search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:27
MENU CLOSE

Με στοίχημα την τετραετία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1883
24-09-2015
25.09.2015 03:00
pod_2409_006_cmyk.jpg

Μνημόνιο και διακυβέρνηση θα κρίνουν την κυβερνητική πορεία

Η υπογραφή του τρίτου μνημονίου, η διάσπαση που ακολούθησε, οι βαριές επιπτώσεις στην οικονομία από το επτάμηνο διακυβέρνησης με αποκορύφωμα τα capital controls, δεν στάθηκαν αρκετά για να προκαλέσουν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αντιθέτως, ο Τσίπρας έλαβε τη δεύτερη ευκαιρία που ζήτησε και μάλιστα την έλαβε με την άνεση της διαφοράς των 7 μονάδων από τη Ν.Δ., η οποία περιέρχεται σε τροχιά ανάδειξης νέας ηγεσίας μετά το απογοητευτικό αποτέλεσμα που αναγορεύει τον Τσίπρα σε κυρίαρχο του πολιτικού συστήματος.

Με δεδομένο λοιπόν ότι ο Τσίπρας δεν τιμωρήθηκε για τα πεπραγμένα του, αλλά επιβραβεύθηκε με άλλη μια εκλογική νίκη – ούτε ο ίδιος ανέμενε αυτό το ποσοστό, όπως εκμυστηρεύθηκε σε δημοσιογράφους –, την τρίτη κατά σειρά εντός του 2015, νομιμοποιείται να μιλά για εντολή τετραετίας: «Αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μαζί για μια ολόκληρη τετραετία διότι η εντολή που πήραμε είναι εντολή τετραετίας» ανέφερε στη δήλωσή του από την Κλαυθμώνος το βράδυ των εκλογών.

Στοίχημα η σταθερότητα

Το ερώτημα που ορθώνεται από εδώ και πέρα είναι αν στην πράξη θα τα καταφέρει η κυβέρνησή του να τα βγάλει πέρα για μια ολόκληρη τετραετία, αν δηλαδή είναι «μακράς πνοής», όπως συνηθίζεται να λέγεται, ή αν έπειτα από ένα ακόμη εξάμηνο θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές, όπως προβλέπουν ορισμένοι.

Με άλλα λόγια, το στοίχημα της κυβερνητικής και κατ’ επέκταση της πολιτικής σταθερότητας εξαρτάται από την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει αυτό σε μια κοινωνία με συσσωρευμένα από τα προηγούμενα μνημόνια προβλήματα. Εξαρτάται όμως και από την ικανότητα διακυβέρνησης του νέου σχήματος, κάτι που περιλαμβάνει και τη διαχείριση κρίσεων, όπως στην περίπτωση του προσφυγικού ζητήματος, το οποίο οξύνεται με απροσδιόριστες συνέπειες.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και βασικά υπουργικά στελέχη διατείνονται ότι έχουν πλέον ωριμάσει και πως έχει αποκτηθεί εμπειρία, ωστόσο αυτοί οι ισχυρισμοί μένει να αποδειχθούν στην πράξη. Η κυβέρνηση καλείται να τρέξει με μεγάλη ταχύτητα καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις της πρώτης αξιολόγησης ώς τις αρχές Νοεμβρίου, και σταδιακά θα πρέπει να φέρνει τους (βαρείς κι ασήκωτους κοινωνικά) εφαρμοστικούς νόμους στη Βουλή.

Επομένως, πέρα από ζητήματα ικανότητας διακυβέρνησης, τίθεται και το αριθμητικό ζήτημα, το οποίο αφήνει ανοιχτό το θέμα της μακροημέρευσης της νέας κυβέρνησης: η αριθμητική πλειοψηφία των 155 εδρών που έχουν μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ (145 βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ και 10 οι ΑΝΕΛΛ) χαρακτηρίζεται από ηγετικά στελέχη ως «επαρκής» πλειοψηφία που δεν θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση. 

Εν μέρει αυτή η θέση μπορεί να δικαιολογηθεί από το γεγονός ότι μετά τη διάσπαση ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό συμπαγής πολιτικά και ιδεολογικά και αυτό αποτυπώνεται και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Ακόμη και το «αριστερότερο» κομμάτι των «53» που έμεινε στηρίζοντας κι ενίοτε διεκδικώντας θέσεις στην κυβέρνηση και το κόμμα έχει προς το παρόν «περάσει» το κρας τεστ της ηγεσίας και θεωρητικά τουλάχιστον έχει επίγνωση των πολύ μεγάλων δυσκολιών που είναι μπροστά.

Ωστόσο, επειδή τα μνημόνια «τρώνε» κυβερνήσεις, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων στο μέλλον. Επιπλέον, ήδη αποδεικνύεται δύσκολη η συγκατοίκηση αυτής της ομάδας («53») με το δεξιό στοιχείο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, όπως υπογραμμίζει η περίπτωση του Δημήτρη Καμμένου.

Ο «μπαλαντέρ» ΠΑΣΟΚ

Κάπου εδώ μπαίνει στο πλάνο το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά. Η απρόσμενη είσοδος στη Βουλή των Ανεξάρτητων Ελλήνων έλυσε πολύ γρήγορα το πρόβλημα της κυβερνητικής συνεργασίας τη βραδιά των εκλογών, αφού δεν χρειάστηκε ο Τσίπρας να μπει στη διαδικασία να συζητά (επισήμως τουλάχιστον) με το ΠΑΣΟΚ και κυρίως με το Ποτάμι (με το οποίο δείχνει απρόθυμος να συνεργαστεί).

Ωστόσο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να θέλει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και πως την έχει κατά νου για το μέλλον. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το μήνυμα του ανοίγματος στη Χαριλάου Τρικούπη στάλθηκε ήδη από τη βραδιά των εκλογών και συντηρήθηκε και τις επόμενες μέρες. Το βράδυ της Κυριακής πηγές της Κουμουνδούρου άφηναν να διαρρεύσει ότι, κατά το τηλεφώνημα της Φώφης Γεννηματά με τον Τσίπρα προκειμένου να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την κάλεσε σε συμμετοχή στην κυβέρνηση, αλλά εκείνη αρνήθηκε επικαλούμενη εσωκομματικά εμπόδια. Το ΠΑΣΟΚ διέψευσε κατηγορηματικά ότι η συνομιλία Τσίπρα και Φώφης Γεννηματά είχε αυτό το περιεχόμενο, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε στήριξη. Πάντως, τις επόμενες μέρες τα σχετικά μηνύματα της Κουμουνδούρου συντηρήθηκαν και με δηλώσεις του Νίκου Βούτση αλλά και μέσω Καμμένου, ο οποίος – μεταφέροντας κατά πάσα πιθανότητα μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα – μετά τη συνάντηση με τον Τσίπρα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τρίτης κάλεσε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την κυβέρνηση αφού πετάξει τα βαρίδια από το κόμμα της: «Δεν έχει κανέναν λόγο να απολογείται η κ. Γεννηματά για τον κ. Βενιζέλο» είπε, προσθέτοντας πως «δεν έχει κανέναν λόγο να έχει πολιτικούς που έχουν εμπλακεί στις λίστες Λαγκάρντ, στα υποβρύχια και σε άλλα σκάνδαλα».

Με βάση τα παραπάνω εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η Κουμουνδούρου έχει ένα «μαξιλαράκι» στο μπαούλο για όταν παραστεί ανάγκη, άλλωστε το άνοιγμα στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας θα συνεχίσει να ζυμώνεται και αποτυπώνεται ήδη στο κυβερνητικό σχήμα. Από την άλλη, αν και δεν είναι σαφές πώς θα προχωρήσουν οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ ενισχύθηκε στις εκλογές υπό την προσδοκία της συμμετοχής στην κυβέρνηση, επομένως δύσκολα θα αποκλείσει αυτήν την προοπτική από την ατζέντα του.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:21