search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:41
MENU CLOSE

Οι γεύσεις μιας αυτοκρατορίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1883
17-09-2015
22.09.2015 03:00
dalby.jpg

Μια από τις βασικότερες σταθερές ενός πολιτισμού, μιας περιόδου ή μιας εποχής είναι το φαγητό, οι γεύσεις, ο τρόπος με τον οποίο έστρωναν το τραπέζι και αντιλαμβάνονταν τις γεύσεις, ο τρόπος που εννοούσαν την απόλαυση. 

 

Μια από τις βασικότερες σταθερές ενός πολιτισμού, μιας περιόδου ή μιας εποχής είναι το φαγητό, οι γεύσεις, ο τρόπος με τον οποίο έστρωναν το τραπέζι και αντιλαμβάνονταν τις γεύσεις, ο τρόπος που εννοούσαν την απόλαυση. Είναι περισσότερο από προφανές ότι γύρω από ένα πιάτο φαγητό κινείται μια οργανωμένη κοινωνία, ένα σύστημα παραγωγής, ένας κόσμος ολόκληρος. 

Μαθαίνουμε ότι για τη βυζαντινή διατροφή δεν υπάρχουν πληροφορίες, και συνεπώς σχετικές αναφορές σε πηγές πληροφοριών όπως αυτές παρέχονται από κάποιο κείμενο αντίστοιχο με τους «Δειπνοσοφιστές» (το γνωστό ανάγνωσμα που μας γνωρίζει τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων, δηλαδή μια φιλολογική καταγραφή όλων των σχετικών πληροφοριών γύρω από το τι έτρωγαν και έπιναν οι ένδοξοι πρόγονοί μας). Το μεταγενέστερο αντίστοιχο των «Δειπνοσοφιστών» κείμενο είναι το λατινικό «Απίκιος» που μας κάνει γνωστή την κουζίνα των Ρωμαίων. Οι πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες του παρόντος μελετήματος δεν περιορίζονται μόνο στο τι έτρωγαν οι Βυζαντινοί, αλλά με αφορμή αυτό ξεδιπλώνεται μια σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων που προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον στον κάθε φιλομαθή αναγνώστη. 
 
Παρά το γεγονός ότι η βυζαντινή αυτοκρατορική μαγειρική ήταν περιλάλητη για τον πλούτο της και τις πολυπολιτισμικές της επιρροές, που την καθιστούσαν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, οι πληροφορίες γύρω από τα φαγητά της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είναι ελάχιστες. Έτσι, ένα από τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα αυτού του βιβλίου είναι το γεγονός ότι συμβάλλει μεταξύ άλλων στη συλλογή και αποτίμηση όλων των σχετικών διάσπαρτων πληροφοριών, όπως αυτές έχουν αποθησαυριστεί από φιλολογικές κυρίως πηγές, δηλαδή από ιστορικά κείμενα, ποιήματα, επιστολές, όπως και από τεχνικά – επιστημονικά κείμενα, δηλαδή πραγματείες φαρμακολογίας και διαιτολογίας.
 
Ο συγγραφέας, παρά το γεγονός ότι έχει να χειριστεί ένα δύσκολο θέμα, ξέρει να το… «σερβίρει» με απολαυστικό τρόπο! Πριν από όλα, λοιπόν, μαθαίνουμε τι έστρωναν στο τραπέζι τους οι Βυζαντινοί, από τους αυτοκράτορες και αξιωματούχους ώς τους καθημερινούς ανθρώπους της αυτοκρατορίας. Τη μετεξέλιξη αυτών των εδεσμάτων μπορούμε να την αναζητήσουμε και να την ανακαλύψουμε και στα σημερινά πιάτα της ελληνικής και τουρκικής κουζίνας. Μέσα από αυτές τις αυτοκρατορικές συνταγές, ωστόσο, συντίθεται με τον γοητευτικότερο τρόπο η καθημερινότητα των ανθρώπων, ο τρόπος που μύριζαν τον κόσμο, τον αισθάνονταν να λιώνει στο στόμα τους μπουκιά με την μπουκιά και τον βίωναν μέσα από τον έρωτα, το φαγητό και το κρασί.
 
Ακολουθώντας τις μυρουδιές και τα αρώματα των φαγητών ξαναζωντανεύουν οι αγορές της Βασιλεύουσας, ακούγονται οι φωνές στο λιμάνι καθώς ξεφορτώνουν μπαχαρικά από όλες τις γωνιές του κόσμου!… Η ζωή σε όλη της την ανάπτυξη, σε όλο της το εύρος, θα βρει τη δικαίωσή της μέσα από τις γεύσεις και τις νοστιμιές που έχουν συρρεύσει από τα πέρατα του κόσμου στο τραπέζι – για να «χωνέψουμε» για τα καλά τι εστί αυτοκρατορία! 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:39