search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:13
MENU CLOSE

«Δεν παραιτούμαι» λέει το αφεντικό της Volkswagen, ενώ το σκάνδαλο με τον έλεγχο ρύπων γιγαντώνεται

23.09.2015 06:18
«Δεν παραιτούμαι» λέει το αφεντικό της Volkswagen, ενώ το σκάνδαλο με τον έλεγχο ρύπων γιγαντώνεται - Media

Αρνείται να παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Martin Winterkorn, παρά τις ασύλληπτες διαστάσεις που παίρνει το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση των μετρήσεων της εκπομπής ρύπων μέσω ειδικού λογισμικού που, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι εγκατεστημένο σε 11.000.000 αυτοκίνητα παγκοσμίως.

Αρνείται να παραιτηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Martin Winterkorn, παρά τις ασύλληπτες διαστάσεις που παίρνει το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση των μετρήσεων της εκπομπής ρύπων μέσω ειδικού λογισμικού που, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι εγκατεστημένο σε 11.000.000 αυτοκίνητα παγκοσμίως.

Ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως ζήτησε «συγγνώμη» για το σκάνδαλο της εταιρείας της οποίας προΐσταται, διέψευσε ωστόσο δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η εταιρεία θα τον αντικαταστήσει με τον διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής Porsche.

Οι μετοχές της Volkswagen μέσα σε δύο μέρες έχουν χάσει το 1/3 της αξίας τους, δηλαδή περίπου 25 δις ευρώ. Πτωτική τάση ακολουθούν οι μετοχές και των υπόλοιπων κατασκευαστών αυτοκινήτων, με τη μετοχή της Πεζό να υποχωρεί κατά 7%, της BMW κατά 5% και της Mercedes-Benz κατά 5%. Η μετοχή της εταιρείας Johnson Matthey, που φτιάχνει καταλυτικούς μετατροπείς, έπεσε κατά 7% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο 18 δις δολάρια, καθώς και ποινική δίωξη κατά των επικεφαλής της. Κατά της εταιρείας μπορεί να κινηθούν ακόμα οι πελάτες και οι μικρομέτοχοί της.

Μπαράζ ελέγχων και ανακλήσεων ανά τον κόσμο

Η Βρετανία και η Γαλλία προωθούν μια πανευρωπαϊκή έρευνα στα αυτοκίνητα ντίζελ για να καθησυχάσουν το κοινό.

Ωστόσο εκπρόσωπος της Κομισιόν σχολίασε ότι είναι νωρίς ακόμα για να απαντήσει αν θα διεξαχθεί τελικά έρευνα.

Έρευνες διεξάγουν ακόμα οι αρχές της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, ενώ ο βρετανική οργάνωση «Μετακίνηση και Περιβάλλον» προειδοποιεί ότι, σύμφωνα με μετρήσεις, τουλάχιστον το 90% των αυτοκινήτων diesel δεν τηρούν τα όρια εκπομπής ρύπων όταν κινούνται στον δρόμο.

Το λογισμικό της Volkswagen αναγνωρίζει πότε διεξάγεται έλεγχος στο αυτοκίνητο για εκπομπή ρύπων και αυτόματα τους περιορίζει σε επίπεδο πολύ κατώτερο αυτού που πραγματικά εκπέμπεται όταν το αυτοκίνητο κινείται στον δρόμο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:12