search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:39
MENU CLOSE

Τρία παιδιά κι ένας παππούς το 1936

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1883
24-09-2015
28.09.2015 03:00
to_kaplani_ths_bitrinas_-1.jpg

Η μικρή Μέλια, που ονειροπολεί και θέλει να γίνει συγγραφέας, η Μυρτώ, που θέλει να γίνει αρχηγός, ο αξέχαστος παππούς με τους αρχαίους του, τα παιδιά από τα τσαρδάκια, ο ξάδελφός τους ο Νίκος, που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες του καπλανιού, θα ζωντανέψουν στη σκηνή για να μας ταξιδέψουν ξανά σε εκείνο το καλοκαίρι του 1936 στο Λαμαγάρι, όπου παιχνίδι και πραγματικότητα μπερδεύονται, η συγκίνηση διαδέχεται το χιούμορ και η σκληρή καθημερινότητα απαλύνεται από την παιδική αφέλεια, την αισιοδοξία και την προσδοκία για έναν καλύτερο κόσμο.

 
Η μικρή Μέλια, που ονειροπολεί και θέλει να γίνει συγγραφέας, η Μυρτώ, που θέλει να γίνει αρχηγός, ο αξέχαστος παππούς με τους αρχαίους του, τα παιδιά από τα τσαρδάκια, ο ξάδελφός τους ο Νίκος, που τους διηγείται τις πιο συναρπαστικές ιστορίες του καπλανιού, θα ζωντανέψουν στη σκηνή για να μας ταξιδέψουν ξανά σε εκείνο το καλοκαίρι του 1936 στο Λαμαγάρι, όπου παιχνίδι και πραγματικότητα μπερδεύονται, η συγκίνηση διαδέχεται το χιούμορ και η σκληρή καθημερινότητα απαλύνεται από την παιδική αφέλεια, την αισιοδοξία και την προσδοκία για έναν καλύτερο κόσμο. Το καπλάνι, με δυο λόγια, το θεατρικό γεγονός για αυτόν τον θεατρικό χειμώνα των παιδιών, μικρών και… μεγάλων.
 
Η Εταιρεία Θεάτρου και Πολιτισμού «Μέθεξις 2010» παρουσιάζει στο θέατρο «Βρετάνια» το αυτοβιογραφικό έργο της Άλκης Ζέη «Το καπλάνι της βιτρίνας», που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη. 
 
Το «Καπλάνι της βιτρίνας» είναι το πρώτο βιβλίο της Άλκης Ζέη, που δημοσιεύτηκε το 1963. Η απαράμιλλη γραφή, το ύφος, το χιούμορ, η συγκίνηση και η αμεσότητα της μεγάλης πεζογράφου μας είναι τα στοιχεία που σαγηνεύουν τον αναγνώστη και εκείνα που κατέστησαν το έργο αυτό τόσο αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, με πλήθος διακρίσεων και πολλές επανεκδόσεις μέχρι σήμερα.
 
«Το ‘‘Καπλάνι’’ στις 18 Οκτωβρίου… Είναι τα γενέθλια της Μελίνας και λίγες μέρες πιο πριν του συντρόφου μου του Γιώργου Σεβαστίκογλου. Στο Παρίσι που ζούσαμε τον καιρό της δικτατορίας τους γιορτάζαμε πάντα μαζί. Και μια χρονιά γιορτάσαμε την ίδια μέρα και το ‘‘Καπλάνι’’ που κυκλοφόρησε στα αγγλικά στην Αμερική και πήρε το βραβείο για το καλύτερο ξένο παιδικό βιβλίο. Και να τώρα στις 18 Οκτωβρίου θα γιορτάσω αυτούς που λείπουν μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μου που θα έρθουν σίγουρα απ’ όπου κι αν βρίσκονται και με όλα τα παιδιά που διάβασαν και αγάπησαν το ‘‘Καπλάνι’’ και με τις μαμάδες του που το διάβαζαν σαν ήτανε κι αυτές παιδιά», λέει συγκινημένη η Άλκη Ζέη, μ’ αφορμή το ανέβασμα του έργου της.
 
Στο κλασικό αυτό πλέον έργο της, η Άλκη Ζέη φωτίζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα και περιγράφει την κοινωνική πραγματικότητα της εποχής, όπως τη βίωσε η ίδια στην τρυφερή παιδική της ηλικία με ρεαλισμό και ενάργεια, αλλά και μια ανάλαφρη περιπαικτική διάθεση, απόρροια της παιδικότητάς της. 
 
Η Ανδρομάχη Χρυσομάλη, ηθοποιός, σκηνοθέτις και θεατρολόγος, μετά τη θεατρική επιτυχία της παράστασης «Φτωχοί και Άγιοι» του Παπαδιαμάντη, επιστρέφει στο θέατρο με «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Η σκηνοθέτις, έχοντας και την ευθύνη της θεατρικής διασκευής του έργου, αναφέρει: «Πάντα αγαπούσα τα γραπτά της Άλκης Ζέη. Η απλότητα και η καθαρότητα της σκέψης της με συγκινούν. Αναρωτιόμουν πολλές φορές πώς προκαλείται αυτή η συγκίνηση. Τι είναι αυτό που μας συγκινεί… Και “αποφάσισα” πως είναι η αυτοσυνειδησία, είναι η παιδική μας ηλικία που ποτέ δεν ενηλικιώνεται, είναι η αθώα μας ματιά στο βλέμμα των μεγάλων…».
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ:
 
«Εκδρομή στη Σάμο…»
 
Συγκινημένος ο πρωταγωνιστής Γιάννης Καρατζογιάνης δήλωσε στο «Ποντίκι Art»:
 
«Φέτος κλείνω 40 χρόνια στο θέατρο, τα 30 τα πέρασα στο Θέατρο Τέχνης. Είχα σημαντικούς δασκάλους συνεργάτες σε όλη αυτή τη διαδρομή… Κάποτε είχα έναν ‘‘σκαραβαίο’’ και οι συνεπιβάτες μου για Επίδαυρο ήταν ο Κουν, ο Ελύτης, ο Τσαρούχης. Συνδυάζαμε παράσταση και διακοπές… Ήμουνα το εγγόνι και οι δάσκαλοι οι παππούδες μου. Τώρα εγώ πλέον είμαι ο παππούς με εγγόνια στο ‘‘Καπλάνι της βιτρίνας’’. Σε όλα τα έργα που έπαιξα όλοι οι συνεργάτες ήταν δάσκαλοί μου. Αυτή τη φορά με την Άλκη Ζέη συνοδηγό μπαίνουμε όλοι μαζί στον ‘‘σκαραβαίο’’ μου, μαζί και η Ανδρομάχη Χρυσομάλη, που σκέφτηκε αυτή την εκδρομή στη Σάμο για να δούμε το ‘‘Καπλάνι της βιτρίνας’’».
 
INFO Θεατρική διασκευή/σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Χρυσομάλη
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ 
Μουσική και στίχοι: Παναγιώτης Καλαντζόπουλος
Ηθοποιοί: Γιάννης Καρατζογιάννης, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Δημήτρης Μαύρος, Βίκυ Μαραγκάκη, Αλέξανδρος Βάρθης, Αγγελική Πασπαλιάρη, Αρετή Τίλη, Χριστίνα Πάγκαλη, Ελεάννα Φινοκαλιώτη, Χάρης Χιώτης, Κωνσταντίνος Πλεμμένος
Κάθε Κυριακή στις 11.30 και στις 15:00, Σάββατο στις 13:00
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 01:35