search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:44
MENU CLOSE

Αρκτούρος: Αυξάνεται ο πληθυσμός των αρκούδων στην Ελλάδα

17.09.2015 14:05
Αρκτούρος: Αυξάνεται ο πληθυσμός των αρκούδων στην Ελλάδα - Media

Αύξηση παρουσιάζεται στον πληθυσμό των αρκούδων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης συστηματικής τριετούς έρευνας που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τον πληθυσμό των αρκούδων στην Ελλάδα από το 2007-2010.

 

Αύξηση παρουσιάζεται στον πληθυσμό των αρκούδων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης συστηματικής τριετούς έρευνας που πραγματοποίησε η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τον πληθυσμό των αρκούδων στην Ελλάδα από το 2007-2010.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, αυτή τη στιγμή είναι καταγεγραμμένα 360 άτομα, αριθμός που δείχνει αύξηση του πληθυσμού σε σύγκριση με την προηγούμενη καταμέτρηση που έδειξε 250 αρκούδες. Με βάση τον αριθμό των καταγεγραμμένων ατόμων η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υπολόγισε ότι ο αριθμός των αρκούδων στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 450 κατ’ ελάχιστο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από τον Αρκτούρο, η έρευνα «δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε παραπλανητικά συμπεράσματα, καθώς η αρκούδα εξακολουθεί να αποτελεί ένα αυστηρά απειλούμενο είδος και η προστασία της θα πρέπει να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό».

Για τη μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας έκανε λόγο ο κ. Πάνος Στεφάνου, υπεύθυνος επικοινωνίας του Αρκτούρου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτι το οποίο επιβαρύνει σημαντικά τόσο το ζώο, όσο και τον άνθρωπο, ιδιαίτερα στους ορεινούς οικισμούς.

Σε σχέση με την αποφυγή ζημιών και ατυχημάτων ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι κάτοικοι και τοπική αυτοδιοίκη μπορούν να λάβουν συγκεκριμένα αποτρεπτικά μέτρα χαμηλού ή μηδενικού κόστους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι οικισμοί οφείλουν να κλείνουν επαρκώς τους κάδους, ενώ οι κάτοικοι δεν πρέπει να αφήνουν στο ύπαιθρο σκουπίδια ή τρόφιμα. Σε σχέση με τις γεωργικές καλλιέργειες, προτείνονται χαμηλής τάσεις ηλεκτροφόρες περιφράξεις, μέτρο ενδεδειγμένο, ακίνδυνο, αποτελεσματικό και πολύ χαμηλού κόστους, όπως λέει.

Τέλος, σε σχέση με τα ατυχήματα που παρατηρούνται σε μεμονωμένες περιπτώσεις στις οδικές αρτηρίες, εάν τηρηθούν τα όρια ταχύτητας -ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες εκ΄ μέρους των οδηγών- ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά, σύμφωνα πάντα με τον κ. Στεφάνου.

Η καταμέτρηση έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου, με μία πρωτοποριακή μέθοδο συλλογής γενετικού υλικού μέσω τριχοπαγίδων (συρματοπλέγματα που δεν τραυματίζουν τα ζώα) που τοποθετούνται σε στύλους της ΔΕΗ όπου οι αρκούδες έχουν τη συνήθεια να ξύνονται.

Το γενετικό υλικό συλλέγεται στη συνέχεια από τους ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στέλνεται στο εξωτερικό για ανάλυση και επιστρέφεται μία «ταυτότητα», η οποία καταχωρείται στο Εθνικό Μητρώο Αρκούδας.

Δύο ακόμη ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις

Το 2015 δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά δύο ακόμη άρθρα της επιστημονικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Το πρώτο αφορά σε φαινόμενο κανιβαλισμού στις αρκούδες που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας πεδίου. Η συμπεριφορά αυτή έχει καταγραφεί πολύ σπάνια στην καφέ αρκούδα και υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια περαιτέρω έρευνας για τα αίτια της.

Στο δεύτερο, ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συμμετείχαν σε έρευνα του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Μελέτη και Προστασία της Αρκούδας, Dr John Beecham, για την επανένταξη ορφανών αρκούδων όπως οι περιπτώσεις της Ζωής, του Μικρού Τζον και του Νικήτα. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Wildlife Management αφορούσε τη μελέτη 550 περιπτώσεων επανένταξης στη φύση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αποτελεί μία επιτυχημένη πρακτική με αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε πολλές χώρες.

Το ερευνητικό έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τις αρκούδες και τους λύκους στην Ελλάδα συνεχίζεται με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση και προστασία των άγριων ζώων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:43