search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:22
MENU CLOSE

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Δουβλίνου υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση

26.09.2015 16:54
Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Δουβλίνου υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση - Media

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Δουβλίνου σήμερα το απόγευμα, λιγότερο από επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ζητώντας να μεταρρυθμισθεί η ιρλανδική νομοθεσία που είναι πολύ αυστηρή στο θέμα της άμβλωσης.

 

Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Δουβλίνου σήμερα το απόγευμα, λιγότερο από επτά μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ζητώντας να μεταρρυθμισθεί η ιρλανδική νομοθεσία που είναι πολύ αυστηρή στο θέμα της άμβλωσης.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν αφίσες που έγραφαν “να καταργήσουμε την 8η”, μια αναφορά στην τροπολογία του ιρλανδικού συντάγματος που δίνει ίσα δικαιώματα στο έμβρυο και τη μητέρα.

“Δεν είμαι μια εγκληματίας” ή “μην μας υποχρεώνετε να φύγουμε”, έγραφαν ακόμη οι αφίσες.

“Θέλουμε να στείλουμε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση για να της πουμε ότι δεν μπορεί πλέον να αρκείται να παραμερίζει το πρόβλημα αυτό”, δήλωσε η Κάθλιν Ντόχερτι της οργάνωσης Εκστρατεία για το Δικαίωμα στην Άμβλωση που διοργάνωσε τη διαδήλωση. Οι οργανωτές ανέμεναν από 8.000 έως 10.000 διαδηλωτές και η αστυνομία αρνήθηκε να ανακοινώσει μια εκτίμηση.

Η Κάθλιν Ντόχερτι ζήτησε η δέσμευση για την κατάργηση της 8ης τροπολογίας να περιληφθεί στα προεκλογικά προγράμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν τον αργότερο τον Απρίλιο του 2016.

Μετά την υιοθέτηση του γάμου μεταξύ ομοφύλων με δημοψήφισμα τον Μάιο, υποστηρικτές του δικαιώματος στην άμβλωση και πολιτικοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα και για την κατάργηση αυτής της τροπολογίας.

Η πολύ καθολική Ιρλανδία εξακολουθεί να απαγορεύει την άμβλωση ακόμη και σε περίπτωση βιασμού, δυσμορφίας του εμβρύου ή κινδύνων για την υγεία της μητέρας. Δεν την επιτρέπει παρά μόνο αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας και αυτό μόνο από το 2013 και το θάνατο μιας εγκύου από σηψαιμία. Δεν της είχε επιτραπεί να κάνει άμβλωση ενώ απέβαλε έπειτα από 17 εβδομάδες κύησης.

Από το 1971, 177.000 γυναίκες και κορίτσια αναγκάσθηκαν να φύγουν από την Ιρλανδία για να μεταβούν στην Αγγλία ή την Ουαλία και να κάνουν εκεί άμβλωση, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία άρχισε τον Ιούνιο μια μεγάλη εκστρατεία υπέρ της μεταρρύθμισης των σχετικών νόμων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:21