search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:48
MENU CLOSE

Ο Ερντογάν «παίζει» με την Τουρκία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1883
17-09-2015
21.09.2015 03:00
pod_1709_022_cmyk.jpg

Σε προεμφυλιακή κατάσταση η χώρα από τις ακρότητες του… σουλτάνου

 

Οι ακρότητες και τα επικίνδυνα παιχνίδια εξουσίας του Ερντογάν δυναμιτίζουν όχι μόνο τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, αλλά και τη χώρα ολόκληρη, που βρίσκεται σε προ-εμφυλιακή κατάσταση. 
 
Οι συγκρούσεις μεταξύ στρατού και Κούρδων αυτονομιστών απλώνονται σε όλο και περισσότερες περιοχές της επικράτειας και η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. 
 
Ο Ερντογάν μετά την απώλεια αυτοδυναμίας στις εκλογές του Ιουνίου χρησιμοποίησε την τουρκική πολεμική μηχανή, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του ISIS, για να χτυπήσει τελικά τους Κούρδους και μόνον αυτούς. Μια κίνηση ξεκάθαρης εκδικητικότητας, αφού ο λόγος που δεν επικράτησε με απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές ήταν το 13% του κουρδικού κόμματος HDP, που φρέναρε τα σχέδια του… σουλτάνου. 
 
Ο εμπρηστικός τακτικισμός του Ερντογάν έχει μια σαφή σκοπιμότητα. Μέσω της πόλωσης, της όξυνσης και των στρατιωτικών επιθέσεων, που έχουν συνέπεια χιλιάδες νεκρούς και χάος σε πολλές πόλεις της χώρας, να κόψει ποσοστά από το HDP προκειμένου να πετύχει τελικά τον στόχο του στις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Πατώντας επί πτωμάτων… 
 
Η χώρα φλερτάρει με την αποσταθεροποίηση, εν μέσω εθνικιστικής έξαρσης, χερσαίων επιδρομών και αντάρτικου μέσα σε πόλεις, η οικονομία κλονίζεται όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια, ενώ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι όλα θα πάνε καλά στις εκλογές, ειδικά σε περιοχές με έντονο κουρδικό στοιχείο. Το ενισχυμένο κουρδικό HDP, άλλωστε, ήδη προειδοποίησε για το κλίμα εν όψει κάλπης, αλλά και για τον κίνδυνο εμφυλίου. 
 
Συγκρούσεις
 
Η ανατολική Τουρκία είχε παραλύσει εδώ και εβδομάδες από συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Κούρδων εξτρεμιστών. Τώρα η βία εξαπλώνεται και στην υπόλοιπη χώρα. Πολίτες εμπλέκονται πια στον πόλεμο ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες, «θάβοντας» αρκετά χρόνια ηρεμίας. Στις 6 και 8 Σεπτεμβρίου βόμβες που είχαν τοποθετηθεί από Κούρδους μαχητές σκότωσαν 30 στρατιώτες και αστυνομικούς. Σε αντίποινα πλήθη εθνικιστών, ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες, επιτέθηκαν στα γραφεία του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). 
 
◆ Στο μεσογειακό τουριστικό θέρετρο της Αλάγια διαδηλωτές έκαψαν το κτήριο που στέγαζε τα τοπικά γραφεία του κόμματος. 
◆ Στην Άγκυρα εξοργισμένο πλήθος 2.000 φανατικών μπούκαρε στα κεντρικά γραφεία του HDP, κατέστρεψε, πετροβόλησε και προσπάθησε να τους βάλει φωτιά.
◆ Σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας μαγαζιά και μικρές επιχειρήσεις που ανήκαν σε Κούρδους πυρπολήθηκαν. 
◆ Στη δυτική και κεντρική Τουρκία εξαγριωμένες ομάδες σταμάτησαν λεωφορεία με Κούρδους σπάζοντας τα τζάμια και απειλώντας τους τρομοκρατημένους επιβάτες. 
 
Αναπόφευκτο σ’ αυτή την έκρυθμη κατάσταση να στοχοποιηθεί και ο Τύπος. Ήδη δυο φορές διαδηλωτές οπλισμένοι με πέτρες και ρόπαλα πολιόρκησαν τα γραφεία της εφημερίδας «Hurriyet», που έχει κατηγορηθεί για διαστρέβλωση δηλώσεων του προέδρου Ερντογάν. Απειλές εκτοξεύονται και σε άλλα ΜΜΕ. 
 
Αναζωπύρωση
 
Οι κρίσιμες συνομιλίες διάρκειας δύο χρόνων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Κούρδων δείχνουν να έχουν τελειώσει οριστικά, αν και μέχρι πρότινος διαφαινόταν προοπτική λύσης. Η περίοδος ηρεμίας ολοκληρώθηκε με τις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Οι διαμάχες αναζωπυρώθηκαν από τον Ιούλιο κι έκτοτε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις απλώνονται από άκρη σε άκρη σε όλη σχεδόν την Τουρκία. 
 
Η φρενίτιδα μίσους και επιθετικότητας, πάντως, δεν αποτελεί έκπληξη. Πέρυσι, κι ενώ διεξάγονταν ήδη συνομιλίες, και οι δύο πλευρές προετοιμάζονταν αθόρυβα για πόλεμο. Η κυβέρνηση έχτισε καινούργια στρατιωτικά φυλάκια στις αγροτικές περιοχές όπου είχαν σημειωθεί οι περισσότερες επιθέσεις Κούρδων ανταρτών του PKK πριν από 20 χρόνια. 
 
Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι αντάρτες άλλαξαν τακτική και τόνωσαν την παρουσία τους στις αστικές περιοχές. Σύμφωνα με την αναλύτρια Αλίζα Μάρκους, ειδική στο Κουρδικό, «τη δεκαετία του 1990 το PKK διέθετε μια πολιτοφυλακή, της οποίας δουλειά ήταν να δρα σαν διάμεσος μεταξύ του κόσμου και της οργάνωσης. Τώρα είναι η ίδια πια μια ένοπλη οργάνωση».
 
Τις τελευταίες εβδομάδες, ένοπλες ομάδες Κούρδων, γνωστών ως YDG-H (Πατριωτικό Επαναστατικό Κίνημα Νεολαίας), επιτέθηκαν σε προσωπικό ασφαλείας σε διάφορες πόλεις, σκοτώνοντας αδιευκρίνιστο ακόμα αριθμό αστυνομικών. Τέτοιου είδους μάχες σε καθαρά αστικές περιοχές είναι κάτι σχετικά καινούργιο.
 
Οι ομάδες του YDG-H δεν είναι άρτια εκπαιδευμένες, αλλά είναι ιδιαίτερα παθιασμένες. Τα περισσότερα μέλη γεννήθηκαν την τραυματική δεκαετία του ’90. Η πλειονότητα των νεαρών Κούρδων είναι εξοργισμένοι και πια συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν τίποτα να χάσουν. 
 
Αν κάτι δεν αλλάξει δραστικά και άμεσα, ενδεχόμενο μάλλον απίθανο, το παράθυρο της ευκαιρίας για μια ειρηνική λύση κινδυνεύει να κλείσει για πάντα, αφού η νεότερη γενιά δείχνει περισσότερο αδιάλλακτη. Οι περισσότεροι Κούρδοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από το τουρκικό κράτος και θεωρούν ότι η κουλτούρα τους όσο και οι ίδιοι αγνοούνται επιδεικτικά.
 
Στο Σιλβάν, πόλη 46.000 κατοίκων 80 χλμ. από το Ντιγιάρμπακιρ, νεαροί Κούρδοι μαχητές έσκαψαν χαρακώματα και σήκωσαν οδοφράγματα. Για μια εβδομάδα ήλεγχαν την πρόσβαση σε πολλές περιοχές. Στις 15 Αυγούστου οι δήμαρχοι της πόλης ανακήρυξαν αυτονομία! Τρεις μέρες μετά, τουρκικά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στο Σιλβάν. Έκοψαν τα δίκτυα των επικοινωνιών και το ηλεκτρικό, απαγόρευσαν την κυκλοφορία και αμέσως ξέσπασε το χάος, καθώς Τούρκοι στρατιώτες μάχονταν με ένοπλους νεαρούς στα δρομάκια της πόλης. Μετά τις ταραχές ο δήμος άρχισε να ξαναγεμίζει τα σκαμμένα χαρακώματα και οι νεαροί μαχητές ενσωματώθηκαν πάλι στον πληθυσμό της πόλης. Προς το παρόν…
 
Ειδικοί παρατηρούν, πάντως, ότι μέχρι τώρα το PKK έχει συνεισφέρει ελάχιστα στις πρόσφατες μάχες στην Τουρκία. Κι αυτό επειδή η δύναμή του έχει στραφεί αποκλειστικά στη Συρία, στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πόλεμο κατά του ISIS, βέβαια, υποτίθεται ότι κάνει και ο τουρκικός στρατός, ο οποίος, όμως, προς το παρόν εξαπολύει τα πυρά του μόνο προς τους Κούρδους. 
 
Οι πρακτικές του εξουσιομανούς Ερντογάν και η πρόθεσή του εν τέλει να ταυτίσει το HDP με τη βία του PKK, προκειμένου να πετάξει το κουρδικό κόμμα εκτός εκλογών, περιπλέκει μια ήδη μπλεγμένη κατάσταση στη γειτονική χώρα, σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τάιμινγκ, όπου όλη η Μέση Ανατολή βράζει!
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:48