search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:07
MENU CLOSE

Έκκληση Πάπα στις ΗΠΑ για τους μετανάστες, την οικονομική ανισότητα και την κλιματική αλλαγή

24.09.2015 05:02
Έκκληση Πάπα στις ΗΠΑ για τους μετανάστες, την οικονομική ανισότητα και την κλιματική αλλαγή - Media

Ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες χθες να βοηθήσουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και αναφέρθηκε σε άλλα διχαστικά θέματα της αμερικανικής πολιτικής όπως η μετανάστευση και η οικονομική ανισότητα, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου.

 

Ο πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες χθες να βοηθήσουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και αναφέρθηκε σε άλλα διχαστικά θέματα της αμερικανικής πολιτικής όπως η μετανάστευση και η οικονομική ανισότητα, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου.

Στην ομιλία του στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου, την πρώτη πλήρη ημέρα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο Αργεντινός ποντίφηκας επαίνεσε τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, καλώντας τες “ενθαρρυντικές”, μήνες αφότου ο ίδιος έθεσε το περιβάλλον ως μια από τις προτεραιότητές του με την έκδοση μιας εγκυκλίου-σταθμού στην εκκλησία.

Διαβάζοντας αργά ένα κείμενο στα αγγλικά κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του, ο πάπας είπε, “Μου φαίνεται και εμένα ξεκάθαρο ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί πια να αφεθεί για μια μελλοντική γενιά. Όσον αφορά τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού, ζούμε σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας.”

Στις δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο περιέγραψε τον εαυτό του ως παιδί μιας ιταλικής οικογένειας μεταναστών στην Αργεντινή. “Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ως επισκέπτης στη χώρα αυτή,” είπε στο ακροατήριό του, “η οποία κτίστηκε κυρίως από τέτοιες οικογένειες.” Αργότερα ο πάπας χοροστάτησε σε λειτουργία στα ισπανικά για περίπου 25.000 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί μέσα και γύρω από την εκκλησία Εθνικός Ναός της Αμώμου Συλλήψεως και αγιοποίησε τον Ισπανό ιεραπόστολο και μοναχό Χουνίπερο Σέρα, που έζησε τον 18ο αιώνα, μια διχαστική απόφαση, γιατί σύμφωνα με κριτικούς ο Σέρα κακοποιούσε και φυλάκιζε τους Ινδιάνους της Αμερικής, καταστέλλοντας τον πολιτισμό τους και ευνοώντας την διάδοση αρρωστιών που μείωσαν κατά πολύ τον πληθυσμό.

Μιλώντας σε Αμερικανούς επισκόπους στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου, ο Φραγκίσκος είπε ότι η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τους ιερωμένους δεν θα έπρεπε ποτέ να επαναληφθεί, αναγνωρίζοντας έτσι τη ζημιά που έγινε από μακροχρόνια σκάνδαλα στην Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ.

Καθώς δρόμοι στην Ουάσινγκτον τέθηκαν εκτός λειτουργίας και οι εργαζόμενοι για το κράτος είχαν μονοήμερη άδεια, περίπου 15.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο νότιο κήπο του Λευκού Οίκου να ακούσουν τον πάπα να αλλάζει τη συνήθη πρακτική του και να μιλάει στα αγγλικά. Ο πάπας έφτασε στην εκδήλωση σε ένα μικρό μαύρο Φίατ.

Ο Ομπάμα, του οποίου οι προσπάθειες να αλλάξει τη νομοθεσία για το κλίμα εμποδίστηκαν νωρίς στην προεδρική του θητεία, είπε ότι μοιραζόταν με τον πάπα την ανησυχία του για το περιβάλλον. “‘Αγιε Πατέρα, μας θυμίζετε ότι έχουμε μια ιερή υποχρέωση να προστατέψουμε τον πλανήτη μας, το θαυμάσιο δώρο του Θεού σε μάς. Υποστηρίζουμε την έκκλησή σας σε όλους τους ηγέτες του κόσμου να στηρίξουν τις κοινότητες που είναι οι πιο ευάλωτες στο κλίμα που αλλάζει και να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε τον πολύτιμο κόσμο μας για τις επόμενες γενεές,” είπε.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περίπου 40 λεπτά στο Λευκό Οίκο, με την παρουσία μόνο ενός διερμηνέα. Δεν υπήρξαν ανακοινώσεις. Και οι δύο άντρες συμφωνούν ως προς τη κλιματική αλλαγή και την υπεράσπιση των φτωχών αλλά οι γνώμες τους διαφέρουν για τις αμβλώσεις και το γάμο ομοφυλοφίλων.

Έξω από τον Λευκό Οίκο τον περίμεναν τα πλήθη κρατώντας σημαίες του Βατικανού ενώ ο πάπας παρήλαυνε στο ειδικά διαμορφωμένο όχημά του. Ο πάπας, επικεφαλής 1,2 δισεκατομμυρίων ρωμαιοκαθολικών στον κόσμο, είναι ο πρώτος πάπας με καταγωγή από τη Λατινική Αμερική, και έχει εμπνεύσει τους φιλελεύθερα διακείμενους ανάμεσα στους αμερικανούς καθολικούς, Δημοκράτες και πολλούς μη-καθολικούς με την αλλαγή έμφασης και το ενδιαφέρον του προς τους φτωχούς και τους μετανάστες, καθώς και για τις εκκλήσεις του για μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η κριτική του για τις υπερβολές του καπιταλισμού έχει αποτελέσει αντικείμενο ανησυχίας για τους συντηρητικούς στις ΗΠΑ.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα είναι ο πρώτος πάπας που θα μιλήσει στο αμερικανικό κονγκρέσο (σήμερα). Αύριο θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ την Κυριακή θα χοροστατήσει σε υπαίθρια λειτουργία στη Φιλαδέλφια, όπου αναμένεται να τον ακούσουν1,5 εκατομμύρια πιστοί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:04