search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:31
MENU CLOSE

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό – Αντιδράσεις για το ξύλο και τα δακρυγόνα των Ούγγρων (Photos)

17.09.2015 13:52
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό – Αντιδράσεις για το ξύλο και τα δακρυγόνα των Ούγγρων (Photos) - Media

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ πυκνώνουν οι προσφυγικές ροές αλλά και οι αντιδράσεις για την απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων από τις χώρες διέλευσης, ιδιαίτερα από την Ουγγαρία.

 

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η σύνοδος αυτή, που ζητήθηκε κυρίως από τη Γερμανία, θα ξεκινήσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη νέα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ για το ίδιο θέμα, διευκρίνισε ο Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter.

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων

Εγκρίθηκε την Πέμπτη το πρωί από το Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση της Κομισιόν για την υποχρεωτική κατανομή 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η τελική απόφαση των κρατών-μελών αναμένεται να ληφθεί στις 22 Σεπτεμβρίου, μετά την αποτυχία για συμφωνία στην πρώτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών που πραγματοποιήθηκε στις 14 του μηνός.

Με ανακοίνωσή της μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την υπερψήφιση της πρότασης και ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για την άμεση αντίδρασή του.

Ανθρώπινη αλυσίδα στα σύνορα Σερβίας και Ουγγαρίας – Διαμαρτυρία για το ξύλο και τα δακρυγόνα σε πρόσφυγες

Στη διάβαση “Χόργκος 2” στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή δυσαρεστημένοι με τη στάση των ουγγρικών αρχών πραγματοποιούν διαμαρτυρία κρατώντας πανό με συνθήματα, όπως “Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;”

Οι διαδηλωτές βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το συρματόπλεγμα, που τοποθέτησαν τα μέλη της ουγγρικής αστυνομίας, μετά τα χθεσινά επεισόδια, όταν κάποιοι από τους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Σερβίας – Ουγγαρίας κατάφεραν να παραβιάσουν τον φράχτη στη διάβαση.

 Ομάδα προσφύγων έχει σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 20 μέτρων και μία άλλη ομάδα κυρίως γυναίκες και παιδιά κάθονται μπροστά τους.

Οι πρόσφυγες κρατούν πανό με τα συνθήματα: “Ανοίξτε την πύλη για τους ανθρώπους και τα παιδιά”, “Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας”, “Αφήστε μας να περάσουμε, είμαστε πρόσφυγες”, “Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά”.

Χθες, η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και με τη βία απώθησε πρόσφυγες που προσπάθησαν να εισέλθουν από τη διάβαση Χόργκος στην Ουγγαρία, η οποία με απόφαση της Βουδαπέστης θα παραμείνει κλειστή για 30 μέρες.

«Καλπάζει» ο ρυθμός αφίξεων προσφύγων στη Γερμανία

Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων που εισήλθαν χθες στη Γερμανία, φτάνοντας συνολικά τους 7.266, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

“Οι περισσότεροι από αυτούς εντοπίστηκαν την ώρα που περνούσαν τα γερμανο-αυστριακά σύνορα”, δήλωσε η εκπρόσωπος Γιούντιτ Τέλε.

Την Τρίτη η αστυνομία είχε σταματήσει συνολικά 3.442 πρόσφυγες, πρόσθεσε η ίδια.

Η άφιξη φέτος εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων θα είναι αρχικά “ένα βάρος για την αγορά εργασίας” και θα οδηγήσει σε μια αύξηση των ποσοστών της ανεργίας, προέβλεψε παράλληλα σήμερα ο πρόεδρος της γερμανικής υπηρεσίας για την απασχόληση.

Οι οικονομικοί κύκλοι της Γερμανίας έχουν χαιρετίσει τη μαζική άφιξη προσφύγων στη χώρα και έχουν πολλαπλασιάσει τις καλοπροαίρετες δηλώσεις τους για την ενσωμάτωση του νέου εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις τους. Ωστόσο κάποιες φωνές έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν για την αποφυγή ενός υπερβολικού ενθουσιασμού όσον αφορά μια γρήγορη ενσωμάτωση στην αγορά εργασίας, λόγω των εμποδίων που εγείρουν η γλώσσα, αλλά και η έλλειψη στοιχείων σχετικά με το επίπεδο της κατάρτισης των νεοαφιχθέντων προσφύγων.

Η Γερμανία αναμένει φέτος τουλάχιστον 800.000 νέους πρόσφυγες και αναμφίβολα ανάλογο αριθμό το ερχόμενο έτος.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση για προσωπικούς λόγους του επικεφαλής του Γραφείου για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες.

Ο Μάνφρεντ Σμιτ, ο οποίος έχει επικριθεί για βραδυπορία στη διαχείριση των αιτήσεων των αιτούντων άσυλο, ήταν πρόεδρος του γραφείου αυτού από το 2010.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 11:29