search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:54
MENU CLOSE

Το πλοίο των καταραμένων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1883
24-09-2015
29.09.2015 03:00
stlouis.jpg
Η απεγνωσμένη προσπάθεια 915 Εβραίων προσφύγων να «αποδράσουν» από τη ναζιστική Γερμανία, το 1939, ζητώντας άσυλο στην Κούβα και τις ΗΠΑ. Η στάση της κυβέρνησης της Κούβας και του λαού, οι διαδηλώσεις κατά των προσφύγων, η περιπλάνηση στον Ατλαντικό και η άρνηση όλου του κόσμου να δεχθεί τους Εβραίους πρόσφυγες οδήγησαν τα επόμενα χρόνια στο Ολοκαύτωμα και τον θάνατο 6 εκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Η ιστορία 915 εβραίων προσφύγων από τη ναζιστική Γερμανία που οδήγησε στο Oλοκαύτωμα

Η απεγνωσμένη προσπάθεια 915 Εβραίων προσφύγων να «αποδράσουν» από τη ναζιστική Γερμανία, το 1939, ζητώντας άσυλο στην Κούβα και τις ΗΠΑ. Η στάση της κυβέρνησης της Κούβας και του λαού, οι διαδηλώσεις κατά των προσφύγων, η περιπλάνηση στον Ατλαντικό και η άρνηση όλου του κόσμου να δεχθεί τους Εβραίους πρόσφυγες οδήγησαν τα επόμενα χρόνια στο Ολοκαύτωμα και τον θάνατο 6 εκατομμυρίων ανθρώπων.
 
Στις 13 Μαΐου του 1939 το πλοίο «St. Louis» απέπλευσε από το Αμβούργο της Γερμανίας για την Αβάνα, την πρωτεύουσα της Κούβας. Στο πλοίο επέβαιναν 915 Εβραίοι πρόσφυγες. Όλοι είχαν κάνει αιτήσεις για να εισέλθουν στις ΗΠΑ και θα παρέμεναν στην Κούβα μόνο έως ότου αποκτούσαν τα απαραίτητα έγγραφα.
Κανείς από αυτούς δεν γνώριζε αυτό που οι ιδιοκτήτες της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «St. Louis» είχαν μάθει μια εβδομάδα πριν από την αναχώρησή του, ότι δηλαδή ο πρόεδρος Φεδερίκο Λαρέδο Μπρου με ένα νέο διάταγμά του απαγόρευε την είσοδο σε όλους εκτός από τους Κουβανούς και τους Αμερικανούς υπηκόους.
 
Οι επιβάτες του πλοίου ήταν οι «παράπλευρες απώλειες» της διαμάχης στο εσωτερικό της Κούβας. Πριν το πλοίο αποπλεύσει από το Αμβούργο, δεξιές εφημερίδες της Κούβας εξέφραζαν την αντίθεσή τους στην άφιξη των Εβραίων και καλούσαν την κυβέρνηση να τους απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν η βαθιά ύφεση και η υψηλή ανεργία που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο η Κούβα. Μέχρι τον Μάιο του 1939 περισσότεροι από 2.500 Εβραίοι είχαν εισέλθει στη χώρα και οι Κουβανοί θεώρησαν ότι ο ανταγωνισμός για τις λιγοστές θέσεις εργασίας αυξανόταν. Τα ακροδεξιά κόμματα στη χώρα εκμεταλλεύτηκαν τα αντισημιτικά και ξενοφοβικά αισθήματα και συνέχισαν να τρομοκρατούν τον κουβανικό λαό υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες ήταν κομμουνιστές.
Τελικά το πλοίο έφτασε στο λιμάνι της Αβάνας στις 27 Μαΐου. Εκτός από ελάχιστους που διέθεταν νόμιμα έγγραφα και έγιναν δεκτοί από την κουβανική κυβέρνηση, οι υπόλοιποι παρέμειναν στο πλοίο, χωρίς κανείς να τους διευκρινίζει το τι μέλλει γενέσθαι.Οι λέξεις που άκουγαν διαρκώς από τους Κουβανούς αξιωματούχους ήταν «manana, manana» (αύριο, αύριο).
 
Στις 2 Ιουνίου ο πρόεδρος της Κούβας ζήτησε το πλοίο να φύγει από τα κουβανικά χωρικά ύδατα. Το πλοίο ξεκίνησε σιγά – σιγά να κατευθύνεται προς το Μαϊάμι. 
Οι αμερικανικές αρχές όχι μόνο δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα, αλλά ζήτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Γκούσταβ Σρέντερ να αποχωρήσει. Ο καπετάνιος αρνήθηκε να επιστρέψει στη Γερμανία και μέσα από το πλοίο προσπάθησε να επικοινωνήσει με κάθε κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο αξιωματούχο που θα του έδινε άδεια εισόδου των προσφύγων στη χώρα του.
 
Στις 17 Ιουνίου 1939 το «St. Louis» έφτασε στο λιμάνι Αντβέρπ του Βελγίου. Οι διαπραγματεύσεις ήταν επιτυχείς και έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο δέχθηκε 288 από τους επιβάτες, 224 έγιναν δεκτοί στη Γαλλία, 214 στο Βέλγιο και 181 στην Ολλανδία. Οι άνθρωποι αυτοί διέσχισαν τον Ατλαντικό Ωκεανό δύο φορές και οι αρχικές τους ελπίδες και τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή μετατράπηκαν σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγουν από τον βέβαιο θάνατο του επαναπατρισμού. Η άρνηση των χωρών όλου του κόσμου να δεχτούν τους Εβραίους πρόσφυγες κόστισε τελικά μερικά εκατομμύρια νεκρούς.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:53