search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:52
MENU CLOSE

Ρυθμίσεις χρεών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1883
24-09-2015
26.09.2015 03:00
pod_2409_024_cmyk.jpg

Τι αλλάζει με τη νέα απόφαση από τις 15 Οκτωβρίου

 

Με αλλαγές-σοκ θα έλθουν αντιμέτωποι από 15 Οκτωβρίου όσοι έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους. Συγκεκριμένα έρχονται αλλαγές επιτοκίων, μείωση δόσεων, ενώ κάποιοι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης.
 
Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα υπογραφεί η απόφαση με την οποία αλλάζουν όλα στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
 
Με βάση τις διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, θα υπάρξει αύξηση του επιτοκίου στο 5% από το 3%, επιβολή επιτοκίου 5% για οφειλές έως 5.000 ευρώ που ήταν άτοκες, αύξηση δόσεων για τους έχοντες αλλά και αποβολή για όσους δεν τακτοποιούν τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις, κάτι που προβλεπόταν μόνο για τις ασφαλιστικές εισφορές.
 
Ειδικότερα οι διατάξεις οι οποίες έχουν ψηφιστεί ορίζουν ότι:
 
1 Από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται το επιτόκιο για όσους έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ από το 3% στο 5% και μαζί το ποσό των δόσεων που θα πρέπει να πληρώσουν. Το επιτόκιο θα επιβαρύνει τους οφειλέτες ως προς το υπόλοιπο ποσό.
2 Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές έως 5.000 ευρώ για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
◆ Ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα.
◆ Η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, σύμφωνα με το Ε9, να είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
◆ Το ετήσιο εισόδημά του να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.
 
Ουσιαστικά, στην περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν ικανοποιεί μία από τις παραπάνω παραμέτρους – θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά – αυτόματα θα αυξάνεται το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης καθώς θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο 5%. 
 
Ταυτόχρονα, άσχετα με τον αριθμό των δόσεων που έχει επιλέξει κάθε οφειλέτης, με το νέο καθεστώς θα γίνει νέος καθορισμός των δόσεων με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία και έτσι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα δουν τον αριθμό των δόσεών τους να μειώνεται και φυσικά να αυξάνεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα.
 
Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, παρά τη ρύθμιση, τις δόσεις του ή έχουν νέα χρέη στο Δημόσιο, τα οποία δεν εξοφλούν (δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης έως 12 δόσεις), τότε χάνουν το δικαίωμα στη ρύθμιση.
 
Τέλος, το μνημόνιο προβλέπει ακόμη κατασχέσεις με διαδικασίες εξπρές για όσους χρωστούν στην εφορία πάνω από 70.000 ευρώ. Επιπλέον το ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις μειώνεται στα 1.000 από τα 1.500 ευρώ.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 19:52