, την κακονομία, την περιφρόνηση δικαστικών αποφάσεων και τον ασαφή και περίπλοκο σχεδιασμό;
  • Θα δεσμευθεί η χώρα σε ένα βιώσιμο ενεργειακό όραμα για το 2030, με απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα; Θα επανεξετάσουν οι νέοι εκπρόσωποί μας τη βιωσιμότητα και σκοπιμότητα των σχεδιαζόμενων λιγνιτικών μονάδων (Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ), όταν είναι γνωστό το ανθρώπινο, περιβαλλοντικό και πραγματικό οικονομικό κόστος του λιγνίτη;
  • Θα αναγνωριστεί πολιτικά και θεσμικά η σημασία της αειφορικής διαχείρισης του φυσικού μας κεφαλαίου; Φυσικοί θησαυροί, δάση, πηγές νερού, θάλασσες και ακτές δέχονται ισχυρές απειλές και αποδυναμώνεται η προστασία τους στο όνομα μιας αδιέξοδης ανάπτυξης. Θα ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών, οι φορείς διαχείρισης των εθνικών πάρκων και ο σήμερα αδύναμος μηχανισμός πάταξης του περιβαλλοντικού εγκλήματος; Θα ακυρωθούν οι καταστροφικές διατάξεις για δάση και ακτές; Θα δούμε ουσιαστική προστασία του αιγιαλού και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτόν;
Ο διευθυντής της WWF Ελλάς υπογραμμίζει ότι η πολιτική μας ηγεσία, ανεξαρτήτως χρωμάτων και ρητορειών, όχι μόνο αδυνατεί να δώσει στην κοινωνία ένα βιώσιμο όραμα εξόδου από την κρίση, αλλά υποβαθμίζει και τη μοναδική βάση για ανάπτυξη που είναι το φυσικό μας κεφάλαιο.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 07:31