search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:55
MENU CLOSE

«Τρίζουν τα θεμέλια» του Βόλφσμπουργκ, της πόλης που ζει από τη VW

25.09.2015 07:56
«Τρίζουν τα θεμέλια» του Βόλφσμπουργκ, της πόλης που ζει από τη VW - Media

Μουσείο, ποδοσφαιρική ομάδα, θεματικό πάρκο, το Βόλφσμπουργκ αναπνέει στον ρυθμό της Volkswagen. Με το σκάνδαλο που συγκλονίζει τον γερμανικό κολοσσό, η πόλη αυτή της βόρειας Γερμανίας, έδρα του ομίλου, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

 

Μουσείο, ποδοσφαιρική ομάδα, θεματικό πάρκο, το Βόλφσμπουργκ αναπνέει στον ρυθμό της Volkswagen. Με το σκάνδαλο που συγκλονίζει τον γερμανικό κολοσσό, η πόλη αυτή της βόρειας Γερμανίας, έδρα του ομίλου, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα.

“Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι, λυπημένοι και απογοητευμένοι”, λέει ο Κέρστεν Στάινμπαχ έξω από το Volkswagen Arena, το ποδοσφαιρικό γήπεδο της πόλης. Γέννημα και θρέμα της πόλης, ο 55χρονος οδηγός ταξί έχει δουλέψει για πολλά χρόνια παράλληλα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Τα δύο του παιδιά είναι επίσης υπάλληλοι της εταιρείας.

“Υπάρχει επίσης φόβος, γιατί παίζεται το ψωμί μας. Εδώ λέμε ότι “όταν συναχώνεται η Volkswagen, το Βόλφσμπουργκ παθαίνει πνευμονία”, λέει ακουμπισμένος στο ταξί του, ένα μοντέλο Volkswagen, φυσικά, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων στους δρόμους του Βόλφσμπουργκ. Όπως και οι πελάτες του ταξί του που στην πλειοψηφία τους είναι άνθρωποι που πηγαινοέρχονται στα γραφεία της Volkswagen.

Το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας, από όπου βγήκαν οι πρώτοι “σκαραβαίοι”, λειτούργησε το 1938, με πρωτοβουλία των ναζί του Βόλφσμπουργκ, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από το Βερολίνο. Εβδομηνταπέντε χρόνια μετά, το τεράστιο λογότυπο της εταιρείας υποδέχεται τον επισκέπτη στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το γιγάντιο εργοστάσιο με τα τέσσερα χαρακτηριστικά του φουγάρα παραμένει ο πνεύμονας της πόλης.

Συνολικά, 73.000 άνθρωποι εργάζονται στο Βόλφσμπουργκ για την εταιρεία, στα γραφεία, στις μονάδες έρευνας και ανάπτυξης και στο ίδιο το εργοστάσιο από όπου βγαίνουν τα Golf, τα Tiguan και τα Touran.

Χάρη στον όμιλο, το επίπεδο της ανεργίας βρίσκεται στο 4,9%, κάτω από τον εθνικό μέσο όρο του 6,4%.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Dieselgate και την εσπευσμένη αποπομπή του διευθύνοντος συμβούλου, ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε τάχιστα εξηγήσεις “προς το συμφέρον της πόλης”.

“Ολόκληρος ο πληθυσμός εξαρτάται από την Volkswagen. Οταν η Volkswagen δεν πάει καλά, πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη και τότε η πόλη έχει λιγότερους πόρους και επενδύει λιγότερο, άρα μας αφορά όλους”, λέει η Αγγέλικα Χουπέτσκι, τεχνικός της Volkswagen.

Ο φόβος για μείωση μισθών μέχρι και την περικοπή θέσεων εργασίας έχει καταλάβει όλον τον κόσμο. Τόσο τους εργαζόμενους του ομίλου, όσο και τους υπαλλήλους των εταιρειών που συνεργάζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία.

“Εδώ τα πάντα εξαρτώνται από την Volkswagen”, λέει η Χουπέτσκι φορώντας μία μαντήλα της IG Metall, του πανίσχυρου συνδικάτου της μεταλλουργίας που έχει ήδη οργανώσει συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο.

Προς το παρόν δεν έχει διαπιστωθεί μείωση των επισκεπτών του τεράστιου θεματικού πάρκου, του “Autostadt”, που προσελκύει περισσότερους από δύο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Στο Βόλφσμπουργκ περιμένουν την επιστροφή στην ηρεμία και θέλουν να φύγει η πόλη τους από το μάτι του κυκλώνα. “Αλλωστε, δεν έκανε μόνο η Volkswagen τέτοια απάτη”, λέει ένας συνταξιούχος της εταιρείας μπροστά στο εργοστάσιο υπενθυμίζοντας τα λόγια του πατέρα του: “Εάν η Volkswagen φύγει ή δεν πηγαίνει καλά, το Βόλφσμπουργκ θα γίνει πόλη φάντασμα”.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:48