search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:54
MENU CLOSE

Spiegel: Φεύγει η Μέρκελ και γι’ αυτό… συμπονά τους πρόσφυγες;

18.09.2015 14:22
Αγαπητή κυρία Μέρκελ…: Πρόσφυγες στέλνουν ανοικτή επιστολή στη Μέρκελ για τη βία στην Κολωνία - Media

Την στιγμή που οι πρόσφυγες προσπαθούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας» αγνοώντας τον κίνδυνο να τραυματιστούν από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, η Άνγκελα Μέρκελ γιορτάζει δέκα χρόνια στην καγκελαρία, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

 

Την στιγμή που οι πρόσφυγες προσπαθούν να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας» αγνοώντας τον κίνδυνο να τραυματιστούν από τα αγκαθωτά συρματοπλέγματα, η Άνγκελα Μέρκελ γιορτάζει δέκα χρόνια στην καγκελαρία, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος – σχολιαστής στο περιοδικό, Ρόλαντ Νέλες, υποστηρίζει ότι το ασυνήθιστο ξέσπασμα συμπόνοιας της Μέρκελ προς τους πρόσφυγες «δείχνει» ότι η Γερμανίδα καγκελάριος οδεύει προς αποχώρηση…

«Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε αυτή την εβδομάδα την “αγκαλιά” που άνοιξε στους πρόσφυγες με ένα ασυνήθιστο ξέσπασμα συμπόνιας, που είναι πιθανό να μείνει στην Ιστορία. Με τον τρόπο αυτό, αποκάλυψε τελικά ένα κομμάτι της αληθινής πολιτικής σκέψης της», γράφει ο Νέλες, σχολιαστής στο περιοδικό Spiegel.

«Έχοντας σπουδάσει Φυσικός, η Μέρκελ ενδιαφερόταν ανέκαθεν για την προστασία του κλίματος. Επιπλέον, έμεινε πιστή στον εαυτό της κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης υιοθετώντας το ρόλο της νοικοκυράς που αποφεύγει τις υπερβολικές δαπάνες. Ήταν ένας ρόλος που ταίριαζε με τη λιτότητα και τη σεμνότητα που διέπει την ιδιωτική ζωή της. Η επόμενη κρίση είναι τώρα σε εξέλιξη και η Μέρκελ αντέδρασε με αγανάκτηση στην κριτική ότι η Γερμανία επιτρέπει την είσοδο σε πάρα πολλούς πρόσφυγες», σημειώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος.

«Αν πρέπει τώρα να ζητάμε συγγνώμη επειδή δείχνουμε ένα φιλικό πρόσωπο ανταποκρινόμενοι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τότε αυτή δεν είναι η χώρα μου», είπε την περασμένη Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Παρόλο που μίλησε με τον συνήθη νηφάλιο τρόπο της, ήταν ένα απρόσμενα ειλικρινές σχόλιο που θα το θυμόμαστε για πολύ καιρό», τονίζει ο Νέλες. Στο βιβλίο του υπό τον τίτλο, «Η φιλανθρωπία σταματάει μπροστά στον φράχτη του κήπου”, ο Γερμανός συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Μέρκελ δεν έχει γυρίσει εντελώς την πλάτη στην Realpolitik.

«Καθώς ξετυλίγεται η κρίση των προσφύγων, θα κάνει και εκείνη, αναπόφευκτα, συμβιβασμούς και θα αλλάξει κατεύθυνση. Μεταξύ αυτών των συμβιβασμών είναι οι συνοριακοί έλεγχοι που αποκαταστάθηκαν πρόσφατα. Η Γερμανία δεν μπορεί να δεχθεί όλους τους πρόσφυγες του κόσμου, όπως γνωρίζει πολύ καλά η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πλέον καταστήσει σαφές ότι δεν παρεκκλίνει της βασικής της πορείας και στέλνει ένα μήνυμα κατά της ξενοφοβίας. Δέκα χρόνια στην εξουσία έχουν σαφώς αλλάξει τη Μέρκελ. Έχει πλέον τη δύναμη και την ανεξαρτησία να εκφράσει τη γνώμη της πιο ηχηρά ακόμα κι αν προκαλέσει την κατακραυγή των συμμάχων της. Τελικά αυτό αποδεικνύει ότι έχει πραγματικά φθάσει προς το τέλος της ηγεσίας της. Από τον Χέλμουτ Σμιτ στον Γκέρχαρντ Σρέντερ, πολλοί καγκελάριοι άρχισαν να μιλάνε πιο ελεύθερα προς το τέλος της θητείας τους στην εξουσία, ενάντια στο ρεύμα της πλειοψηφίας του κόμματός τους», συνεχίζει ο κ. Νέλες.

Και καταλήγει: «Mετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, συμφωνήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2005 ο ”μεγάλος συνασπισμός” στη Γερμανία, με τη συμμετοχή των Χριστιανοδημοκρατών, των Bαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών. Η Μέρκελ αντικατέστησε τότε ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης τον Γκέρχαρντ Σρέντερ».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:53