search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:02
MENU CLOSE

Οι εκλογές τέλειωσαν, η κρίση όχι

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1883
24-09-2015
24.09.2015 03:00
pn2409eu.jpg

Η δεύτερη θριαμβευτική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται από τον βρετανικό «Guardian» όχι μόνο ως προσωπικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα, από το οποίο βγήκε και πάλι νικητής, αλλά και ως ένα επικίνδυνο παιχνίδι τακτικισμού με την Ευρώπη.

 

Η δεύτερη θριαμβευτική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύεται από τον βρετανικό «Guardian» όχι μόνο ως προσωπικό στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα, από το οποίο βγήκε και πάλι νικητής, αλλά και ως ένα επικίνδυνο παιχνίδι τακτικισμού με την Ευρώπη.
 
«Αν και τον περασμένο Ιανουάριο η Ευρώπη έβλεπε με καχυποψία τον αυθάδη νεαρό να προκαλεί απροκάλυπτα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς αγορές, στις εκλογές του Σεπτέμβρη οι διεθνείς αγορές έδειχναν να μην επηρεάζονται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Τσίπρας δεν ήταν πλέον επικίνδυνος για να κλυδωνίσει το ευρωπαϊκό κατεστημένο με την απειλή εξόδου από το ευρώ. Είχε υπογράψει το τρίτο μνημόνιο και, παρά την εξαιρετικά χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων, κατόρθωσε να βγει νικητής με μεγάλη διαφορά από τον βασικό πολιτικό του αντίπαλο, τη Ν.Δ.». 
 
Οι ΑΝ.ΕΛΛ.
 
Αυτό που επιθυμεί είναι να δώσει την εντύπωση ότι έχει τώρα μία σταθερή κυβέρνηση, έχοντας στο πλευρό το πειθήνιο όργανό του, τους ΑΝ.ΕΛΛ., χωρίς να μπορεί να εξηγήσει με σαφήνεια ποιο κοινό στοιχείο τους συνδέει, αφού πλέον δεν ισχύει το δίλημμα του μνημονίου και έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογικές αναφορές σε βασικά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, το οποίο θα βρουν μπροστά τους.
 
Επειδή όμως ο Τσίπρας έχει μάθει να λειτουργεί με τα υπάρχοντα δεδομένα – και του έχει βγει σε καλό – εκτιμά ότι αυτό που προέχει είναι να σχηματίσει μία λειτουργική κυβέρνηση. ώστε να αποφύγει σύντομα νέες εκλογές μέχρι την πρώτη αξιολόγηση των εκπροσώπων των δανειστών πριν από το τέλος του χρόνου.
 
Ακόμα και το γεγονός ότι πιθανόν να δώσει και πάλι στον «εθνικοπατριώτη» Πάνο Καμμένο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να τον παρουσιάσει ως θεματοφύλακα και εγγυητή της ασφάλειας των συνόρων θα θεωρηθεί από τις εξυπνότερες τακτικιστικές κινήσεις του, καθώς θα τονώσει τον πληγωμένο πατριωτισμό μιας μεγάλης συντηρητικής μερίδας Ελλήνων, που εκφράζεται και από τη Χ.Α.
 
Ο Τσίπρας είναι επίσης αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση του κουαρτέτου στα οικονομικά δεδομένα που θα παρουσιάσει θα είναι θετική, γεγονός που θα οδηγήσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ευάλωτων τραπεζών, ανοίγοντας τον δρόμο στην ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, με κύριο στόχο να δοθεί επιτέλους το πράσινο φως για την επιμήκυνση ή διαγραφή του χρέους.
 
Η παγίδα
 
Ο μόνος στόχος του Τσίπρα – και ίσως και το μοναδικό σχέδιό του – είναι να αυξήσει την πίεση για τη διευθέτηση του χρέους τώρα που έχει φρέσκια εντολή διακυβέρνησης για να μπορέσει να πείσει τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού κονκλάβιου να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας, αν και αυτή η προοπτική δεν φαίνεται να είναι εύκολα εφικτή.
 
Η παγίδα είναι ότι κανένα από τα μέτρα λιτότητας δεν θα χαλαρώσει ακόμα και με απόφαση για επιμήκυνση ή διευθέτηση του χρέους, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη και σημαντική μείωση του ελλείμματος.
 
Αυτό το σενάριο είναι πιθανόν να εγκλωβίσει την κυβέρνηση με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και «η Ελλάδα θα επιστρέψει στα διεθνή πρωτοσέλιδα για όλους τους λάθος λόγους», προειδοποιεί ο «Guardian».
«Και τότε, αν συμβεί αυτό, θα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το τέταρτο μνημόνιο και την οριστική έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη».
 
Αν ο Τσίπρας εκτός από «μνημονιακός» δεν μεταλλαχθεί και σε μεταρρυθμιστή, ανοίγοντας παράθυρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία και περιορίζοντας το υδροκέφαλο Δημόσιο, τότε δεν θα έχει εύκολη διέξοδο.
Οι εκλογές τελείωσαν, αλλά η οικονομική κρίση και η σκληρή λιτότητα δεν έχει τελειώσει πουθενά στην Ευρώπη, ούτε καν στις χώρες που έχουν βγει από τα μνημόνια.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:02